Kicsoda Achraf Hakimi?

Zinédine Zidane a Celta elleni visszavágó előtt behívta a keretbe Achraf Hakimit, a Castilla fiatal jobbhátvédjét. No, de kiről is van szó valójában? Elmondjuk!

"Problémád van a széleken? Achraf!"

Hakimit a marokkói futball egyik legnagyobb tehetségének tartják hazájában. A fiatal játékos 1998. november 11-én született Madridban, és most először került be az első csapat hivatalos, mérkőzésre utazó keretébe a Real Madridnál. Persze a sérülések is közrejátszottak abban, hogy Zidane kénytelen volt körülnézni a Real második számú csapatánál, de az vitathatatlan, hogy Hakimi előtt tényleg nagy jövő állhat.

A 18 éves játékost leginkább úgy lehetne jellemezni, mint egy még fiatalabb Dani Carvajalt: gyors, mindig megjátszható a széleken, sokat fut. Ráadásul támadásban igencsak aktív, hiszen korábban egy sorral előrébb szerepelt a jobb szélen.

Hakimi

Zidane pedig jól ismeri őt, hiszen dolgozott vele együtt, mikor a Castillánál edzősködött. És nem a francia az egyetlen csodálója. Ramis, a másik ex-Castilla edző a következőt posztolta az egyik közösségi oldalára: „Problémád van a szélsővédő poszttal? Achraf.”

A kezdetek

Hakimi – becenevén Arra – Madrid külvárosában, a getafei szegénynegyedben nőtt fel. A Madrid akadémiája aztán felkarolta, de egy dolog mindig kérdéses maradt nála: melyik válogatottat válassza? A spanyolt, ahol szülőhazáját képviselheti, vagy a marokkóit, ami a szüleinek a hazája? Aztán végül döntés született. Hervé Renard, a marokkói szövetségi kapitány 2016 márciusában behívta a nemzeti csapat keretébe a barcelonai Munir helyére, aki viszont a spanyol válogatottra tette le a voksát.

És bár akkor tavasszal végül nem jutott lehetőséghez, a debütálásra nem sokat kellett várnia. 2016. október 11-én Marrabech-ben, egy Kanada elleni mérkőzésen, mindössze 17 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között. Ezzel ő lett az első, aki a Real akadémiájáról behívót kapott a marokkói válogatottba.

Hakimi

Az a fránya FIFA!

Eddig tündérmesének is mondhatnánk a történetet. Azonban a FIFA közbeszólt. A klub átigazolásoktól való eltiltása éppen a Hakimihez hasonló fiatal, külföldi játékosok igazolása miatt lépett érvénybe – pedig, mint említettük, ő maga már Madridban született, csupán szülei, Hassan és Saida voltak, akik marokkói emigránsként érkeztek Spanyolországba anno.

Ez lehet az ő estéje

Mindezektől függetlenül Achrafban nyolcéves kora óta bízik klubja. Zidane már tavaly nyáron is elvitte magával az észak-amerikai túrára, ahol Hakimi be is mutatkozhatott a csapatban a PSG elleni összecsapáson. Most pedig lehet, eljött az ő ideje: a Celta elleni meccsen akár ő is szerephez juthat.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK