A Dépor elleni feltámadás öt fő oka

Végre valahára újra Madrid lett a Madrid. Bár a Deportivo elleni 7-1-es győzelem nem csökkentette a fővárosiak lemaradását (az továbbra is 19 pont a Barcelona mögött) a bajnokságban, legalább visszahozta a pozitív érzéseket a közelgő BL-összecsapások előtt, s talán sok reményvesztett szurkoló csapatba vetett hite is új erőre kapott a meccset követően. A bajnoki szezon első fordításán (a Depor vezetését Adrián szerezte meg) pedig olyan elemeket és jeleket véltünk felfedezni, amelyek nagyban hozzásegítették a csapatot az elmúlt két év sikereihez és rekordjaihoz. A kezdőcsapatban alapjáraton szereplő Sergio Ramos-Isco-Benzema hármas hiánya ellenére aratott győzelem öt fő oka következik – éppen három héttel a PSG elleni találkozó előtt.

1. Fizikai frissesség és a kulcsjátékosok intenzitása

 Zidane rotációs politikája az elmúlt szezonban álomszerűen működött, idén azonban kockázatossá vált – ahogy azt az eredmények és a teljesítmények is mutatják. Talán most újra gyümölcsözni fog ez a nagyszerű terv. A Király-kupában a gyengébb csapatok (Fuenlabrada, Leganés) ellen ugyanis számos kulcsjátékos pihenőhöz jutott. A vasárnapi összecsapás pedig megmutatta ennek az előnyeit. Casemiro, Modric és Marcelo mind-mind olyan frissességet mutattak ezúttal, amire rég nem láttunk példát részükről. A stratégia pedig a támadóknál is bevált. Bale szintén kipihentnek mutatkozott, és Cristiano is sokkal hatékonyabb tudott lenni a hétközi pihenőnek köszönhetően. A második félidőben ráadásul olyan történt, amire az utóbbi időben nem sokszor került sor: a Madrid emelni tudta az iramot, keményebben és hatékonyabban támadott le az ellenfél térfelén. A Deportivo térfelén összesen 34 alkalommal szereztek labdát a hazaiak, ebből 10-et az ellenfél kapujától 25 méterre vagy annál közelebb. Ez sokkal jobb mutató, mint amit a Villarreal ellen produkált a csapat.

2. Casemiro újra önmaga

Casemiro a Depor elleni taktika egyik legfontosabb eleme volt. Modric és Kroos segítségével az egész középpályát lefedte. Összesen hét labdát szerzett, annyit amennyi eddigi meccsenkénti átlaga volt. Az első félidőben Andone ellen pedig egy az egy elleni szituációban is megmutatta, milyen erős, s mire képes ereje segítségével. A támadásokat is hatékonyabban segítette: gyors gondolkozás és jobb kivitelezés jellemezte játékát. Mindezt 92,3%-os passzolási mutatóval tetézte, ami lényegesen jobb, mint eddigi átlaga (88%). Számos alkalommal láttunk rá példát, hogy a brazil egy megszerzett labda után előrefelé futva kéri is a játékszert, részt vesz a védelem közti passzokban is, nem csak a hátrafelé és oldalirányba történő játékban. Egyik ilyen passza pedig remek assziszt lett Cristianónak. A Madridnak szüksége van rá. Marcos Llorentének nincs meg az a kihatása a csapatra, ami neki megvan, Zidane-nak ezt észben kell tartania, ahogy közeleg a február. A bajnokságban azonban egyértelműen pihentetnie kell Casemirót, hogy a még elérhető közelségben lévő címek megnyerésében segítsen. Hiszen ha ő jól teljesít, a csapat is.

3. Bale, a nagy téli igazolás

Évkezdése igazán jóra sikeredett, már csak papíron is. Gólokat lő, gólpasszokat oszt, azt teszi, amiért anno szerződtették a csapathoz, s ha tovább folytatja ezt a jó formát, és a sérülések is elkerülik, akkor hatalmas szerepe lehet az idény hátralévő részében. A visszatérése meghozta a Madridnak azt az erőt, ami azelőtt hiányzott belőle. Gareth Bale a gólínségre és a lassú játékra is megoldást nyújthat, amellett, hogy a levegőben is igencsak hatékony. A téli igazolások ugyan elmaradtak, ám Bale visszatérése lehet az igazi nagy segítség a Real számára. Egy magabiztos Bale támadásban és védekezésben is elképesztően hasznos lehet, ahogy azt a Deportivo ellen is megmutatta. Remek elfutások és ügyesen visszaszerzett labdák kötődtek a nevéhez. A klubvilágbajnokságon tért vissza a keretbe, s azóta átlagban 55,5 percenként talál be. Most összesen kilenc gólnál jár, ahhoz képest, hogy 14 mérkőzést kényszerült kihagyni sérülés miatt.

4. Cristiano újra „éhes”

A szurkolók egy újjászületett Ronaldót láttak a Deportivo ellen: egy olyan Ronaldót, aki rengeteg gondot okozott az ellenfélnek a tizenhatoson belül. És itt nem csak a két belőtt góljára gondolunk, hanem arra a többi helyzetére, amelyekből még két-három gól simán születhetett volna. Úgy tűnik, Cristiano megint „éhes” a gólokra, s ez az éhsége újfent a szezon második felében jött meg, csakúgy, mint tavaly. Az a tény pedig, hogy kiválóan megérti magát Bale-lel, még több reményt adhat a Real Madridnak. Persze az is kérdés, hogy Benzema vagy Mayoral hogyan illeszkedik majd a trióba, attól függően, hogy melyiküket preferálja Zidane. A PSG ellen márpedig félelmet keltő támadósorra lesz szükség, ahogy ahhoz is, hogy egy csalódást keltő idénykezdet után a csapat képes legyen megfordítani a dolgok alakulását és visszanyerni a szurkolók bizalmát. Cristiano formája pedig ehhez elengedhetetlen.

5. Nacho, az örök joker

A Bernabéu a meccs végén nemhiába skandálta az ő nevét. Nem csak védekezésben nyújtott kiváló teljesítményéért (többek között a gólvonalról is mentett) járt neki ez az elismerés, hanem azért, mert egyszerűen szinte képtelen hibázni, mindegy, milyen szerepkörben játszik, s mit várnak el tőle. Ezúttal védőként két gólt is szerzett, ami mindent elmond arról, mennyire sokoldalú játékosról beszélünk. S emellett majdnem minden olyan képességgel rendelkezik, amellyel egy labdarúgónak rendelkeznie kell: fizikailag és lelkileg is erős, magabiztos, elhivatott. A madridisták pedig látják és értékelik ezt.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK