Cristiano Ronaldo: Úgy gondolom, hogy nyomot hagytam a futballban

Cristiano Ronaldo a Sacoor Brothers divatcég egyik reklámarca. A ruházati vállalat egy nem mindennapi interjút készített egyik leghíresebb modelljével, aki készségesen válaszolt a kérdésekre. A Real Madrid aranylabdás sztárja beszélt a családi életéről, a jövőjéről és a vágyairól is.

Az álmok embere vagy. Van még olyan vágyad, amely nem teljesült?
Igen, az vagyok, de nyitott szemmel álmodom. Úgy értem, azt hiszem, az életben minden lehetséges. Minden a céljaidtól függ. A valóság az, ami az életemben eddig történt. Nyilvánvaló, hogy az életem egy valóra vált álom, és boldog vagyok emiatt.

Vannak még céljaid, amiket el szeretnél érni?
Még rengeteg ilyen dolog van. Több és több trófeát szeretnék nyerni, a lehető legsikeresebben szeretném folytatni a pályafutásomat, címeket akarok nyerni Portugáliával, ahogy azt már többször is mondtam. Valójában ez tenne igazán boldoggá. Ezek normális álmok egy fiatal ember számára, aki még néhány évig szeretne futballozni.

Cristiano Ronaldo interjú_1

Most, hogy említetted a nemzeti csapatot, sok új játékosa van a válogatottnak, olyanok, mint André Gomes és Bernardo Silva. Jó úton járunk a hozzájuk hasonló tehetségekkel?
Úgy gondolom, igen. Több mint tíz éve játszok a válogatottban, több tehetséges játékost láttam felbukkanni az elmúlt években. Úgy vélem, a nemzeti csapat jó irányba tart, ez pedig jó, hiszen Portugália megérdemli, hogy nyerjen egy nagy címet. Ha nem most, akkor majd idővel.

Gondoltál már arra, hogy nyitsz egy labdarúgó akadémiát, amellyel a neved örökké összefonódhatna a fiatal játékosokkal?
Miért ne? Folyamatosan adódnak ötletek és lehetőségek. Lehetséges, hogy ez is egy olyan dolog, amelyről beszélünk majd.  Ahogy korábban is mondtam, úgy gondolom, hogy még van néhány évem a pályán, aztán majd utána meglátjuk, hogy mi történik a jövőben. Nyilvánvaló, hogy szeretnék kapcsolatban maradni a futballal.

Beszéljünk egy kicsit a magánéletedről. Biztos vagyok benne, hogy apaként van a fejedben néhány foglalkozás, amelyet el tudnál képzelni a fiad számára. Milyennek látod a jövőjét?
Őszintén? Nem tudom. Azt csinál majd, amit csak szeretne. Nem fogom minden áron ráerőltetni, hogy legyen futballista. Úgy vélem, ez egy személyes döntés. Elismerem, szeretném, ha labdarúgó válna belőle, ezt nem fogom tagadni, de az idő majd eldönti.

Ragaszkodsz ahhoz, hogy a valódi értékek világában, családi szabályok mellett nőjön fel?
Megpróbálok. A nevelés a legfontosabb dolog, ahogy a családi értékek is, amelyek között én is nevelkedtem.

Továbbadod neki ezeket?
Pontosan. Úgy gondolom, ez olyasvalami, amit tudunk kontrollálni, alapvetően ezt teszem apaként. Úgy vélem, jól nevelem a fiamat. Ha több gyerekem lenne, ugyanezeket a dolgokat tenném.

Ez furcsa, hiszen életed egy rendkívül fontos időszakát a szüleidtől távol töltötted, most azonban úgy érzed, hogy a családi egység a sikereid egyik legnagyobb építőeleme. Nem ironikus, hogy míg a legtöbb gyerek körül ott a család, veled nem voltak ott a szüleid, mégis a családi egységet tartod pályafutásod egyik legmeghatározóbb elemének?
Ez természetes. Főleg a kezdetekkor, amikor fiatalabb voltam, a családomhoz fordultam segítségért, amikor döntéseket kellett hoznom. Később – bár ugyanígy tettem -, az idő múlása és a bővülő tapasztalatok, valamint az apává válás megváltoztattak. Valójában sosem gondoltam, hogy ha lesz egy gyerekem, egy újabb családtag, akkor érzelmi szinten képes lesz megváltoztatni az életem.

Milliók számára te vagy a hős… Neked is vannak hőseid?
Számomra azok a hősök, akiket elismerünk. Emberek más szakmákból, más területekről.

Például?
Színészek, emberek, akik sportolnak és élvezik ezt, például a golfozók, a Forma 1 pilótái… Számomra a hős nem egy olyan ember, akitől szeretnék autogramot kapni, hanem olyasvalaki, akinek a véleménye érdekel engem.

Igazi atléta vagy. El tudod képzelni magad más sportágban is? Bele tudnál adni mindent?
Úgy gondolom, igen, hiszen egy atléta vagyok, nem csak labdarúgó. Szeretek más sportokat is. Nem hiszem, hogy gondot jelentene egy olyan sport, amely sebességet igényel, mint például a távolugrás, a magasugrás, vagy akár a súlylökés. Úgy vélem, sportolónak születtem. Gyerekkorom óta ezt érzem. Ha nem futballista lennék, akkor más sportot űznék.

Sportpéldakép vagy. Hogyan határoznád meg a stílusod? Elszánt? Harcos?
Nem, változik a stílusom. Próbálok jó lenni mindenben, ez különösen igaz a futballra: a lábaimra, a fejemre, a gyors gondolkodásra… Úgy vélem, hogy egy sokoldalú játékos vagyok. Mindig próbálok jobbá válni, mert hiszek abban, hogy mindig lehet fejlődni.  

Hiú vagy?
Egy kicsit. Úgy gondolom, egy bizonyos mértékig erre mindannyiunknak szüksége van. Az új generáció ráadásul jobban odafigyel magára.  Legalábbis ezt veszem észre, különösen akkor, ha a saját családomra, a szüleimre és a nagyszüleimre gondolok. Úgy gondolom, hogy ez az új generáció sokkal óvatosabb, de nem eltúlzottan.

Volt már példa arra, hogy felkaptad a fejed valamilyen ruhadarab láttán?
Egyszer vagy kétszer, cipők miatt.

Egy történet, amelyet nem sokan tudnak rólad: amikor Lisszabonba érkeztél, a szerződésed egyik feltétele az volt, hogy a régi csapatod számára az új klubnak biztosítania kell az öltözékeket és a felszereléseket…
Sok történet van… Amikor az Andorinhában játszottam és más klubok érdeklődést mutattak irántam, akkor próbáltam segíteni a csapatomat, cipőket, labdákat, felszerelést és hasonlókat kértem.

Cristiano Ronaldo interjú_3

Gondoskodtál a csapatodról…
Igen, hiszen a csapat nem volt túl jó gazdasági helyzetben. Egy kis klub volt, a körülmények nem voltak fényesek, ellentétben a többiekkel. Úgy gondolom, tartoztam ezzel.

Számodra mi az élet jelentése?
Egyszerű. A lehető leghevesebben kell élni. Nyomot kell hagynom a szakmámban. Úgy gondolom, hogy én már megtettem ezt, és folytatni fogom. Ami a magánéletet illeti, boldognak kell lenni, megfelelő életet kell élni és példát mutatni a fiataloknak.

Azt akarod, hogy így emlékezzenek rád a pályafutásod végén?
Úgy vélem, így fognak rám emlékezni. Ez nem attól függ, hogy én mit szeretnék. Amit az elmúlt tíz, tizenkét évben elértem, annak köszönhetően minden bizonnyal a futballtörténelem részévé váltam.

Van olyan sztár, akinek szeretnél üzenni?
Színészek, színésznők? Talán Denzel Washingtonnak. Nagyon kedvelem. Ugyanez a helyzet Brad Pittel és a feleségével, valamint Jodie Fosterrel is.

Forrás: Sacoor TV
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK