Kroos újra a régi fényében ragyog

A német válogatott középpályás szemmel láthatóan jobban érzi magát a pályán, amióta Zidane átvette a csapat irányítását. Kroos több szabadságot kap, és a statisztika is igazolja ezt a változást. Nézzük meg a számokat, és lássuk Kroos-t a pályán.

Bár a Real Madrid pontokat hullajtott múlt héten a Betis ellen, mégis teljesen nyilvánvaló, hogy sok minden megváltozott a csapat játékában Zidane érkezésével. Még egy hónapja sincs, hogy a francia világ- és Európa-bajnok leváltotta Rafa Benítezt, a csapat azóta jobban teljesít, elkötelezettebbek a játékosok és láthatóan lelkesebbek is.

A jókedv újra visszatért, a csapat hangulata megváltozott. Az edzőváltás óta néhány játékos teljesítménye hirtelen feljavult. Például Toni Kroos is ide sorolható. A német középpályás ragyogóan játszott Carlo Ancelotti kezei alatt, aztán Beníteznél csak szenvedett. Zidane érkezésével újra visszatért az igazi Kroos.

A fejlődést a statisztika is alátámasztja. Három mérkőzés alatt, amióta Zidane ül a kispadon – összehasonlítva a korábbi 20 találkozóval, míg Benítez volt az edző – Kroos átlagban 20-szal több passzt csinál mérkőzésenként, miközben két százalékkal pontosabban is teszi ezt. Mindemellett többször találkozik a labdával, illetve a gólpasszokat tekintve is majdnem megháromszorozta az eddigi teljesítményét. Beníteznél 0,25 asszisztja volt meccsenként, Zidane-nál ez a szám 0,66. Közben Toni a liga passzmesterének is mondhatja magát, olyan játékosokat utasít maga mögé a listán, mint Luka Modric, Roberto Trashorras vagy éppen Sergio Busquets.

A számok mindig jó mutatók, de sokkal fontosabb, amit látunk a szemünkkel. Teljesen egyértelmű, hogy a 26 éves középpályás rengeteget fejlődött. Talán a legjobb példa a múltheti, Betis elleni találkozó, ahol a hazaiak teljesen visszahúzódtak a góljuk után. Kroos és Modric átvették az irányítást a középpályán, a lendületes támadások nekik köszönhetők. Fantasztikus párost alkottak Modriccsal, még akkor is, ha végül nem sikerült begyűjteni a három pontot. Egyértelműen nekik az érdemük, hogy a Madridnak sikerült más fokozatra kapcsolnia. Igazi motorjai voltak a csapatnak.

Mindentől függetlenül nehéz nem észrevenni, mennyire megváltozott Kroos játéka Zidane érkezésével. Olyan teljesítményt nyújt, amire legutóbb Ancelottinál volt képes, és ennek nem csak a szurkolók, de a csapattársai is nagyon örülnek. Végre visszakaphatták az igazi Toni Kroost.

Ennek az egyik oka Zidane, aki sokkal nagyobb szabadságot és mozgásteret biztosít neki. Ez megkönnyíti Kroos dolgát is, hiszen könnyebben talál szabad társat, és több ideje marad meghozni a legjobb döntést. A másik oka, hogy nem kell megosztania a területet még egy védekező felfogású játékossal Zidane 4-3-3-as rendszerében. Benítez gyakran Casemiro mellett játszatta Kroost – nyolc alkalommal is kezdők voltak mindketten – néha 4-4-2-ben, máskor pedig 4-3-3-ban. Zidane-nál ez eltűnt, nem kell senkivel sem osztozkodnia.

További érdekesség a Bale-Kroos kapcsolat feljavulása, ami főleg a rögzített szituációknál válik a csapat nagy előnyére. A Sporting Gijon és a Deportivo ellen is Kroos szöglete után bólinthatott Bale a kapuba.

Minden tényezőt figyelembe véve mégis azt kell mondanunk, hogy Kroos javulásának kulcsa nem más, mint a Zidane iránti szeretet és tisztelet. Ahogyan valamennyi csapattársa, Kroos is teljes lelkesedéssel dolgozik együtt a francia legendával, aki fiatalabb korában a példaképe volt. Kroos most hasonló szerepet tölt be, mint korábban Zidane – irányítja a csapatot, fazont szab a támadásoknak. Néhány dolog jobban befolyásolhatta ezt a pozitív változást, de a lényeg ugyanaz marad: A német világbajnok újra az a Toni Kroos, aki 18 hónappal ezelőtt megérkezett Spanyolországba.

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK