Sergio Ramos: Nem kizárt, hogy az utolsó szezonomban a 93-as mezt viselem majd

Sergio Ramos egy 500-as mezszámmal ellátott szerelést kapott Florentino Péreztől és a klubtól, hiszen a kapitány az Osasuna ellen játszotta 500. tétmérkőzését a királyi gárdában. A jeles eseményt követően Ramos Facebookján válaszolt néhány kérdésre, videochat formájában.

Amikor gyerek voltál, gondoltad, hogy valaha is eljutsz idáig?
Soha nem képzeled el, hogy eljutsz idáig. Egész kiskorunktól kezdve megvannak az álmaink és céljaink. Az én fejemben mindig az járt, hogy futballistává akarok válni. Harcoltam és keményen dolgoztam, így az egyik álmomat sikerült valóra váltanom. Rendkívül büszke és nagyon boldog vagyok. A tanácsom az, hogy mindig harcolni kell azért, amit el akarunk érni, hajszolni kell az álmokat. Kemény munkával és kitartással végül sikerül elérni a célokat.

Egy játékosnak milyen kvalitásokra van szüksége ahhoz, hogy elérje a céljait egy szezon során?
Ha mindig tisztalappal indulsz, az jó irányba terel. Az egész arról szól, hogy el kell felejteni mindazt, amit addig elértél, arra kell koncentrálnod, hogy fejlődj, küzdened kell a címekért, jobbá kell válnod emberileg és játékosként is. Mindennek tetejében, ha az a megtiszteltetés ér, hogy egy olyan klubnak lehetsz a játékosa, mint a miénk, az még többet segít. A legfontosabb azonban, hogy el kell felejteni mindent, amit korábban elért az ember, csak a következő kihívásra, az újabb álmokra és célokra kell koncentrálni.

Pályafutásod összes találata közül melyik a kedvenced?
Több alkalommal is betaláltam már döntő pillanatokban, de minden egyes gólom különleges számomra. Ahogy Ronaldo is mondta, a gólok olyanok, mintha a gyermekeim lennének. Ebben a helyzetben nem tudod, hogy melyiket válaszd. A 2014-es Bajnokok Ligája döntőjében szerzett találatom azonban a többi fölött áll, hiszen régóta vártunk már a sorozat megnyerésére, ráadásul az utolsó pillanatokban jött a gól, amely segített abban, hogy folytathassuk a mérkőzést és megnyerjük a Tizediket.

Miért van az, hogy soha nem adod fel és mindig mindent beleadsz a Real Madridért?
Ez a klub DNS-ének része, ott van a Real Madrid filozófiájának és történelmének szívében. Játékosként meg kell értenünk, hogy mit is jelent ez a címer. Egy játékosnak, aki ezért a klubért játszik, mindenekelőtt tudnia kell, hogy mindig mindent bele kell adni ezért a címerért, egészen az utolsó pillanatig. Ez a mi mottónk.

Már bizonyítottad, hogy nem szükséges csatárnak születni ahhoz, hogy a mérkőzés sztárja lehess.
Minden egyes játékosnak megvan a maga erőssége. A legtöbb esetben a támadójátékosok kerülnek a címlapra, de ott vannak a védők is, akik fontos szerepet játszanak. Nemcsak akkor, amikor épp betalálnak, hanem csapatmunkából kivett részük, a kollektív erőfeszítésük révén. Mindanniyan együtt győzünk és együtt is veszítünk. Attól, hogy valaki több gólt szerez, még nem lesz fontosabb, mint a csapat többi tagja. Szilárd alapokra kell építkezni, a védelemnek egyensúlyt, stabilitást kell adnia, és önbizalmat kell sugároznia a támadók felé. 

Miért nem váltasz a 93-as mezszámra?
Őszintén, gondoltam már erre, de ugyanakkor a 4-es egy olyan szám, amit mindig is kedveltem, és a madridi pályafutásom egésze során ezt viseltem. Majdnem mindig szerencsét hozott nekem, de nem kizárt, hogy az utolsó szezonomban váltok majd, egyfajta megemlékezésként arra a mindnyájunk számára nagyszerű pillanatra. 

Milyen érzés, amikor egy elhódított trófea után azt látjátok, hogy szurkolók milliói gyűlnek össze a Cibelesen?
Nagyon izgalmas pillanatokat ad számodra. Amikor nyerünk valamit, mindig a szurkolóinkkal élvezhetjük ki a pillanatot, hiszen elmegyünk a Cibelesre, Madrid utcáin ünneplünk, amelyek tele vannak szurkolókkal, akik a mi mezeinket viselik. Ez nagyon nagy büszkeséggel tölt el minket. Arra sarkallja a játékosokat, hogy megosszuk az örömünket másokkal. Hálás vagyok a támogatásért, amit az idény során a szurkolóktól kapunk, a Cibelesen való ünneplés a legjobb módja annak, hogy a támogatásukat visszafizessük.

Tervezed, hogy edző leszel a jövőben?
Nem tudom. Még van bennem néhány év játékosként. Minden egyes pillanatot és napot élvezni akarok. Nem tudom, hogy később edző válik-e belőlem, de ez olyasmi, ami mindig is vonzott. Tetszik az ötlet, de rengeteg időm lesz majd ezen gondolkodni, ha szögre akasztottam a stoplist.

Mit szeretnél csinálni, ha befejezed a pályafutásod?
Több időt tölteni a családommal. Ők az én szenvedélyem, a gyengepontjaim, a futball pedig elég sok időmbe kerül. Nem engedhetem meg magamnak, hogy annyi időt töltsek a feleségemmel, a gyerekeimmel, a szüleimmel és a barátaimmal, amennyit szeretnék… Ha visszavonulok, több időt szentelek majd azokra, akik mindig velem voltak, akik megértik az életstílusomat, akik miatt ezen a szinten tudok teljesíteni.

Mi a hobbid?
A zene, a lovak, a futball és mindenekelőtt a család.

Gratulálok az 500. mérkőzésedhez. Milyen érzés eljutni egy ilyen mérföldkőhöz?
Igazán nagy büszkeséggel tölt el. Amikor évekkel ezelőtt csatlakoztam a klubhoz, nem gondoltam, hogy valaha is elérkezhetek egy ilyen óriási mérföldkőhöz, és 500 mérkőzés lesz majd a nevem mellett. Most kiélvezem, ugyanakkor el kell felejtenem és meg kell próbálnom még sok mérkőzésen pályára lépni. Azonban az, hogy mindezt a világ legjobb klubjában vittem véghez, még hihetetlenebbé teszi az egészet. Különleges nap ez számomra.

Melyik csapat volt a legnehezebb ellenfél számodra?
Találkoztunk már néhány igen kemény csapattal. Manapság a mérkőzések egyre nehezebbek. Nem tudnék csak egyetlen csapatot megnevezni, választanom kell néhányat: a Bayern München, az Atlético, a Barcelona…

Milyen gondolatok kavarognak benned a Napoli elleni meccs előtt?
Nagyon várjuk a szerdai napot, hogy pályára léphessünk egy nagyszerű csapat ellen, akik mögött igen jó sorozat áll. Fegyelmezett teljesítményre fogunk törekedni, megpróbáljuk kapott gól nélkül lehozni a mérkőzést, és szeretnénk előnyt szerezni a visszavágóra. Meg akarjuk próbálni megnyerni a mérkőzést, hogy megoszthassuk a szurkolókkal a győzelmet.

Milyen érzés megosztani az öltözőt a világ legjobbjaival? Milyen érzés, hogy a világ egyik legjobb védőjének tartanak?
Ez olyasmi, amiért hálás vagyok. Nyilvánvalóan kihívást jelent, hogy folyamatosan fejlődjek, de pontosan ezért vagyunk itt. Azért, hogy a lehető legjobban védekezzünk, hogy megpróbáljunk jó munkát végezni. Hatalmas megtiszteltetés megosztani az öltözőt ezekkel a játékosokkal. Nagyon jó kapcsolat van közöttünk, egy nagyon egészséges légkör. A sikereink egyik kulcsa a játékosok közötti jó kapcsolat.

Ki volt a kedvenc játékosod gyerekkorodban? Kinek szurkoltál akkor és melyik csapatban akartál játszani?
Mindig is a Sevilla játékosa akartam lenni, hiszen ott nőttem fel, ott töltöttem a gyerekkoromat. Ugyanakkor mindig fejlődni akarsz, folyamatosan javulni, így mindig motoszkált bennem a gondolat, hogy egy nap a Real Madridért akarok játszani. Az álmok nem kerülnek semmibe, egészen fiatal korom óta tisztában vagyok ezzel. Mindig is kedveltem a támadókat, például Ronaldót és Claudio Caniggiát, a hosszú hajú argentint. Miatta volt hosszú az én hajam is. Amikor aláírtam a Real Madridhoz, Paolo Maldini és Fernando Hierro voltak a kedvenceim, akik némileg védekezőbb szellemű játékosok voltak.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK