Gareth Bale – a legjobb brit export?

A walesi támadó az elmúlt héten írta alá új szerződését a Real Madriddal, amelynek értelmében 2022-ig kötelezi el magát a „Királyi Gárdához”. Ennek alkalmából az AS írt róla, és vázolta fel lehetséges jövőbeli szerepét a legjobb brit exporttermékként.

A rekordösszeget megmozgató váltás 2013. szeptember 1-én jött létre, amikor is Gareth Bale Észak-Londonból, pontosabban a Tottenham csapatából 100,8 millió euró fejében a Real Madridhoz szerződött. Az első szezonjában pedig azonnal bizonyítottam, miért érte meg ennyi pénzt rákölteni: Carlo Ancelotti irányítása alatt debütáló idényében 21 gólig és 16 gólpasszig jutott.

Debütálás két trófeával

Nem akármilyen első szezon volt ez. Bale fontosabbnál fontosabb gólokat szerzett. Kezdésként például ott van a Mestallában, 2014 áprilisában szerzett emlékezetes egyéni akciós gólja a Barcelona ellenében, a Király-kupa fináléjában, ami a sorozat megnyerését jelentette a Madridnak. Aztán a következő hónapban jöhetett a Bajnokok Ligája döntője Lisszabonban, ahol a Real Madrid tizedik BL-címének megszerzésével Bale egyben csatlakozott egy igencsak elit társasághoz is. Azokhoz a brit játékosokhoz, akik külföldön játszva nyerték meg a legrangosabb európai kupát. Gareth Bale neve a Steve McManaman (Real Madrid), Paul Lambert (Dortmund) és Owen Hargreaves (Bayern München) alkotta trió mellé került felírásra.

Nehéz második szezon

A következő idényben már korántsem mentek ilyen zökkenőmentesen a dolgok: a walesit sérülés hátráltatta. Ekkor Bale is megtapasztalhatta azt, ami elől egyetlen Real-játékos sem menekülhet: a Bernabéu szurkolóinak kritikáját. A valenciai vereség után, ami egy hosszú győzelmi sorozat végét jelentette a csapatnak, a szurkolók Bale-t is megtalálták, és kritizálták őt, amiért nem védekezik elég jól. A második szezon tehát inkább kudarcosnak mondható, hiszen annak ellenére, hogy a Madrid megnyerte a FIFA Klubvilágbajnokságot Marokkóban, a fontosabb trófeák, mint a BL-serleg és a spanyol bajnoki kupa, mind a Barcelona vitrinjébe kerültek.

Újra a csúcson

Rafa Benítez következett az edzői pozícióban, és egy kupákkal nem kecsegtető kezdés után a csapat – így Bale is – a szezon végén mégis újra ünnepelhette a Bajnokok Ligája megnyerését. A januári edzőváltás (Benítez helyett Zidane) után Bale sokkal központibb szerepet kapott, és a Sevilla 4-0-ás legyőzésének köszönhetően, melyen Bale is gólt szerzett, a walesi játékos egy fontos ranglistán lépett előre az első helyre. Ő lett a legtöbb gólt szerző brit játékos Spanyolországban (43. góljával), megelőzve ezzel Gary Linekert.

A jövő

A jövő tisztán látszik Bale előtt. A 27 éves walesi immár egyöntetűen elnyerte a Bernabéu elismerését, a múlt héten pedig aláírta 2022-ig szóló új szerződését. Ma már kihagyhatatlan tagja a kezdőcsapatnak, és két támadótársával, Benzemával és Cristiano Ronaldóval együttesen (BBC néven) több mint 300 gólig jutottak a Real Madrid színeiben. Ráadásul Bale a Real Madrid elnöke, Florentio Pérez számára is kulcsfontosságú játékos.

Követendő példa

Nem sok walesi játékos mondhatja el magáról, hogy fontos szerepet játszott egy Nagy-Britannián kívüli csapat történelmében, de van egy labdarúgó, aki talán követendő példa lehet Bale-nek, sőt, akár túl is szárnyalhatja őt. John Charles akkori brit rekordösszegért, 65 ezer fontért igazolt a Juventus csapatához, még 1957-ben. Később három olasz bajnoki címet nyert velük, és ott töltött ideje alatt 155 bajnoki meccsen 108 gólig jutott, majd az 1959-es Aranylabda-szavazáson harmadik helyen végzett.

Gareth Bale számára ez jó kiindulópont lehet, de ne kételkedjünk benne: ha így folytatja, nemcsak a walesiek közül lesz a legnagyobb – jó esélye van rá, hogy a valaha volt legjobb brit „exoportcikk” legyen, akit sosem felednek majd az emberek, és akinek a neve vastag betűkkel kerül majd be egy másik ország futballjának történelemkönyvébe.

De Gareth Bale sikerekben gazdag története még csak nemrég kezdődött. Hogy mi lesz vele, meddig képes szárnyalni, az még mind a jövő zenéje.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK