3 ok, amiért nincs szükség Kylian Mbappéra

Bár a pletykák malma most úgy őröl, hogy a PSG a legkomolyabb, kvázi az egyetlen esélyes Kylian Mbappé leigazolására, az átigazolási időszaknak még nincs vége. A madridi tájakon is még azért intenzívek a hírek, habár jelen állás szerint ezek inkább csak pusmogások, de benne van, hogy Florentino még egy utolsó rohamot indítani fog a sokoldalú támadó megszerzése érdekében. Bár a Barcelona elleni siker pillanatai még élénken élnek, talán érdemes leporolni kicsit ezt az aktát, pár nap múlva úgyis pont kerül az ügy végére. Jöjjön tehát 3 ok, amiért nincs szükség Mbappéra.

1. A pénz

Az első pont rögtön ostobának is hathat, hiszen Florentino mostanság remekül kezeli a klub pénzügyeit. Jelenleg igencsak kényelmes a helyzet, hiszen el is adtunk pár játékost, és érkezett is néhány új ember, mégis van elég tőke, ha szeretnénk hozni egy újabb „galaktikust”. A pénz alatt inkább azt kell érteni, hogy bár Mbappé tevékeny részese volt a Monaco tavalyi bajnoki címének, egy jó szezon, és a csupán 18 életév nem indokolja azt, hogy valaki egyből a világ egyik legdrágább igazolása legyen. Ez a „másodéves” átok egy valamilyen szinten létező dolog. Egy ilyen szintű váltás egy klubba, amely tele van világklasszis játékosokkal, azért más kávéház. És valószínűleg eléggé a padlóra küldene minket, ha hozna néhány átlagos szezont. Elég csak megnézni azt a szüntelen kritikaáradatot, amit Bale kapott, amikor a Bernabéu népe nem érezte úgy, hogy megérte érte kifizetni az akkor rekordot jelentő összeget. Bár lehet rajta vitatkozni, hogy a piaci árak szüntelen növekedése miatt jövőre már a dupláját fogja érni, egész egyszerűen nem tűnik jó befektetésnek ez az üzlet.

2. Támadók összhangja/csapatösszhang

Jó megerősítés lehet eme pont számára a Szuperkupa-győzelmek során mutatott fenomenális csapatösszhang. Bár valószínű, hogy Zidane mágiája a fiatal játékos esetében is működne, Mbappé nagyágyúként volt számon tartva klubjánál. A hátán vitte a Monacót, és sanszos, hogyha Madridba igazolna, úgy gondolná, hogy azonnal helyet kap Zidane rendszerében. De ahogy James példája demonstrálja: egy játékos hiába világklasszis tehetség, ha nem tud igazodni a csapat által diktált mentalitáshoz, távozásra kényszerül. Persze ez puszta gyanakvás csupán, de ez a keret annyira jól be van hangolva már így a szezon elején, hogy egy fantasztikus, ámde második opciónak számító tehetség érkezése megbolygathatná a darázsfészket, és felboríthatja az eddigi terveket. A támadóegység Mayoral kivételével (aki harmadik vagy negyedik számú opció lehet) jó ideje együtt játszik, legtöbbjük már Ancelotti idejében is ott volt a pályán. Bedobni egy ilyen (kétségtelenül tehetséges) labdarúgót ebbe a keretbe, akár vissza is vetheti a csapatot.

170819_Mbappé

3. Karim Benzema

El is érkeztünk az utolsó ponthoz. Bár Big Benz rengeteg kritikát kap, ennél többet nem kérhetünk egy tapasztalt, első számú támadótól a csapatában. Karim Benzema, az egyik legsokoldalúbb, és legösszetettebb csatár a világon. Bár számtalan embertől és helyről jöhetnek a támadások ebben a csapatban, egy olyan center, aki gólokat lő, gólpasszokat ad, lehetőségeket teremt, visszalép és összjátékot kezdeményez, és emellett még a védekezésből is kiveszi a részét… nemcsak hogy nem található semelyik klubnál, de elengedhetetlen a Real Madrid támadógépezetében. Az elsődleges probléma Mbappé felbukkanásával az volna, hogy ő és Benzema osztozkodnának a játékperceken. Igaz, Mbappé a széleken is tud játszani, de körülbelül 5 játékos van jelenleg is erre a (formációtól függően) egy, vagy két helyre. Ráadásul Ronaldo egyre inkább beljebb játszik, és úgy tűnik Zidane is inkább a két támadós felállást favorizálja három helyett egy hibrid 4-4-2/4-1-2-1-2-s rendszerben. Bármilyen tehetséges is Mbappé, nem valószínű, hogy többet fog tudni hozni a keretben annál, amit Karim a gólokon felül tesz hozzá a játékhoz. De a Real Madridnak egyébként sincs problémája a gólokkal. Jönnek a találatok mindenkitől, mindenhonnan, mindig. 68 meccses gólszerzési sorozatnál jár a klub – ami minden idők legjobb teljesítménye a topligákat figyelembe véve. És mivel jelenleg minden pozitívnak tűnik, nem lenne értelme ennyi pénzt elszórni egy 18 éves egyszezonos csodára, aki felboríthatná a csapat egyensúlyát, és olyan posztra érkezne, ami már be van töltve.

Jelen cikk a managingmadrid.com szerzőjének írása és véleménye, oldalunk csupán lefordította ezt.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK