Cristiano Ronaldo elérte fejlődése csúcsát

Thore Haugstad a FourFourTwo hasábjain értékelte a portugál támadó jelenlegi helyzetét és a Real Madrid játékának megváltozását. Elmagyarázza azt is, miért érkezik ennyi beadás a tizenhatoson belülre, és miért gondolja, hogy Cristiano mára egy vérbeli befejező csatárrá fejlődött.

Cristiano Ronaldo átalakulását végigkísérhettük az évek alatt. Láthattuk, hogy hogyan lett a trükkös szélsőből egy herkulesi gólgyáros. És így is fogja befejezni a karrierjét, igazi befejező csatárként. A közelmúltban egyre több bizonyítékkal találkozhattunk, ami alátámasztja ezt az elméletet. Kicsit hasonlít a helyzet Alan Sheareréhez, hiszen Ronaldo egyre több időt tölt a tizenhatoson belül. Várja a pontos beadásokat, hogy erőteljesen a hálóba bólinthasson, vagy lecsaphasson a kipattanóra.

Csak egy kicsit gondoljuk ezt át: a portugál utolsó öt gólját fejjel vagy büntetőből érte el. A Villarreal és a Las Palmas ellen talált be tizenegyesből, míg a Valencia, a Las Palmas és a Real Betis ellen fejesből ért el találatot. Egészen február 11-ig, az Osasuna elleni 3-1-es mérkőzéshez kell visszamenni, hogy olyan gólt lássunk, melyet más módon szerzett. Azóta eltelt hét mérkőzés. Az idei 19 bajnoki góljából hatszor büntetőből, ötször fejjel, és egyszer szabadrúgásból talált be. Ez egy figyelemre méltő rekord tőle, és jól mutatja a játékának eltolódását. Egyre inkább a tizenhatoson belül helyezkedik, ahogy a Real Madrid játéka is ezekre a játékhelyzetekre kezd fókuszálni.

Cristiano Ronaldo

Feltűnő változások a gólszerzésben

Ezek a megfigyelések azt bizonyítják, hogy Ronaldo egy teljes átalakuláson ment át, és fejlődése lassan eléri a csúcsát. A sovány, ficánkoló srác, aki 2003-ban Manchesterbe került, egy igazán atlétikus, erőteljes gólgéppé változott. Szabadrúgásspecialista lett, gyorsaságát kamatoztatta a széleken, és pontos beadásokkal szolgálta ki a társakat. Miután 2009-ben Madridba igazolt, a trükköző tinédzser a játék teljesen más aspektusaira koncentrált. Több pozíciós játék, erőteljes, gyors mozgás a kapu előtt, és könyörtelen befejezések.

Amint Ronaldo elérte egy olimpikon fizikumát, a kommentátorok, sportszakértők feltették a kérdést: mi fog történni, ha már nem lesz meg a gyorsasága? A válasz egyértelmű: csatárnak áll. Carlo Ancelotti gyakran használta őt második csatárként a 4-4-2-es felállásban, amikor a Real Madrid 22 mérkőzést nyert meg zsinórban még 2014-ben. Hasonló taktikát választott Fernando Santos is, a portugál válogatott mestere az Európa-bajnokságon. 

Zinédine Zidane gyakran egyedüli csatárként játszatja Ronaldót. A legemlékezetesebb mérkőzése a 3-0-ás Atlético Madrid elleni győzelem volt tavaly novemberben. Mesterhármast ért el, de akkor is inkább 4-4-2-ről vagy egy szokatlan 3-5-2-ről beszélhettünk. 32 évesen Cristiano sokkal kevesebb sprintet vállal be a széleken, ezzel pedig energiát spórol meg magának, melyet a kapu előtt tud kamatoztatni. Ha elé kerül a labda, meghúzza a ravaszt.

Róka a lyukban

Nézzük meg a számokat. Láthatjuk, hogy Ronaldo egyre kevesebbet vesz részt a támadásépítésben, az összjátékokban. Az bajnokság mostani kiírásában 27,3 passza van meccsenként, ez a mutatója soha nem volt még ilyen alacsony madridi pályafutása alatt. Az utolsó két mérkőzésen, a Las Palmas és a Betis ellen rémisztően keveset találkozott a labdával. Ennek pedig egyenes következménye, hogy sokkal kevesebb helyzetet alakít ki, és kevesebbet is próbálkozik. Régebben meccsenként átlagosan 2,2 lövést készített elő, ez 1,4-re csökkent a tavalyi szezonban, most pedig 0,9-nél állt meg. Gólpasszai is megfogyatkoztak: a 2014/15-ös szezonban 16 asszisztott osztott ki, tavaly ez a szám 11-re csökkent, idén – a tegnapi kettővel – 5-nél jár 22 mérkőzésen.

De a cselek is árulkodóak: idén 0,7 sikeres cselt mutat be 90 percenként, ami a tavalyi eredményének a fele. Sohasem volt ilyen alacsony ez a szám. Már az is sokatmondó, hogy Ronaldo a pálya mely részén találkozik a labdával: vagy a szélre mozog ki, vagy a tizenhatoson belül várja a labdát. Nagyon ritkán húzza meg a szélen és ível középre. De ebben semmi meglepő nincs, a legjobban fejelő játékosoknak a kapu előtt kell lennie, és le kell csapniuk a beadásokra.

Minőség a mennyiség felett

Természetesen a felsorolt változások a lövési statisztikájára is hatással voltak/vannak. Ronaldo messze a legtöbbet próbálkozó támadó volt az elmúlt hét esztendőben egész Európában. A 2009/10-es szezontól a 2013/14-es szezonig sohasem csökkent a lövőkedve 7,1 alá meccsenként. Azóta volt egy 6,5-ös, majd egy 6,4-es idénye. Idén ebben is soha nem látott "mélységekben" van, hiszen mérkőzésenként 6-szor próbálkozik lövéssel.

Aggódniuk kellene Madridban? Nem hiszem. Ezek a számok csak azt mutatják, hogy a lövései megváltoztak. A távoli lövéseit felváltották a közeli lövések, és a tizenhatoson belüli próbálkozások. Tökéletes bizonyíték arra, hogyan vált Ronaldo egy vérbeli befejező csatárrá. A Las Palmas és a Betis ellen egyébként egyetlen egy lövése sem volt a tizenhatoson kívülről.

Cristiano Ronaldo header

A csúcson maradni

Cristiano játéka elképesztő hatással van a Real Madridra, ezért a csapat igyekszik hozzá alkalmazkodni. A legutóbbi öt mérkőzésből négy alkalommal, melyeken Ronaldo játszott, a Real Madridnak hátrányból kellett felállnia. Folyamatosan rohamoztak a szélsővédők, és megszámlálhatatlan beadás érkezett a kapu elé. Ennek van értelme, mert a Real Madridnak nincs Lionel Messije, aki a csapatrészek közé bemozogva elkéri a labdát és megbontja a védelmet. Talán Isco tud hasonlót, amikor persze pályára lép. Ronaldo, Benzema és Morata is a tizenhatoson belül tud igazán veszélyes és hasznos lenni. És bár egysíkúnak és ötlettelennek tűnhet a sok beadás, de ezek okkal történnek: a kulcsemberek erősségeinek kihasználásához jelenleg ez a legmegfelelőbb taktika.

Az idei szezonban a Real Madrid találkozónként 25-ször próbálkozik beadással, ami az Eibar mellett ligacsúcsot jelent. A legtöbbször nem Bale, vagy Benzema keresi Ronaldót, hanem a balhátvéd, Marcelo, aki négy gólját is előkészítette a portugálnak. A Real Madrid szerezte a legtöbb fejesgólt a mostani szezonban – igaz Ronaldo mellett van egy Sergio Ramos is a csapatban. Ez a játék valószínűleg a jövőben is folytatódni fog, hiszen Ronaldóban még rengeteg potenciál van. A lábai lelassultak, de az emelkedése és a befejezése még mindig lenyűgöző, világklasszis és ösztönös. Ha valóban kitölti a 2021-ig szóló szerződését, akkor valószínű, hogy kizárólag ez a járható út számára, ezzel pedig a Real Madrid számára is.

Forrás: FourFourTwo
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK