Rafa Guillén: Benítez megérdemli, hogy hazatérjen

Rafa Guillén, korábbi edzõ a fiatal Rafa Benítez útját is egyengette a Real Madrid utánpótlás részlegében akkor, amikor a klub jelenlegi trénere még arról álmodozott, hogy egyszer az elsõ csapatba kerülhet. Az AS újságírója egy kis visszaemlékezésre invitálta a korábbi szakembert.

Közel negyven év eltelt azóta, hogy edzette Rafa Benítezt a Real Madrid U19-es csapatában. Most, hogy õ a Real Madrid új edzõje, gondolja, hogy emlékszik Önre?
Nagyon remélem! (nevet) Gondoltam rá, hogy elmegyek egy edzésre vagy a Bernabéuba, hogy találkozzunk. Nagyon érdekes lenne õt munka közben látni a pályán és találkozni a többiekkel, mint pl. Agustín Herrerín. Nem tudom, hogy bemehetnék-e egyáltalán, nagyon sok év eltelt már, amióta utoljára jártam arra. Akármikor, ha elmegyek az Arcipreste de Hita Hotel mellett Navacerradában, ahol régen az elsõ csapat szokott megszállni, mindenki megismer. De változnak az idõk, már nyugdíjba vonultam.

De nem minden nyugdíjas mondhatja el magáról, hogy edzette a Real Madridot…
Ezt csak a körülmények szülték. Úgy gondolom, hogy Benítez megérdemli, hogy visszatérjen az otthonába. Jó edzõ, ahogy ezt már sok együttesnél meg is mutatta. Én például sokkal jobban kedvelem, mint Ancelottit.

Lehet, hogy ha a fiatal Ancelottit edzette volna, akkor ugyanannyira kedvelné, mint Rafát?
Nem, nem. (nevet) Nézze. Én nem azt mondom, hogy rossz edzõ lenne, egyszerû nézõként beszélek. Azt gondolom, hogy néhány öltözõben szükség van az erõs kézre, a tekintélyre. Amikor edzõ voltam, már hétfõn nem volt hangom a sok ordítástól.

Milyen volt Benítez játékosként?
Tehetséges volt. Középpályásként játszott. Hogy õszinte legyek, sosem merészkedett elõre.

Kezdõ volt a kezei alatt, vagy a padot melegítette?
(nevet) Játszania kellett.

Amikor az U19-es csapatban játszott, észrevette bármi jelét annak, hogy õ is edzõi pályára lép majd?
Az igazat akarja hallani?

Igen.
Nem emlékszem. (nevet) De komolyan. Arra emlékszem, hogy egy rendes srác volt, õ volt a jók egyike abból a csapatból. Remek kapcsolatot ápoltam az édesapjával, mivel a szülei minden nyarat a szülõvárosom közelében töltöttek.

Mire emlékszik még azokból az idõkbõl?
Szép idõk voltak. 1975-ben szereztem meg az edzõi képesítésemet. Három csodás évet töltöttem el Rafa Benítezzel és a többiekkel, mint például José Manuel Ochotorena, Agustín, López Melero, Francisco Pineda, illetve sokan mások, de nézzék el nekem, a memriám már nem a régi. Azóta rengeteg dolog változott. Akkoriban minden csütörtökön játszottunk egy minimeccset az elsõ csapat ellen, a mai világban ez már elképzelhetetlen lenne. Nem azt mondom, hogy jobb vagy rosszabb volt, csak más idõk jártak Molowny vagy Muñoz alatt…

Gondolja, hogy Benítez sikeres lesz a Madriddal?
Õ olyasfajta edzõ, aki keményen dolgozik és nem fél szigorú lenni a játékosokkal, ha erre van szükség.

Gondolja, hogy azokból lesznek a legjobb edzõk, akik játékosként is megtapasztalták a legmagasabb szintet?
Rafa nem játszott a legjobbak között, de ez semmit nem jelent. Tövirõl hegyire ismeri az öltözõket, a mûködést, hiszen azóta, hogy 13 éves korában elõször szerepelt a klub által szervezett egyik tornán, a futballban él, mindent magába szívott, ami a játékkal kapcsolatos. Örülök, hogy egy ilyen erõs és nagyszerû klub, mint a Real Madrid, visszatér a gyökereihez, azokhoz, akik kívülrõl-belülrõl ismerik a klubot, azokhoz, akik korábban itt nevelkedtek.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK