Makélélé: Casemiro önmagamra emlékeztet

A MARCA tett fel néhány kérdést Claude Makélélének, aki az Aspire4Sports sportbiznisz-konferencia díszvendége volt Londonban.

Az Aspire4Sports határozottan támogatja a tehetségfejlesztéssel kapcsolatos programokat. Te mit tanácsolnál a fiataloknak?
A türelem a kulcs. Manapság sok az edző, de kevés köztük az igazi pedagógus, aki megtaníthatja a fiataloknak, hogyan legyenek nyugodtak és türelmesek. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egy fiatal labdarúgó számára komoly kihívást jelent az esetleges tétlenség, de néhányan már túlzásba esnek, és azonnal akarják a sikereket és a csillogatást.

Te türelmes voltál ifistaként?
Igen, de azért nyitva tartottam a szememet. Mikor betöltöttem a 17. életévemet, azt éreztem, hogy a világ minden tudását magamba akarom szívni. Meg akartam tanulni a futball összes mozdulatát és cselét. Szerencsére olyan emberekkel voltam körülvéve Franciaországban, akik mindig jó tanácsokkal szolgáltak számomra. Ahogy mondtam, a fiataloknak nevelésre is szüksége van, és nem csak taktikai szempontból.

Ki a „legtanultabb” futballista, akit ismersz?
Talán Mazinho, akivel csapattársak voltunk a Celta Vigóban. Rengeteget tanultam tőle a mozgásról és a játék taktikai tudnivalóiról. Sok módon meg lehet közelíteni a futballt, de az a legfontosabb, hogy ne magadért, hanem a csapatért játssz. N'Golo Kanté kitünő példája ennek: sosem hagyja abba a futást, de mindig mosolyog. Ő egy fantasztikus játékos, kétségkívül a világ legjobb középső középpályásainak egyike.

A madridi csapattársaid is biztosan tanítottak néhány dolgot… Zidane, Ronaldo, Figo, Roberto Carlos, Raúl…
Természetesen. A futballban is vannak született géniuszok, akik előre látják, hogy mi fog történni. Ilyen volt Cruyff is. Én két hozzá hasonló futballistával találkoztam az életem során: Zidane és Ronaldo Nazário. Nagyon szerencsésnek érzem magam emiatt. Az edzéseken mindig azt figyeltem, hogyan képesek előnyt kovácsolni a legkisebb apróságokból is. Zidane különösen sokat segített nekem. Nem éreztem szégyent, amikor egymás után kaptam a kötényeket az edzéseken, mert közben figyeltem és tanultam. Közelebb kerültem ahhoz, hogy a következő alkalommal felismerjem a valódi szándékukat. Ilyen volt a kapcsolatom Zidane-nal. Ha a legjobbak mellett dolgozol, akkor könnyen ragadnak rád a dolgok, de szeretném hangsúlyozni, hogy nemcsak a játékosoknak, hanem az edzőknek is folyamatosan tanulniuk kell.

Milyen emlékeket őrzöl a három madridi (20002003) szezonodból?
Én csak egy viszonylag ismeretlen srác voltam a Celtából, aki találkozhatott Zidane-nal, Ronaldóval, Figóval, Roberto Carlosszal, Hierróval, és Raúllal… nem nehéz elképzelni, hogy mit éreztem. A Real Madrid már akkor is egy hatalmas klub volt, folyamatos győzelemkényszerrel. És ott vannak még a személyes célok is, melyek mindenkinél eltértek a többiekétől. Vicente del Bosque nagyszerűen hangolta össze a kettőt.

Szinte mindenki tisztelt.
Bizonyos értelemben vezér voltam, de nem az öltözőben, hanem a pályán. Egy kicsit olyan voltam, mint Kanté a Chelsea-ben. Tudtam, hogy mi a feladatom, és ismertem a csapattársaim mozgását. Csendesen végeztem a dolgomat, de én úgy gondolom, hogy ilyen játékosokra is szükség van egy csapatnál. Még manapság is.

Mi volt a titkod? Hogyan szereztél olyan sok labdát?
Nincs titkom. A mérkőzés előtti napokban elemeztem az ellenfél futballistáinak a mozgását, és kitűztem magam elé célul, hogy semlegesítem a legnagyobb veszélyt jelentő játékosukat. Ehhez elengedhetetlen, hogy meg tudjam jósolni az ellenfelem következő lépését.

A jelenlegi csapatban ezt a szerepet Casemiro tölti be.
Casemiro nagyszerűen futballozik. A milánói BL-döntő előtt beszéltünk néhány mondatot az öltözőben. Mélyrehatóan ismeri a védekező középpályás szerepkört, az általa képviselt minőséggel pedig nem is tűnik olyan nehéznek az ellenfél semlegesítése. Pedig, higgyék el, nagyon is nehéz.

Sokan hasonlítják őt hozzád.
Bevallom, Casemiróban gyakran látom a néhai önmagamat. Kezdetben róla is azt gondolták az emberek, hogy csak a teherbírása miatt van ott, ahol, de  ez természetesen nem igaz. Nagyon okosan futballozik, és mindig jó helyen áll az ellenfél támadásainak megakasztásához. Ő ráadásul eléggé gólerős is, ami rólam nem volt elmondható. (nevet)

Őt mintha jobban értékelnék az emberek, mint az elődjét…
Casemiro számára az a legfontosabb, hogy a csapattársai értékelik a munkáját. Egy védekező középpályásnak ez a legnagyobb elismerés. Ezzel az én esetemben sem volt gond, hiszen a sztárokkal is nagyon jó kapcsolatot ápoltam. Az edzők is szerettek, mert tudták: sokat ér egy olyan játékos, aki először mindig a csapat egyensúlyára gondol.

Vannak hasonlóságok a jelenlegi  és a Galaktikusok-féle Real Madrid között?
Van némi hasonlóság, igen. Fantasztikus kerettel rendelkeznek, a cserepadon is kiváló labdarúgók ülnek, és szemet gyönyörködtető futballt játszanak. Ezek ránk is igazak voltak.

Hogyan élted meg a távozást?
A Real Madrid a világ legnagyobb klubja, egyetlen másik sincs a közelében. Nem akartam távozni, egyáltalán nem fordult meg ilyesmi a fejemben. Miért akarnám elhagyni a legjobb csapatot, ahol címeket nyerhetek? Az élet közbeszólt, de ezt a történetet valószínűleg már mindenki ismeri. Végül a Chelsea-hez igazoltam, de azzal a tudattal távoztam, hogy nagyon sok élménnyel és értékkel lettem gazdagabb Madridban.

Mit gondolsz Zidane-ről mint edzőről?
Nem lepnek meg a sikerei, mert ő maga is a legmagasabb szinten futballozott korábban, így megérti a játékosai „működését”. És azt se felejtsük el, hogy amennyiben nézeteltérésre kerül sor, elég csak kiejtenie a száján, hogy „Hé, én vagyok Zidane!”. A hatás garantált. Egy ilyen fantasztikus játékosok alkotta öltözőt természetesen még neki sem könnyű kezelnie, de láthatjuk, hogy kiváló munkát végez, mert nagyon intelligens ember.

Ki a legjobb középpályás, akit valaha láttál?
Lenyűgöző labdarúgók tucatjaival találkoztam pályafutásom során, de Iniesta volt az, aki a legjobban lenyűgözött. Nagyon sokoldalú futballista, aki a játék minden eleméhez képes hozzátenni a magáét. Deco is nagyon jó volt.

Mbappé valóban olyan jó lesz, mint azt az emberek gondolják?
Igen, világklasszis labdarúgó válik majd belőle. Jelenleg az a legfontosabb, hogy ne helyezzünk irreálisan nagy elvárásokat a vállára, és ne hasonlítgassuk őt a múlt nagyjaihoz. Hadd játsszon, és fejlődjön csendben.

Kit lenne nehezebb semlegesítened? Messit vagy Cristiano Ronaldót?
Nem tennék különbséget kettejük között. Azt hiszem, releváns a véleményem, hiszen mindkettőjük ellen játszottam. Egyetlen játékos nem képes arra, hogy megállítsa őket.

Forrás: marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK