Zidane dilemmája: kell-e a 4-3-3?

Újra felmerül a kérdés: melyik játékrendszerben tud a legmagasabb hatásfokon üzemelni a csapat?

A madridi levegőben mindig ott van a bizonytalanság. Az Alavés fölött aratott háromgólos győzelmet követően néhányan talán nem értenek egyet a vészjósló hangokkal, de akik látták a mérkőzést, azok tudják: a mutatott játékát ismét hagyott némi kívánnivalót maga után. Még maga Zidane is kifejtette a mérkőzés után, hogy a végeredmény egyáltalán nem tükrözi a találkozó valód arcát.

A problémák látszólag nem a gyenge egyéni teljesítményeknek vagy a játékosok rossz hozzáállásának, hanem az elhibázott taktikának köszönhetőek. Az teljesen világos, hogy a csapat vezetőedzője ragaszkodik a BBC játszatásához, ezt a szezon előtt és a szezon közben is megerősítette már. Ez még önmagában nem jelentene problémát, hiszen világklasszis játékosokról beszélünk, ám a 4-3-3-as formáció rendszeresen mond csődöt. Statikus támadójáték, kevés mélységi mozgás, felállt védelemmel szembeni ötlettelenség. E szavak rengetegszer merültek fel az elmúlt hetekben, hónapokban. Nem kérdés, hogy az intő jeleket Zidane is látja – ezért próbálja beívelésekre, rögzített helyzetekre, pontrúgásokra és fejesgólokra építeni a Real Madrid támadógépezetét.

A BBC természetesen más játékrendszerben is használható lenne. Nagy teherbírásából kifolyólag Gareth Bale akár egy sorral hátrébb, szélső középpályásként is képes lenne játszani, de Zidane máshogyan vélekedik a kérdésről. A szakvezető így nyilatkozott a Real Betis elleni mérkőzést megelőzően:  „A BBC nem tud 4-4-2-ben játszani, hiszen akkor egyiküket a középpályára kellene küldenem. Gareth ott is tud játszani, de én úgy vélem, hogy sokkal jobban tudja segíteni a csapatot, ha elöl kap lehetőséget. Ha ők egészségesek, akkor három támadóval fogunk felállni.”

Egészséges bizalom a játékosai iránt vagy túlzott makacsság? Nehéz eldönteni, de az biztos, hogy a csapat támadásai hosszútávon nem épülhetnek beívelésekre, ebben a formációban viszont látszólag nincs másra lehetőség. A problémát csak tovább mélyíti, hogy sem Isco, sem James számára nem ideális ez a felállás. A kritikus hangok szerint radikális megoldásra van szükség: vagy a 4-3-3-t, vagy a BBC-t kell lecserélni.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK