Egytől egyig: Real Madrid – Barcelona (2-3)

Nem sikerült hazai pályán pontot szerezni az ősi rivális ellen, így a fordulót a Barcelona fejezhette be a tabella élén. Bár nincs egyszerű dolgunk, de most is megpróbáljuk értékelni a történteket, egy tízes skálán pontozni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6,5)
Nagyon keményen, igazi erejét bizonyítva kezdte mindkét félidőt a csapat, bátran rontottak neki a Barcelonának a srácok, ami azért bizakodásra adott okot, ugyanakkor a két játékrész első 10 percében szépen megmutatkozott az is – kiegészülve a meccs többi részével -, hogy mi az egyik legnagyobb gyengesége napjaink Real Madridjának: a helyzetkihasználás. 22 lövése volt a hazaiaknak, amiből 14 el is találta ter Stegen kapuját, és bár a német ihletett formában védett, azért ennyi próbálkozásból illett volna több gólt rúgni, főleg ilyen nevekkel a csapatban. Ha ez megtörténik, akkor igen hamar rövidre lehetett volna zárni ezt a meccset. Nem így történt. Ez a meccs ismét rávilágított arra, hogy vannak bizony olyan dolgok a Real Madridnál, amik ordítanak, visítoznak a változásért, ilyen például a BBC, amely ilyen formában végleg leáldozott. Hogy beszéljünk kicsit a csapat különböző egységeiről is, ki kell emelnem, hogy a támadók gyenge helyzetkihasználása mellett a középpálya teljesítménye is hozzájárult az eredmény kialakulásához, hiszen a hármas tagjai miatt a védelem gyakran került kiszolgáltatott helyzetbe. Az pedig teljesen értelmetlen számomra, hogy a nekünk amúgy kedvező, 2-2-es állásnál hogyan lehetett annyira fegyelmezetlen a csapat, hogy a Barcelona a Mou-éra legszebb madridi kontráira hajazó támadással zárhatta le a meccset, nem mellesleg a 92. percben. Értem én, hogy szerettünk volna győzni, de ez akkor sem megengedhető, főleg az idény ezen szakaszában, ilyen körülmények mellett. Ha azonban őszinték akarunk lenni, és észre akarjuk venni a pozitívumokat is, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt évek egyik legjobb játékát nyújtotta a csapat egy El Clásicón, és az is tiszteletre méltó, hogy 10 emberrel is voltak olyan periódusai  a meccsnek, amikor lejátszottuk a Barcelónát. És bár ez így alakult, ami nagyon bosszant, hiszen a kezünkben volt a meccs és minimum az 1 pont, továbbra sem szabad elfelejteni, hogy a bajnokság jelenleg csak és kizárólag rajtunk múlik. Kőkemény hajrára számíthatunk, ahol tiszta fejekre lesz szükség.

Barcelona (7)
Nagyjából hasonló szintet képviselt a két csapat a tegnap este folyamán, azonban ezúttal a Barcelona hibázott kevesebbet és bizony a lehetőségeikkel is sokkal jobban tudtak élni – pedig kevesebbszer próbálkoztak, mint vendéglátójuk -, ezért billen a mérleg nyelve az ő oldalukra. Nem voltak jobbak a játék minden elemében, de azokban igen, amelyek döntő jelentőséggel bírtak. Az pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy ter Stegen, aki amúgy sokszor gyenge pontja a katalán gárdának, épp ellenünk játssza élete mérkőzését. Ez van, gratulálnunk kell a győzelmükhöz, tanulni kell a nyilvánvaló hibákból, a vereséget pedig tudnunk kell méltósággal kezelni. A harcot talán megnyerték, de a háborúnak csak hat forduló múlva lesz vége.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Keylor Navas (9)
Szomorú vagy sem, a Costa Rica-i hálóőrön kívül igen nehéz lenne bárkinek is odaadni ezt a címet, ami furcsán hathat 3 bekapott gól után. Keylor azonban az idei legjobb meccsén van túl, ehhez kétség sem férhet. Hasonlóan ter Stegenhez, döntő szerepe volt abban, hogy a Barcelona nem növelte több gólosra az előnyét és nem zárta le hamarabb a meccset. Ami a kapott gólokat illeti, azok egyikéről sem tehetett.

Dani Carvajal (7,5)
Nagyon sok fontos szerelése volt a saját nevelésű hátvédnek, aki bátran ment bele az egy az egy elleni párharcokba, és szinte kivétel nélkül meg is nyerte azokat. Egyetlen alkalommal sikerült túljárni az eszén, Piqué helyzete előtt őt megverve érkezett Albától középre a játékszer. Messi egyenlítő találata előtt ő is lehetett volna magabiztosabb, akkor talán a pontszáma is magasabb lehetne, így viszont ennél többet nem tudok adni neki.

Nacho (6)
Az első félidőben több fontos mentése volt fejjel és lábbal egyaránt, a második játékrészben azonban nem egy helyezkedési hibát vétett a saját nevelésű hátvéd. Rakitić bombája előtt ő tévesztette szem elől Messit, aki így a labdát megkapva szabadon passzolhatott a horvátnak. Később Piquéről is lemaradt, ám a Barcelona bohócánál – nem, nem olyan értelemben vett bohóc, mint Marcelo – beütött a karma a csodálatos twítekért. Úgy gondolom, a maximumot így is kihozta magából Nacho, és nem tudom hibáztatni őt semmiért.

Sergio Ramos (3)
Sergio, Sergio… Az első félidőt olyan keresztlabdákkal hozta le, hogy azt még a fénykorában lévő Xabi is megirigyelte volna, ráadásul egy fél gólpassz is felkerült a neve mellé, hiszen az ő kapufáját követő kipattanót tuszkolta ter Stegen kapujába Casemiro. Aztán eljött a második félidő. Helyezkedési hibák a védelemben, majd egy, a klasszikusokon tőle már megszokott „labdavótspori”. Meg kellett akasztania a Barcelona kontratámadását, ráadásul mozdulata tényleg a labda megszerzésére irányult, de páros lábbal való érkezése egy valóban adható pirosat eredményezett. Nem állítom, hogy 10-ből 10 bíró a pirosat mutatta volna fel, de véleményem szerint felesleges túl sokat vitatkozni a döntéssel. Nehéz helyzetbe sodorta ezzel a csapatát a kapitány, igaz, a társak becsületére váljon, hogy 10 emberrel sem adták fel. A 92. percben azért jól jött volna a jó öreg Sergio, biztos vagyok benne, hogy ő nem gondolkodott volna azon, hogy a fair play szellemében vágja-e fel Sergi Robertót vagy sem, és bár távol áll tőlem az ilyesmi, azért ezúttal hasznos lett volna.

Marcelo (7)
Sikerült átmentenie kiváló formáját a Bayern elleni meccsről. Fegyelmezett volt védekezésben, egy alkalmat kivéve, akkor Messit olyan brióssal kínálta meg, amibe az argentinnak majdnem beletört a foga. Ami az offenzívákat illeti, lényegében megint ő volt a leghatékonyabb támadónk, még úgy is, hogy a védekezés miatt elöl kevesebbet vállalt. Casemiro gólja előtt tőle érkezett középre a labda, majd Jamesnek is ő adta a gólpasszt. A 92. percben fegyelmezetlenül elkalandozott, amiért joggal hibáztatják, frusztráló is, de azért nem tudok rá haragudni, hogy nem törte ketté Sergi Robertót. Fegyelmezetlensége elveszített pontokat eredményezett, ám nélküle nem lett volna ennyire szoros a meccs az utolsó pillanatban.

Casemiro (6)
Rengeteg labdaszerzés és egy gól áll a neve mellett, ám igazán jó meccse így sem volt a brazilnak, aki meglehetősen szenvedett a Messivel szembeni védekezés során. A legtöbb alkalommal csak a hátát nézte az argentinnak, azt pedig csak az égiek tudják, hogyan sikerült egyetlen sárga lappal megúsznia a meccset. Két lábon járó életveszély volt. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezúttal végre nem jött zavarba a labda birtokában, láthattunk tőle szép, okos passzokat, játékát gyors gondolatmenet jellemezte. Cseréje nagyon érett, de miután elhagyta a pályát, érezhető volt, hogy a középpálya sokkal instabilabb lett.

Luka Modrić (7,5)
A csapat messze legjobb középpályása volt tegnap, úgy tűnik, kezd visszatalálni a helyes útra. Hatalmasat melózott, folyamatosan nyomás alatt tartotta a Barcelona védelmét, kulcspasszokkal tömte a társakat. Legemlékezetesebb megmozdulása egy hatalmas löket volt, amit ter Stegen bravúrral védett, valamint Benzema kiugratása, ám a francia úgy döntött, megpuszilja a labdát lövés helyett. Védekezésben került helyzetbe róla az ellenfél, ám gyakran így is két ember védekező feladatait próbálta ellátni.

Toni Kroos (4,5)
Utóbbi mondatom hatványozottan igaz, ha visszagondolunk a német védőmunkájára. Nagyszerűen kocogta végig a vendégek támadásait, Messiék olyan kíséretet kaptak tőle, amilyen csak a királyoknak jár. Támadásban voltak jó megmozdulásai és nagy labdái, de a védekezéshez való hozzáállását ezúttal nem tudom elfogadni. A tej is megaludt a szájában.

Gareth Bale (2)
Hála neki a Barcelona már az első félidőben is emberelőnybe került, 36 perc erejéig. Érthetetlen. Legalább a meccsre kilátogató szurkolóknak a lelátóra küldött labdákkal örömet tudott okozni.

Cristiano Ronaldo (4,5)
Agilis játék a meccs elején, sok kihasználatlan helyzettel. Elvettek tőle egy jogos büntetőt is a nyitány után. Ahogy azonban telt az idő, úgy szépen lassan beleszürkült a mezőnybe, volt, hogy 20 perc erejéig sem hallottuk a nevét. Kevés alkalommal vett részt az összjátékokban, sokszor hozott rossz döntést, ha ez nem lenne elég, még ter Stegen is több passzal fejezte be a meccset, mint ő. Ennél csak jobb lehet.

Karim Benzema (3)
Úgy tűnt sokszor, mintha elsődleges célja a támadások megakasztása lenne. Az offenzívák jelentős része halt el rajta, sokszor még a labdaátvétellel is meggyűlt a baja. Sikerült helyzeteket kialakítania, volt két kapura tartó lövése is – szerencse, hogy elgurultak addig -, de ennél sokkal többre van szükség egy támadótól.

Cserejátékosok

Marco Asensio (6,5)
Jól mozgott, sebességet és kreativitást hozott a pályára, a második félidő első 5 percében többet csinált, mint Bale a neki jutó 36 minutumban. Volt egy nagyon veszélyes lövése és egy rendkívül ígéretes támadása is, amely végén, ha nem Ronaldót próbálja minden áron megjátszani, akár a vezetést is megszerezhettük volna.  

Mateo Kovačić (5)
Lendületesen szállt be, de sok hiba, eladott labdák jellemezték a játékát. Ramos kiszállása után még bizonytalanabbá vált, a Barcelona győztes gólja előtt pedig ő is csak kocogott hátrafelé, pedig 70 percnyi erőnléti előnye volt a többiekhez képest.

James Rodríguez (7)
10 percet játszott, de sikerült letennie a névjegyét. Gyönyörűen érkezett Marcelo beadására, ha a társak jobban figyelnek, akkor hőssé válhatott volna.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
Fel mertük vállalni a saját, támadó szellemű játékunkat a Barcelona ellen, ami nagyon pozitív, ám a rossz döntésekért sem kellett a szomszédba menni. Bale kezdetése önmagunk tökön szúrása volt, és nem tudom, hogy ez a saját, esetleg a vezetőség döntése volt-e, teljesen mindegy, mert fogalmam sincs, melyik a rosszabb forgatókönyv. Érthetetlen döntés, közel 40 percnyni emberelőny a vendégeknek, ráadásul egy ellőtt cserelehetőség az első félidőben, ami a meccs végén rendkívül jól jött volna. Asensio, valamint James behozatala jó döntésnek bizonyult. Casemiro lehozata nagyon érett már, véleményem szerint a tűzzel játszott a francia mester, hogy ennyi ideig a pályán hagyta a brazilt, ugyanakkor láthattuk, így is űr keletkezett a helyén a középpályán. Ami a mérkőzés végét illeti, arra tényleg nem találok szavakat. Tudom, hogy ott volt a győzelem lehetősége, örülök, hogy megpróbálták a srácok, de 2-2-es állásnál, a jelenlegi körülményeket figyelembe véve be kellett volna érni az 1 ponttal, vagy sokkal óvatosabban küzdeni az esetleges háromért. Ezt tudja Zidane is, és az bizony az edző felelőssége részben, hogy a játékosai fegyelmezetlenek voltak a meccs utolsó pillanataiban. Nem ő az első azonban, aki elköveti ezt a hibát, nála sokkal tapasztaltabb trénerek is hoztak már össze ilyet, most viszont megint a mennyből a pokolba kerülhet a „gát; az összes problémánk forrása; a taktikai banán” és még sok hasonló jelzővel illetett tréner. Én csak egy dolgot kérek tőle, nem többet: felejtsük el a BBC-t. A trió ideje lejárt, több okból kifolyólag is. Ha a vezetőség erőlteti a szereplésüket, akkor meg kell próbálni szembe menni velük, hiszen a csapat érdekét jelenleg ez szolgálná.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK