Egytől egyig: Tottenham – Real Madrid (3-1)

Tovább folytatódik a csapat mélyrepülése: a Tottenham megsemmisítő vereséget mért a Real Madridra, akik sorozatban már második mérkőzésüket veszítették el. Szokásunkhoz híven most is értékeltük a csapatok, a madridi játékosok, valamint Zidane teljesítményét.

Csapatok

Tottenham (9)
Minden dicséretet megérdemelnek a londoniak. Pochettino mester remekül készítette fel tanítványait: a magasra tolt védelmi vonal, az intenzív letámadás és halálos kontrák rengeteg problémát okoztak a Real Madridnak. A Benzema és a Ronaldo közötti passzsávok lezárására különösen sok figyelmet fordítottak a Spurs játékosai. Ahogy Zidane is elismerte a mérkőzés utáni interjújában, ma a Tottenham volt a jobb csapat  Dele Allival az élen.
Az olvasók pontszáma: 8,72

Real Madrid (5)
Nem volt botrányosan rossz a játék, valóban akadtak gólszerzési lehetőségei a csapatnak, de ezt a motiváltságot csak hírből ismerő, lélektelen játékot nem engedhetik meg maguknak a királyi gárda játékosai. Bármit is nyilatkozzanak az érintettek, csapat nagyon is gödörben van: ha a kezdőcsapatból minimum 6-7 játékos van gyenge formában, ott már egyértelműen csapatszintű problémákról kell beszélnünk. A világ legjobb középpályája lényegében átjáróház volt a mérkőzés teljes ideje alatt, a védelem továbbra is gyermeteg hibákat vét, a csapat támadójátékból pedig világossá válik, hogy a legalapvetőbb kombinációs játékelemeket, figurákat sem gyakorolják az edzéseken. Többek között ennek is köszönhető az ívelgetésekre alapuló futball.
Az olvasók pontszáma: 4,08

Játékosok

A csapat legjobbja – Sergio Ramos (7,5)
A kapitány már sokadik mérkőzésén volt a védelem legstabilabb tagja. Lényegében csupán egyetlen hibát védett a teljes játékidő alatt, és habár a második Spurs-gól is az ő lábán pattant meg, ezt semmiképpen nem rónám fel neki. Rengeteg szerelése és blokkolása mellett az is kiemelendő vele kapcsolatban, hogy valószínűleg nagyobb akarás munkál benne, mint a pályán lévő többi játékosban összesen. A csapat teljesítményéről az is sok mindent elmond, hogy Sergio rendelkezik a második legtöbb lövési kísérlettel…
Az olvasók pontszáma: 6,52

Kiko Casilla (5)
Habár az első és harmadik bekapott gól is bőven a védhető kategóriába tartozik, azt hiszem, ezek miatt azért jogtalan lenne megdorgálni a katalán hálóőrt. A dolgát elvégezte, de extrát egyáltalán nem tudott hozzátenni a meccshez. Más kérdés, hogy a Real Madridnak valóban a kapusától kell-e várnia a megváltást. Tavaly ő is sokkal jobb formában volt.
Az olvasók pontszáma: 4,33

Achraf Hakimi (4)
Néhány karakteres megindulást, cselt leszámítva abszolút felejthető teljesítmény volt ez a marokkói hátvédtől, akivel kapcsolatban egyértelmű, hogy még nem nőtt fel ehhez a szinthez. Én értem, hogy Varane sérülése miatt most egyfajta kényszerhelyzetben volt Zidane, de miért nem játszhat az Achrafnál jelentősebb több rutinnal rendelkező Vallejo, ezzel lehetőséget teremtve, hogy Nacho kihúzódjon a szélre? Utólag persze könnyű okosnak lenni, de vajon hány mérkőzés kell még Zizounak, hogy észrevegye a nyilvánvalót?
Az olvasók pontszáma: 4,87

Nacho (5)
Összességében nem kell szégyenkeznie, de nem tudott méltó ellenfele lenni a Spurs támadóhármasának. Statisztikái (2 szerelés, 3 közbeavatkozás, 2 tisztázás) egész jók, de több ízben is lemaradt az emberéről, a Tottenham első gólját megelőzően ráadásul ő volt az, aki gyámoltalanságának köszönhetően odaajándékozta a labdát az ellenfélnek.
Az olvasók pontszáma: 5,64

Marcelo (3)
A madridi kezdőcsapat leggyengébb tagja volt a brazil, aki olyan amatőr technikai és taktikai hibákat vétett, melyre már nagyon régen láttunk példát tőle. Néhány bokaszaggató csel azért még így is kifért a csövön, de ez most nagyon-nagyon sovány vigasz. A védekezéshez lényegében semmit sem tett hozzá, éppen ezért fel is tolta őt Zidane középpályásnak a második félidőben. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy súlyfelesleg van rajta. További érdekesség vele kapcsolatban, hogy 29 (!!!!!) alkalommal veszített labdát a meccset, ezzel új egyéni „csúcsot” beállítva.
Az olvasók pontszáma: 4,27

Casemiro (5,5)
Ezen az estén ő volt a legambivalensebb játékos: brutális mennyiségű szerelés és tisztázás ékeskedik a neve mellett, ugyanakkor olyan alapvető pozicionálási hibákat vétett, melyek 2017 októbere előtt egyáltalán nem voltak jellemzően a játékára. Gyakran helyezkedik túlságosan mélyen (szinte már Ramosék vonalában), emberhátrányos szituációban hagyva ezzel Kroost vagy Lukitát. Az Alli második góljánál bemutatott különszáma pedig remek példa arra, hogy néha többet lehetne elérni ésszel, mint erővel.
Az olvasók pontszáma: 4,81

Toni Kroos (4,5)
Az általában egy sziklafal nyugodtságával, stabilitásával játszó németen is látszik, hogy valami nem oké a csapatban. Rengeteg passzt ront, az íveléseit általában már a legelső ember kifejeli, és habár becsülettel dolgozik a pálya középén, a támadásokhoz lényegében egyáltalán nem tud hozzátenni. Az ő gyengélkedése a legnagyobb bizonyíték arra, hogy itt bizony csapatszintű problémáról kell beszélnünk.
Az olvasók pontszáma: 4,68

Luka Modrić (5,5)
Német kollégájához hasonlóan a horvát varázsló sincsen kirobbanó formában. Gyakran hoz rossz döntéseket, és ami igazán zavaró vele kapcsolatban, hogy egyrészt nem hajlandó átlövésekkel próbálkozni, pedig a technikája bőven megvan hozzá, másrészt nagyon ritkán keresi a mélységi passzlehetőségeket. Kár.
Az olvasók pontszáma: 5,02

Isco (6)
A Girona elleni bajnokival ellentétben most nem tudott a csapat vezérévé válni, de nem hiszem, hogy az őt ért kritikák jogosak lennének. Néhány helyzetben talán valóban kiugrathatta volna Ronaldót, de csak emiatt nem fogom negatívan értékelni a teljesítményét. Ezen kívül legtöbbször még azt olvastam vele kapcsolatban, hogy a cseleivel lassítja a játékot. Való igaz, nem játszik célfutballt és nem lehet minden mozdulatát hasznosnak bélyegezni, de ne felejtsük el az örök érvényű mondást: csak az hibázik, aki dolgozik. Azaz inkább legyen a csapatban egy Isco, aki felvállalja a párharcokat és a váratlan megoldásokat, mint egy olyan középpályás, aki mindig csak a biztos („alibi”) megoldást választja. A meccsen egyébként három kulcspasszig jutott.
Az olvasók pontszáma: 6,38

Cristiano Ronaldo (6)
A mérkőzés első harminc percét a leshatáron töltötte integetéssel, aztán rájött, hogy sokkal célravezetőbb visszalépni a labdákért. Érthetetlen számomra, hogy miért nem teszi meg ezt gyakrabban, mert a közhiedelemmel ellentétben nagyon jól tudja szervezni a játékot, és azt se felejtsük el, hogy ő már csak lendületből képes megverni a védőjét, ehhez pedig területre van szüksége. A meccshez sokkal többet is hozzátehetett volna, ha képes értékesíteni a többi helyzetét (vagy ha nincs rosszkor rossz helyen Ramos lövésénél), de még így is felfelé lógott ki a csapatból, melyhez természetesen a becsületgólja is nagyban hozzájárult.
Az olvasók pontszáma: 5,78

Karim Benzema (5)
Mit is írhatnék? Egyáltalán nem játszott rosszul, még úgy sem, hogy kizárólag Cristianónak hajlandó passzolni. A letámadáshoz továbbra sem tesz hozzá érdemben, de tagadhatatlan, hogy komoly munkát végzett a játékszervezésben, és több alkalommal is remekül nyert párharcot. A csapat egyik fő problémáját én továbbra is abban látom, hogy amikor összesen két támadó van a pályán, akkor egyszerűen nem fér bele, hogy az egyikük évek óta be van oltva a góllövés ellen. A csapat egyszerűen gólképtelen, ebben a helyzetben pedig a lényegesebb gyengébb képességekkel rendelkező, de a góllövéshez jobban értő Mayoral talán nagyobb hasznára válhatna a csapatnak.
Az olvasók pontszáma: 3,61

Cserejátékosok
Marco Asensio (6)
Túl sok konkrétum nem fűződik a nevéhez, de voltak szép megmozdulásai.
Az olvasók pontszáma: 5,53

Borja Mayoral (5)
Érkezése után jelentősen feljavult a támadójáték, ám ő maga összesen háromszor ért labdába.
Az olvasók pontszáma: 4,74

Theo Hernández (–)
Késői csere, a mérkőzéshez érdemben nem tudott hozzátenni.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
Mindennemű elképzelés nélkül küldte pályára a játékosokat, az ellenfélből pedig láthatóan nem készült fel. Én már a kezdőcsapat kihirdetésekor is fogtam a fejem. Ez megint egy kicsit az utólagos okoskodás esete, de miért nem lehet lehetőséget adni Ceballosnak? Miért nem lehet padra ültetni az elkényelmesedett sztárokat, és berakni az olyan sikeréhes fiatalokat, mint Theo vagy Mayoral? Ezt nem csak a Spurs-féle meccs mondatja velem, hanem többek között a Girona elleni is. Zidane neve már összeforrt a rotálással, mégis, csak akkor bízik a fiatalokban, ha kényszerhelyzetben van (pl. Carvajal sérülése). Ne éljünk álomvilágban, Real Madrid ide vagy oda, a labdarúgók többsége nem fogja szó nélkül tűrni ezt az indokolatlan padoztatást éveken keresztül. Kovačićnál (aki most aranyat érhetne…) jobb példát keresve sem találhatnánk erre, akinek már rég a kezdőcsapatban kellene eltöltenie a szezon felét, független attól, hogy jelenleg sérüléssel bajlódik. Visszatérve Zidane-ra, Asensio és Mayoral beállítása remek döntésnek bizonyult, még ha a 72. percig is kellett rá várni, de a harmadik cseréjénél ismét öregedtem néhány évet. Miért nem lehet a brutálisan gyengélkedő Marcelo helyére behozni Theót? Egyszerűen nem értem. Mindent összevetve, szerintem nyáron egyedül ott hibázott a stáb, hogy nem pótolták érdemben a távozó támadókat. Ha lenne egy kegyetlen gólvágó a csapatban, aki adott esetben akár még a hátára is tudja venni a többieket, akkor nem 20 ponttal állnánk a bajnokságban. A hibáitól függetlenül én továbbra is töretlenül bízok Zidane-ban, mert az ő menesztése az utóbbi 10 év legnagyobb hülyesége lenne, de most már az asztalra kell csapni, mert ez a helyzet méltatlan a Real Madrid címeréhez. És jó lenne véget venni ennek az ívelgetős borzalomnak is.
Az olvasók pontszáma: 3,26

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK