Hét különbség a mostani és a két évvel ezelőtti Juventus között

A Marca válogatása a változásokról, melyek az Öreg Hölgy háza táján mentek végbe az elmúlt két esztendőben.

Stabilitás
A 2014/15-ös szezonban a Juventus kevesebb potenciálról tett tanúbizonyságot a döntőig vezető úton. A csoportkörben az Atlético Madrid és a görög Olympiacos is képes volt legyőzni a torinóiakat. Akkor csoportmásodikként jutottak tovább, mindössze egy ponttal megelőzve a harmadik helyezettet. Az egyenes kiesés szakaszban a Dortmund-Monaco-Real Madrid tengelyen kellett átverekedniük magukat, hogy aztán a Barcelonával mérkőzzenek meg a Bajnokok Ligája-serlegért. A statisztikák azt mutatják, hogy a Juventus jelentősen stabilabban teljesít a jelenlegi idényben. Még egyetlenegyszer sem szenvedtek vereséget, kilenc győzelem és három döntetlen áll a nevük mellett, ráadásul összesen egy gólt kaptak az egyenes kieséses szakaszban. Ezúttal a Portón, a Barcelonán és a Monacón kellett túljutniuk a döntőhöz. Ez a sorsolás pusztán nevekre talán nem feltétlenül erősebb, mint a két évvel ezelőtti, de a mutatott játék jelentősen meggyőzőbb.

Erősebb védelem
Ahogy két szezonnal ezelőtt, most is a legendás olasz hálóőr, Buffon védi az Öreg Hölgy kapuját, előtte pedig a torinói BBC, azaz a Barzagli-Bonucci-Chiellini hármas alkotja az áthatolhatatlannak tűnő védőfalat. A Juventus mindössze három gólt kapott az egész sorozatot figyelembe véve, Mbappé elődöntőben szerzett találatát megelőzően pedig 690 (!) percig tudták megóvni kapujukat a rohamoktól. 2015-ben jelentősen gyengébbek voltak ezen a téren, hiszen akkor az ellenfelek hét alkalommal kényszerítették térdre Buffont a döntőbe vezető úton.

Eltérő formáció
Habár a döntőben nem ezt alkalmazta, Antonio Conte mester összességében a 3-4-3-as felállást preferálta torinói időszakában, Massimiliano Allegri viszont más elképzelésekkel operál. Habár a háromvédős rendszer továbbra sem képezi vita tárgyát, előttük jelenleg mindössze két valódi középpályás játszik: Miralem Pjanić és a madridiak számára jól ismert Sami Khedira (ha a német nem épül fel sérüléséből a dönőtig, akkor  Marchisio fog pályára lépni helyette). Ez azt jelenti, hogy a Juventusnak lehetősége nyílik arra, hogy négy támadóval álljanak fel. A Cuadrado-Mandžukić-Dybala-Higuaín kvartett, megtámogatva Dani Alvessel és Alex Sandróval, jelentősen nagyobb gólveszélyt hordoz magában, mint a két évvel ezelőtti gólfelelősök.

Nagyban megváltozott kezdőcsapat
Allegri fegyvertárába nemcsak a taktikai sokszínűség, hanem az okosan átépített csapat is beletartozik. A 2015-ös döntőből mindössze három torinói lesz (vélhetően) ott a júniusi találkozón: Buffon, Bonucci és Barzagli. Chiellini hiánya elsőre furcsának tűnhet, de a kőkemény olasz hátvédnek ki kellett hagynia a Barcelona elleni összecsapást, méghozzá izomsérülés miatt. A pálya többi részén jelentős változások történtek. Pogba, Evra, Pirlo, Morata, Tévez és Vidal is távozott, Lichsteiner pedig a kispadra szorult.

Nagyobb gólveszély
Allegri nemcsak a védelmet, hanem a csapat támadójátékát is továbbfejlesztette. A 2014/15-ös évben a Juventus összesen 17 találatig jutott a Bajnokok Ligájában, ami 1,3 gól/mérkőzés átlagot jelent. Idén ezek az adatok 21-re és 1,7-re módosultak, és ne felejtsük el, hogy a finálé még hátravan. A torinóiak összesen 49 gólt köszönhetnek Higuaín és Dybala együttműködésének a jelenlegi idényben. Tévez és Morata is pontosan eddig a mennyiségig jutott két szezonnal ezelőtt, de ismét kiemelendő, hogy a Juventus még pályára fog lépni idén, összesen négy meccsen, az argentin támadóduónak tehát még bőven van lehetősége, hogy tovább növelje ezt a már így is félelmetes számot.

A csapat motorja
Conte számára Pirlo jelentette a játékszerkezet alfáját és omegáját: ő mozgatta a csapatrészeket, hozzá képest helyezkedtek a társak, a defenzív játékstílusa pedig lehetővé tette Vidal és Pogba számára, hogy viszonylag szabadon lépjenek fel a támadással. A jelenlegi együttesben Pjanić látja el ezt a szerepet, ám Pirlóval ellentétben tőle egyáltalán nem szokatlan, hogy ő maga is szerepet vállal az ellenfél kapuja előtti eseményekből. A 2016/17-es Juventus sokkal inkább épít a szervezettségre, mint a fizikai dominanciára.

Átlagéletkor
A Barcelona elleni kezdőtizenegyet alkotó játékosok életkorának átlaga 30,18 volt, a Cardiffban várható együttesé pedig 29,8. A különbség nem túl nagy, viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy az akkori kulcsemberek időközben két évet öregedtek, a csapatban ráadásul számos idős játékos kap helyet: Buffon 39, Barzagli 36, Alves 34, Chiellini pedig 32 éves. Életkoruk ellenére ők egyértelműen kulcsjátékosai ennek a Juventusnak, de ez a kirobbanó formában lévő 23 éves támadóról, Paulo Dybaláról is elmondható.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK