Zidane bizonyította rugalmasságát

Elképesztő 14 hónapon van túl a francia edző. Amióta kinevezték, számtalan kritika éri a Real Madrid edzőjeként, de a tegnapi Bilbao elleni mérkőzésen megmutatta, hogy képes igazán rugalmas lenni, ha szükség van rá.

Pár napja a francia éppen az ellenkezőjét kapta meg. Azt mondták rá, hogy egyáltalán nem képes a rugalmasságra, és nem tud túllépni a Bale-t, Benzemát és Ronaldót kötelezően magába foglaló 4-3-3-as rendszeren a siker érdekében.

Szombaton, a San Mamésben viszont fordult a kocka. A BBC nem élvezett kivételezett bánásmódot a többiek felett, és ha a szükség úgy hozta, Zidane bizony taktikai változtatásokat is eszközölt, hogy megállítsa a Bilbao előretörését.

Főleg a csapat bal oldalát kellet megerősíteni, mert Marcelónak egymagában igen sok problémát okozott Iñaki Williams, a Bilbao villámléptű jobbszélsője.

Iñaki Williams

Zidane nem csinált titkot belőle, hogy a csapat védekezése frusztrálja őt, és remekül látta meg, hogy ha nem akarnak gólt kapni Williams egyik elfutása után, változtatnia kell. Megmutatta, hogy egyáltalán nem annyira begyöpösödött edző, mint sokan hiszik, és áttette Gareth Bale-t a bal oldalra, hogy segítsen Marcelónak megállítani a baszkokat.

A 4-4-2-es hadrendre való átállást a 62. perc után húzta meg Zidane, mikor be kellett látnia, hogy Ronaldo korántsem tudja olyan hatékonyan segíteni Marcelót a bal oldalon, hogy abból ne adódjon gondja a csapatnak. Ezért rendelte át Bale-t oda.

Majd behozta Lucas Vázquezt is a csapatba Luka Modrić helyére, hogy még több energia legyen a középpályán, és Ernesto Valverde gárdája ne legyen képes feltörni a csapat védelmét.

Ekkor a Madrid Benzema góljával 1-0 arányban vezetett, Zidane mégis megérezte a bajokat, amik fenyegették a csapatot.

Marcelo egyáltalán nem bírt Williamsszel, a spanyol nem egyszer verte meg őt egy az egyben. Az európai topklubok – ha eddig nem is – ezután biztosan felfigyeltek rá.

Gareth Bale, Karim Benzema, Marcelo

Ronaldo tehát beljebb lépett, és Benzemával ketten alkották a Real csatárduóját, így a portugál vállára kevesebb védekezési feladat rakódott, miközben a csapat a győzelem kicsikarásán fáradozott.

Marcelo persze ettől függetlenül nagy közönségkedvenc Madridban, de az idei szezonban védekezésben mutatott megingásait senki sem felejtette el, és az is biztos, hogy nem sokáig tartható ez az állapot a védelem bal oldalán.

Bale közbenjárásának köszönhetően azonban jelentősen enyhítette Marcelo problémáit, és ezzel együtt megmutatta, hogy Zidane egyáltalán nem buta edző. Ettől függetlenül a bal oldali védekezés jelenlegi állapota nem éppen biztató a Bayern elleni összecsapások előtt.

Nem titok immár, hogy a „blancóknak” idén a bajnoki cím a prioritás, és Zidane is többször álláspontot foglalt ezügyben: a legutolsó másodpercig harcolni fognak érte.

Ráadásul most megmutatta, hogy igenis képes reagálni meccsszituációkra, és ez tegnap egy nagyon fontos győzelmet jelentett a Real Madridnak a bajnoki címért folytatott versenyfutásban. A szurkolóknak pedig kétségkívül megnyugtató és biztató jel lehet a Bilbao elleni mérkőzés a jövőre nézve.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK