Benítez: A csapatnak egy Casemiro-típusú középpályásra volt szüksége

Rafa Benítez két nappal a Paris SG elleni mérkõzést követõen ismét a sajtó munkatársainak a rendelkezésére állt, mivel a csapat holnap délután a Celta Vigo ellen lép pályára. A spanyol edzõ kevés konkrétumot adott a kezdõcsapatot illetõen, ugyanakkor a sérülésekre és a középpálya mûködésére vonatkozó válaszaival az idei szezon egyik legérdekesebb sajtótájékoztatóját adta.

Védekezõ szellemû edzõ: „A pályafutásom során számos gólrekordot és gyõzelmi szériát elértem. Ezek után, ha bárki meg akar bélyegezni, tegye nyugodtan. Nekem az a legfontosabb, hogy a jó eredményekbõl kiindulva építkezzünk. A madridisták nagyon elégedettek voltak azzal, amit Párizsban láttak, ami ott történt.”

A párizsi mérkõzés: „Mindannyiunknak több dolog miatt is tetszett a mérkõzés. Több játékos esetében is össze kellett hangolni bizonyos dolgokat. Sokkal tisztább helyzetekben érkeztünk a kapu elé egy kemény csapat ellen. Az a jó hír, hogy amikor felépülnek a sérültek, az út már ki lesz jelölve. Bármelyik ellenfelet képesek vagyunk legyõzni.”

Kroos elõretolt játéka: „A játékrendszer nem feltétlenül tükrözi a pályán történteket. A játékrendszerben Kroos nem volt Casemiro elõtt, mellette volt a helye az elmúlt mérkõzések 4-3-3-as felállásában. Más kérdés, hogy a játékos a pályán hogyan valósítja meg az elképzeléseket, valóban komoly erõfeszítések árán valamivel elõrébb gyakorolt nyomást az ellenfélre. Örülök, hogy az emberek pozitívan beszélnek Kroosról, mert olyan nincs, hogy az egyik héten valaki jó formában van, a másikban pedig nem. A Paris SG ellen bizonyította, hogy minden rendben van vele, egy kiváló, minõségi játékos.”

Blanc nyilatkozata: „Sok évet töltöttem el a labdarúgás világában, és sajnos úgy tûnik, hogy a sajtótájékoztatón történtek olykor fontosabbak, mint a mérkõzések. A madridistákat boldoggá fogja tenni az, ha látják a kiváló képességgel megáldott csapatukat letisztult ötletekkel játszani.”

Sérültek: „Három vagy négy játékosunk a határon mozog, meglátjuk, hogy a délutáni edzés hogyan alakul. Benzema tegnap már velünk dolgozott, éppen hogy bevethetõ lesz, értékelni kell a helyzetét. Kovacic és Ramos bevethetõk, a szereplésük attól függ, hogy mire van szüksége a csapatnak, és hogy mekkora kockázatot vállalunk. Modric jól van, az õ esetében lényegesen optimistábbak vagyunk.”

Cruyff betegsége: „A labdarúgás  történetének egyik legfontosabb játékosáról és edzõjétõl beszélünk, a színektõl függetlenül egy legendáról van szó. A legjobbakat kívánjuk neki, bízunk benne, hogy minden a lehetõ legrövidebb idõ alatt jól alakul. A személyétõl függetlenül támogatni kell. A sport világának össze kell fognia és segítenie.”

A Celta Vigo játéka: „Tudjuk, hogy egy nagyon nehéz mérkõzésre számíthatunk. A Celta Vigo még nem veszített, és nagyon intenzív játékuk van. Mint minden együttes, mindent bele fognak adni a Madrid ellen. A motivációjuk egyértelmû, és szenvedéllyel fognak játszani. Ugyanazt a szintet kell hoznunk, mint Párizsban. Nyilvánvalóan nem elõny, hogy két és fél nap után ismét pályára lépünk, de megvan a szükséges eszköztárunk ahhoz, hogy vállaljuk a kihívást és nyerjünk.”

A sérülések: „Sok elemzést végeztünk. Ma kaptam meg az UEFA jelentését a sérülésekkel kapcsolatosan, és a Real Madrid meglehetõsen jó helyzetben van. Nem lehet párhuzamot vonni két olyan csapat között, amelyek különbözõ feltételekhez alkalmazkodnak. Nekünk a tabellák elsõ helyein szereplõ, európai mérkõzéseket játszó csapatokkal kell összehasonlítani magunkat. A sérülések 57 százaléka a válogatottakkal történt, ami ellen nem tudunk mit tenni. Elégedett vagyok az orvosi csapat tevékenységével. Aktív együttmûködés van az orvosi és a szakmai csapat között. Az orvosi csapat nagyon képzett és tapasztalt, a legjobb, amellyel az edzõi pályafutásom során együtt dolgoztam.”

A sérülések típusai: „A magas elvárások és a játék színvonala okolható a sérülések többségéért. Nem ugyanaz hetente egyszer vagy többször játszani. Továbbá különbséget kell tenni sérülések és túlterhelések között – ezen a téren még egyértelmûsítenünk kell a fogalmak jelentését. Nem beszélhetünk ugyanúgy egy többhetes sérülésrõl, mint egy túlterhelésrõl. Ez olyan, mint a kocsiknál. Ha egy Forma-1-es kocsiban ülsz és nagyon gyorsan mész, megvan a veszélye, hogy hamar tönkremegy a motor. Ha egy Seat Ibizában ülsz és 40 km/h-val mész, akkor is eléred a célodat, csak sokkal késõbb és kevesebb kockázattal.”

A partjelzõ feljelentése: „Nekem komolytalannak tûnik a történet. Amikor valaki feljelentést tesz, de nem adja hozzá a nevét, akkor az komolytalan. A Liga, a Szövetség és a Játékvezetõi Bizottság mindent meg kell, hogy tegyenek, hogy felkutassák az esetleges bizonyítékokat és érveket. Ha komolytalannak bizonyul a történet, akkor viszont ezeknek az embereknek meg kell fizetniük az okozott kárért. Az újságírók folyamatosan egy olyan történetrõl beszélnek, ami komolytalannak és alaptalannak tûnik. Ha van alapja, hajrá, elõre! Ha nincs, akkor nagyon sok kárt tesz. Nem maradhat a médiában ez a hír, ha valóban komolytalan.”

Casemiro játéka: „Olaszországban a televízióban láttam a Real Madrid játékát, és mindig úgy tûnt, hogy egy ilyen típusú középpályásra van szükség. Visszavásároltuk Casemirót, és remek munkát végez az egyensúly érdekében. Labdát szerez, belemegy a párharcokba, jól játszik és segíti a védõket. A segítségével javul a csapat teljesítménye is. Sokat javít az egyensúlyban, és segít biztosítani a támadásokat.”

Az elsõ két hónap értékelése: „Nem adnék semmilyen osztályzatot. Ez még csak a szezon eleje, új edzõvel és új játékosokkal. Egyelõre veretlenek vagyunk, és jó úton haladunk, a szezon végén majd számot vetünk.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK