Hogyan válhat Gareth Bale ismét egy világverõ játékossá?

A walesi nem volt a legjobb formájában az elõzõ idényben, de Kiyan Sobhani, a FourFourTwo munkatársa szerint idén megtalálhatja a számára legmegfelelõbb utat és újra csilloghat csapatában.

A Real Madrid sztárokkal teletûzdelt csapatában nagyon megterhelõ feladat kitûnni a többiek közül, még a világ legdrágább játékosának számára is. Az igazat megvallva, csak egyetlen játékos képes elkülönülni a többi csillagtól, õ pedig Cristiano Ronaldo. Amíg azonban a portugál vitathatatlanul a Real Madrid Batmanje, addig nagyon nehéz kitalálni, ki lenne Robin.

A védelemtõl a támadósorig, szinte majdnem mindenki lehetne a Sötét Lovag egy másik klubban, azonban Rafa Benitez csak egy játékost tud elképzelni hosszútávon, ha majd Ronaldo visszavonul: Gareth Bale-t.

Az elsõ szezonjában valahogy sikerült beváltani a hozzá fûzött reményeket. Szerzett néhány hihetetlen gólt, beleértve két trófeát érõ találatot, amelyekkel a Madridot duplázáshoz segítette. Huszonkét gól és tizenhat gólpassz. Lehetett volna több is, ha nem sérül meg többször is a szezon során.

Csak kevesen mondták volna meg, hogy mi fog történni a következõ idényben, amikor Bale teljesítménye visszaesett. Egy ígéretes elõszezon és egy Spanyolországban töltött bõ év után a walesi csak szenvedett az ellenfelek védekezõ taktikáival szemben. Többé már nem volt meg az a szabadsága a pályán, amit korábban annyira élvezett a La Liga csapatai ellen. Ritkábban jöttek a gólok.

De mi romlott el?

Bale fegyvertára alapvetõen két dologból áll: elképesztõ sebesség és pontos lövések. Nehezen találnánk 30-40 méterrõl pontosabban lövõt a Spurs korábbi játékosánál.

Persze, Ronaldo és Messi több gólt szerez a tizenhatoson kívülrõl (Messi négyszer, Ronaldo ötször talált be a La Liga elõzõ szezonjában, míg Bale csak egyszer), de õk többször lõnek távolról és körülbelül 500 perccel többet is játszottak, mint Bale.

Bale legnagyobb problémája azonban, hogy a védekezõ ellenfelek betömörülnek, lezárják a területeket  és betömörülnek a széleken. Ezzel arra kényszerítik a walesit, hogy vagy megpróbál cselezni, vagy hátrajátssza a labdát Dani Carvajalnak vagy valamelyik visszahúzódó középpályásnak.

A Juventus ellen azért támadták, mert a lehetõségei közül egyet sem használt ki – bár elég nehéz helyzetek voltak, de ezt igazán senki sem vette figyelembe. A szezon legnagyobb meccsén (1-1-es dönetlen Massimo Allegri csapata ellen a Bernabéuban, amivel a címvédõ kiesett a Bajnokok Ligájából) a Juventus egy kiegyensúlyozott és jól összerakott játékot mutatott, ami a Tottenhham korábbi szélsõje számára megoldhatatlan nehézségnek bizonyult.

Mivel Bale cselei sokkal inkább a sebességen és az erõn alapszanak, kevésbé az elegáns manõverezésen, mint Messi trükkjei, így könnyedén kizárható a játékból, ahogy megfosztják erõsségeitõl. Allegri ezt felismerte és az „öreg hölgy” mindent megtett azért, hogy a 26 éves játékost kivegyék a játékból.

Azonban egyáltalán nem volt különleges, amit a Juventus tett azon az estén: más csapatok is rájöttek, hogy Bale megállításának legjobb módja, ha többen védekeznek a széleken. Ezáltal Bale egyik erõssége – a távoli lövések – már kisebb szerepet játszott meccs közben.

Az elõzõ szezonban Bale lövéseinek 37 százaléka érkezett a tizenhatoson kívülrõl, hat százalékkal kevesebb, mint az azt megelõzõ idényben. Következtetésképpen, támadó statisztikái – gólok és gólpasszok tekintetében is – romlottak.

Azonban egy fontos dolgot le kell szögezni: a nagyszerûség végül úgyis felülkerekedik mindenen, beleértve a taktikákat, amivel az ellenfél védelme próbál blokkolni téged. Amirõl sokáig nem esett szó, hogy Bale mekkora segítség a csapat számára, még akkor is, ha megpróbálják kizárni a játékból. A meccseken mindig talál magának területet, veszélyes helyzeteket dolgoz ki és vissza is zár. Az utóbbi valószínûleg még abból az idõbõl maradt meg benne, amikor még balbekként játszott.

Miért kell megváltoznia a helyzetnek?

Az, hogy a Real Madridnak rengeteg fegyvere van a különbözõ posztokon, mindig Bale elõnyére fog válni. Ez azt jelenti, hogy nem számít, mennyire felkészült védelmek próbálják meg elvenni Bale erõsségeit, végül úgyis összeomlanak, ha Bale következetes döntéseket tud hozni a pályán.

Különösen azt kell megértenie, hogy a szélen történõ megindulásai végül elpazarolt lehetõségekké válnak, ha a védõk lezárják a széleket. Amint befelé indul el, hatalmas lehetõségek nyílnak meg elõtte. Akár egy gyors kényszerítõvel is könnyen területet találhat lövéshez, vagy átívelheti a labdát túlsó szélre.

Az utolsó dolog, amiben Bale rettenetesen jó, hogy teljesen elvonja a védõk figyelmét, hiszen idõbe telik a jó helyezkedés, ha mindenki Bale-re figyel.

Más dolgokhoz is hasznosan járulhat hozzá. A szélek kivédekezése nem egyszerû dolog a védõk számára, hiszen Bale elõször felfedezi, hogy átívelheti a labdát a másik oldalra, majd miután megtette, a védelemnek tolódnia kell.

Figyelembe véve a futball alaptulajdonságait, a munkamorált, a szereléseket és a játékstílus váltást – ezek mind olyan dolgok, amire bármelyik világklasszis játékos képes. Rengeteg van belõlük.

Ami Rafa Benitez számára nagyon fontos feladat, hogy felfedezze, miként hozhat ki többet Bale-bõl; amivel igazolni tudják a vételárát. A bizonyítás terhe a spanyol szakemberen van, hogy kitaláljon egy támadó taktikát, amivel területet tud adni Bale számára, hogy kihasználhassa sebességét és használhassa a nagy hatótávolságú ágyúit. Benítez rajta van az ügyön.

Mi a megoldás?

A javasolt rendszer: egy felállás, amiben Ronaldo kiemelt támadószerepet kap, amivel Bale-nek lehetõsége lesz az általa kedvelt, bal szélen játszani, ahol a legkedvesebb emlékeit szerezte és ami talán a walesi szerencsetalizmánja is lehet.

A Barcelona elleni kupadöntõben Ronaldo nem játszott sérülés miatt és Bale került bal szélre. Ez nem azt jelenti, hogy a kettõs nem tud együtt játszani, mert igenis tudnak.

A Real Madrid 2013/14-es szezonjában mutatott, megállíthatatlan müncheni menetelése is Ronaldo és Bale elképesztõ szélsõ elfutásainak volt köszönhetõ. Habár a játék folyamatosan fejlõdik, Benítez pozíciók közti változtatásai talán újra a Real Madrid legfélelmetesebb támadásait hozzák majd vissza.

A valóságban Ronaldo áthelyezése egy középtámadó pozícióba könnyû feladat. Kitûnõen érezte magát abban a szerepben az elõzõ szezonban is, és a tizenhatoson kívülrõl eleresztett lövéseinek a száma láthatóan lecsökkent, míg az azon belüli lövések száma pedig igencsak nõtt. Amikor arra kerül a sor, hogy a védelem mögé kerüljön és felgyorsítson, sokkal hatékonyabb, mint Karim Benzema. Ezek mellett pedig még jobban is fejezi be a támadásokat, mint a francia. Nem beszélve arról, hogy milyen jól fejeli a beíveléseket.

Következtetésképpen, Bale bal szélre helyezése lehetõvé tenné James Rodríguez számára, hogy a jobb oldalra kerüljön, a kolumbiai kedvenc posztjára, ahol nevet szerzett magának a Monacóban.

A valóságban a Real Madrid változtatni és fejlõdni fog percrõl percre, ahogy telik az idõ. Ez nem olyan  mozdulatlan dolog, mint ahogy az egy papíron látszik. Az Ausztráliában és Kínában töltött elõszezont tekintve Benítez nyugodtan felállíthatja a csapatot Bale-lel a balszélen, Ronaldóval középen és Benzemával egy kicsit mélyebben, de mind a három játékosnak szabadon kell mozognia.

Lesz olyan, hogy Bale ível majd Ronaldo felé bal oldalról, míg máskor jobb oldalt lesz. Egy ilyen típusú rendszer jól illik a Real Madrid játékosaihoz.

Így a védõket össze tudnák zavarni és nehezebben kiszámíthatók lennének a támadások. Bale túl jó játékos ahhoz, hogy csak szélrõl rohanjon az ellenfél védelmébe, és a Real Madrid túl jó csapat ahhoz, hogy csak álljon és ezt nézze. A jó hír, hogy Benítez már lépéseket tett a probléma megoldásának érdekében.

 

Forrás: fourfourtwo.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK