Egytől egyig: Real Madrid – Celta Vigo

A Király-kupa negyeddöntőjének első párharcában a Real Madrid 2-1-es vereséget szenvedett a Celta Vigo ellen hazai pályán, így idegenben rendkívül nehéz feladatnak tűnik a továbbjutás kiharcolása. Mi ismét megpróbáljuk leosztályozni egy tízes skálán a mérkőzésen látottakat, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Real Madrid (3,5)

Nem sok csapat bírná el, ha a védelme és a támadósora együttesen mondana teljes csődöt. Hiába a jó középpályás teljesítmények, elöl a pontatlanság és az ötlettelenség, hátul pedig a folyamatos helyezkedési hibák jellemezték a Realt az egész mérkőzés során. Klasszikus 4-3-3-mat próbált játszani a csapat, de a beadások többsége nem ért semmit, középen pedig rendre rossz megoldást választottak a támadók (lőttek passz helyett, passzoltak lövés helyett). Ahogy telt az idő, és egyre rosszabb lett az összkép, úgy sűrűsödtek a támadási kísérletek, amelyek a hajrába érve is rendkívül ötlettelenek és sablonosak voltak. A hátsó alakzat munkájáról mindent elárul, hogy a Celtának két kaput eltaláló lövése volt a második félidőben – mindkettő talált. A végjátékban Danilo lecserélésével ismét a háromvédős rendszer került elő (Casemiro húzódott vissza, Marcelo feljebblépett), de ez sem hozta meg a megváltást.

Az olvasók osztályzata: 3,3

Celta Vigo (6)

A vendégektől sem kell azért elájulni, az ő játékukban még kevesebb ötlet és kreativitás volt. A Real Madrid hibáit azonban megfelelően használták ki, és két jó befejezéssel el is döntötték a mérkőzést, Benzema helyzeténél pedig az égiek is velük voltak. A visszavágón az előny birtokában feltehetően megszakadni azért nem fognak, és ha a Real várható nyomása alól ki tudnak törni, a villámgyors ellentámadásokkal még sok problémát okozhatnak. A legboldogtalanabb vigói Orellana lehet, aki kikerült a keretből viselkedése miatt, a csapat azonban nem tört meg a hiányától.

Az olvasók osztályzata: 5,9

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Luka Modrić (7,5)

Nem verhetjük el a máguson a port. Akart, küzdött, hajtott, varázslatos mozdulatokkal teremtett területeket, jól játszotta meg a labdákat. Az egyik pillanatban a középpályán kavargatott, a másikban a hátvédsorba zárva biztosított, máskor már a kapu előterében bukkant fel. A fentieket jól támasztja alá, hogy négy kulcspassza mellett 12(!) labdaszerzése volt, utóbbi kategóriában ő volt a legjobb a csapatból. A kérdés az, hogy még ha ő is volt a legjobb madridi, valóban szükséges volt-e végigjátszania ezt a találkozót. Hosszú az idény, és ez a sorozat a legkevésbé fontos, és nem hiányzik, hogy elveszítsük a karmestert.

Az olvasók osztályzata: 6,1

Modric_170119_1tol1ig

Kiko Casilla (4,5)

Nem egyszerű. Mert hát elég kiszolgáltatott helyzetben volt mind a két gólnál, ugyanakkor nagy bravúrral akár háríthatóak is lettek volna a lövések, de nem voltak annyira egyértelmű esetek, hogy a kapust lehessen okolni. Nagy bravúrt nem kellett bemutatnia, a legnagyobb munkára egy megpattanó lövés késztette az első félidőben, de azt egy ilyen szintű kapusnak kérdés nélkül kell fognia. A probléma az, hogy a Celta helyzetkihasználása meglehetősen jó volt, Kikónak nem volt szerencséje ezen az estén.

Az olvasók osztályzata: 4,9

Danilo (2)

Ha Florentino Pérez úgy döntött volna anno, hogy Danilo nagyszerű helyen van Portóban, akkor az érte kicsengetett pénzért Magyarország teljes lakosságát meghívhatta volna két korsó sörre. Nagyobb ziccer volt ez, mint Benzema labdája. Nem csodálkoznék, ha Carvajal a mérkőzés követésébe sérült volna bele. A brazil továbbra sem jelent megoldást, erőltetését a csapat egésze szenvedheti meg. Több támadás felépítése is rajta akadt el, szegény Kroos két kézzel kalimpálva jelezte neki, hogy a környékén nincs senki, a labdája azonban hűségesen gurult vissza Casilla felé.

Az olvasók osztályzata: 3

Sergio Ramos (3)

A csapatkapitány mindkét kapott gólban benne volt. Az első esetben ha Aspasig fellép szorosan, akkor egyrészt egy esetleges kiugratást egy az egyben jó eséllyel megállított volna, másrészt Bongonda biztosan lesre fut. Így azonban a behátráló Ramos jó két méterrel lógott be, visszafutása közben pedig teljesen pozíción kívül volt. A második gólnál a terület szűkítése helyett egyenes vonalban futott vissza, így a Celta játékosa könnyedén kaphatta meg a labdát, és tehette el a sarokba. Ráadásképp jól össze is veszett Aspasszal.

Az olvasók osztályzata: 4,6

Raphaël Varane (3,5)

Ő sem menthető fel, az első gólnál elhelyezkedte magát, majd laza tempóban követte végig, hogy a visszasprintelő Casemiro hogy próbál meg kiérni Bongondára, majd blokkolni Aspas löketét. A második gólnál jobban megválogathatta volna, hova passzol, nem volt jó ötlet a visszafutó Lucasra passzolni, majd kihúzódni, mert így felkínált egy 3v2-t. Nyilván a labdaeladás is kellett hozzá, azonban ebből látszik mennyire fontos adott esetben megfelelő megoldást választani. Néhány jó megindulásáért, jó passzáért, egy-két szereléséért kaphat minimális dicséretet.

Az olvasók osztályzata: 4,7

Marcelo (4)

Ha az első gólnál a visszakészítése az ellenfél kapuja előtt, saját játékos elé került volna, akkor azt hiszem az év egyik legszebb asszisztját köszönthettük volna. Az egyenlítő gólnál bár megpattant a lövése, a helyzetfelismeréséért dicsérhető. Emellett meglehetősen sok hibával játszott ő is, nem tett hozzá sokat pozitívan a támadásépítésekhez, sem a védekezéshez.

Az olvasók osztályzata: 5,5

Marcelo_170119_1tol1ig

Casemiro (6,5)

Amit tudott, megtett, dolgozott becsülettel és még sárga lapot sem kapott. Láttunk ízelítőt a rá jellemző lehetetlen becsúszásokból, és néhányszor még a támadásokkal is felért, egy próbálkozása nem sokkal szállt a kapu mellé az első félidőben, míg a második játékrészben simán védett a kapus, de legalább megpróbálta, még ha nem is ez a feladata. A góloknál igyekezett sprintelni vissza, hogy besegítsen, de nem tehetett semmit. Háromszor harcolt ki szabadrúgást, ebben nem volt nála jobb a csapatból.

Az olvasók osztályzata: 5,9

Toni Kroos (6,5)

A csapat mágusa, és a csapat tankja mellett ő volt a csapat esze. Rengeteget kommunikált a társakkal, igyekezett üres területekbe lépni állandó jelleggel, és labdáit okosan játszotta meg. Passzsávokat nyitott, hogy segítse a gördülékenyebb támadásvezetést, de rengetegszer nem vették észre, vagy rossz döntést hoztak, esetleg pontatlan továbbításokkal lassították a játékot. Az biztos, hogy ha a szünetben térfél mellett tüdőt is cserélhetett volna, azt is kihajtja a végére. Öt kulcspasszával ő volt a csapata legjobbja ebben a kategóriában.

Az olvasók osztályzata: 5

Marco Asensio (3,5)

Súlytalan volt, ezen nincs mit szépíteni. 53 perc alatt semmi emlékezeteset nem tudott hozzátenni a mérkőzéshez. Hiába volt néhány jó észrevétele, és volt elképzelés néhány beadásában, összjátékában, a csapat nem tudott ezekből profitálni. Talán azt már további pozitívumként lehet említeni esetében ezen a meccsen, hogy eredményt befolyásoló hibája nem volt.

Az olvasók osztályzata: 3,9

Lucas Vázquez (3,5)

Hiába a rengeteg mezőnymunka, hiába övé a legtöbb csel, gyenge produkciót láthattunk Lucastól. A szokásosnál öncélúbb volt, amivel nem lett volna probléma, ha pontos, de ezt sem mondhattuk el. 24(!), igen, huszonnégy alkalommal veszített labdát, ebből az egyikkel el is dőlt a találkozó. Nyolc beadása volt, igen csekély pontossággal. Amikor a támadások felépítésén volt a sor, ott jól szerepelt, megfelelően játszott össze a társakkal, és sokat mozogva kereste az üres területeket.

Az olvasók osztályzata: 4,4

Lucas_170119_1tol1ig

Cristiano Ronaldo (3)

Papíron középcsatár volt, azonban teljesen szabadkezet kapott, többször visszamozgott a játék gyorsítása, az összjátékba való becsatlakozás érdekében. Ellenben az ellenfél kapujára nem jelentett veszélyt, ráadásul 13-szor vesztett ő is labdát úgy, hogy egyszer sem szerezte meg azt.  A legnagyobb probléma, hogy nem beszélhettünk esetében semmiféle csatárjátékról. Nem az ő estéje volt, nem volt érdemes erre a 90 percre pályára küldeni, hiszen az egészsége szempontjából fontos, hogy megfelelően el legyenek osztva a percei.

Az olvasók osztályzata: 2,7

Cserejátékosok

Álvaro Morata (3)

Nem sokat segített az érkezése, csupán a sorozatos szabálytalanságaival tudott kitűnni. Egy próbálkozása volt, amelyet ha kicsit higgadtabb, ki is használhatott volna.

Az olvasók osztályzata: 3

Mateo Kovačić (5,5)

Jól szállt be, többször tartotta meg okosan a labdát, és egy-két előretöréssel igyekezett hatékonyan segíteni a támadásépítéseket.

Az olvasók osztályzata: 4,5

Karim Benzema (-)

Fölé.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (2)

Komolyan visszaüthet az, ha felelőtlenül állítja össze a kezdőt. Hiába jó csapat a Celta Vigo, hiába álltak ki a legjobb csapatukkal, a Real Madrid jelenlegi helyzetében teljesen felesleges volt 7 alapemberrel kezdeni. A mester a mérkőzés közben sem volt ura a történéseknek, későn reagálta le az eseményeket. 37 beadása volt a csapatnak. 37, és ebből egyik sem eredményezett gólt. A még elszomorítóbb a 150(!!!) elvesztett labda. Nyilván nem Zidane veszti el őket, de a játék stílusát ő határozza meg, ahogy a csapat összetételét is, a kettőből pedig következnek a fenti adatok. Casemiróval box-to-boxot játszatott (és bár sok szereléssel, és mezőnymunkával teljesített a brazil, de), így a kontráknál nem maradt segítsége a hátvédeknek, Isco jegelése szintén hiba volt. Mint ismeretes, a spanyol csak most került vissza a keretbe, de talán egy 30 percre be lehetett volna dobni, hogy megbontsa az ellenfelet. Voltak arra utaló jelek, hogy nem fognak működni a beadások (amelyek általában négy védő közt keresték Ronaldót), ilyenkor pedig minél hamarabb érdemes reagálni, akárcsak Danilo ámokfutására, mikor ott van az idei szezon egyik legmegbízhatóbb hátvédje a kispadon.

Az olvasók osztályzata: 3,2

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK