Meddig húzza még a Real Madrid a női szakosztály elindítását?

Múlt héten nagy izgalmakat generált az Atlético Madrid és a Madrid CFF mérkőzése a spanyol női első osztályban, aminek köszönhetően ismét előtérbe került a Real Madrid női szakosztály létrehozásával kapcsolatos passzív hozzáállása.

Szombat délután 22000 ember figyelte, ahogy a francia válogatott Aurélie Kaci lett a Wanda Metropolitano stadion első női gólszerzője, amikor közel 25 méterről megeresztett lövése után megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Csapattársa, Marta Corredera szintén feliratkozott a gólszerzők listájára, de Jade Boho, a Madrid CFF csatára két alkalommal is beköszönt korábbi csapata ellen, így végül döntetlen állásnál került lefújásra az összecsapás.

Atlético Madrid - Madrid CFF (2-2)

Az Atlético komoly promóciós munkát végzett a mérkőzés kapcsán, amelyet élőben adott a spanyol televízió, és amelyről rengeteget cikkezett a helyi sportsajtó. A sociók ingyen tekinthették meg a találkozót, mindenki más pedig mindössze 5 euróért juthatott belépőhöz. A közönség remek hangulatot varázsolt a meccsre, mindenki a pályához közeli helyeket foglalta el.

Az eredmény végül nem volt olyan nagy pofon a listavezető Atléticónak, mivel a tabella második helyét elfoglaló Barcelona meglepetésre 1-1-es döntetlent játszott a kiesés ellen harcoló Sporting Huelvával. Ez azt jelenti, hogy a piros-fehérek továbbra is egy pontos előnyben vannak hét mérkőzéssel a bajnoki idény vége előtt, így van esélyük arra, hogy megvédjék a bajnoki címet, amit az előző idényben, történetük során először nyertek meg.

A Wanda nézőszáma – ami egyébként messze nem rekord – a női futball iránti érdeklődés növekedéséről, illetve a spanyolok által a sportágba fektetett profi munkáról is tanúbizonyságot tett, ez pedig a liga vezetői számára egyfajta igazolása az elmúlt évek komoly erőforrás ráfordításait illetően. Szinte az összes nagy klub beszállt már a versengésbe: az Athletic Bilbao jelenleg a harmadik a tabellán, de a Valencia, Sevilla, Real Betis, Real Sociedad, Espanyol, Levante, Rayo Vallecano, Real Zaragoza is rendelkezik női csapattal az első osztályban.

Női futball, Spanyolország

A rekord nézőszámot egyébként a San Mamésben mérték, itt 36000 drukker volt jelen. Az Athletic egyébként zászlóshajó volt a női futball vizén. Az ő példájukat követve több nagy klub kezdte el rendelkezésre bocsátani az első számú stadionját a nagyobb összecsapásokra. Az Atlético már a Calderónt is megnyitotta erre a célra, és új stadionjukban is követik ezt az utat.

Már csak egyetlen spanyol gigász hiányzik a sorból, amelyet az AS főszerkesztője, Alfredo Relaño is kiemelt néhány nappal ezelőtti, kritikus hangvételű írásában.

„A Real Madridnak még mindig nincs női csapata, mivel Florentino Pérez nem akar ilyet, és nem is fog, pedig komoly lemaradásban van a többiekhez képest.”

Miközben a madridi székhelyű Rayo Vallecano az elmúlt évek legsikeresebb női csapatai között van, a Madrid CFF idén játszik először az első osztályban, és egyértelmű célja, hogy betöltse a Real Madrid által hagyott űrt.

A Madrid CFF 2010-ben alakult meg egy üzletember, Alfredo Ulloa jóvoltából, aki biztosította a forrásokat ahhoz, hogy a csapat rövid idő alatt eljuthasson a Primera Divisiónba. Ulloa elkötelezett madridistaként nem szerette volna, hogy a lánya, Paola az Atlético csapatában játsszon, aki mostanra egyébként a csapat (nem is akármilyen) kapusa. A klub neve és különösen a játékosok hófehér meze elég nyilvánvalóvá teszi, hogy a város leghíresebb csapatára hajaznak. Korábban megindultak a találgatások, miszerint a kettőből egyik első osztályú profi férfi csapat nélküli klubért (a másik a Tenerife Egatesa) Péreznek be kellene jelentkeznie, Ulloa pedig el is adná neki, ám a szintén madridista klubvezető elmondta egy korábbi interjújában, hogy a Bernabéu vezetőségéből senki nem kereste meg.

Madrid CFF

A Real Madrid nyilvánvaló ellenállása egy versenyképes női csapat elindításával kapcsolatban a klub tavaly októberben tartott közgyűlésén a sociók részéről kritikákat kapott. Pérez a reakciójában egy „amatőr” csapat létrehozásáról, edzés lehetőségének biztosításáról beszélt, „így a lányok is tudnak majd focizni”. Emellett azt próbálta sugallni, hogy egy profi csapat nemzetközi sztárokkal „nem fér bele a madridizmus eszmeiségébe”. E kijelentés és a felnőtt férfi csapat átigazolási politikája közötti kontraszt a helyszínen sem maradt reakció nélkül.

Néhány héttel később az építőipari mágnás ismét megszólalt a témában egy interjú során, ahol már finomított korábbi mondatain.

„Nem fogunk megvenni egy létesítményt és elkezdeni játékosokat igazolni. A tervünk az, hogy alulról építkezve futtatjuk fel ezt a projektet, először az alsóbb kategóriákban elindulva. Szeretnénk a lányok edzéseit segíteni, hasonlóan, ahogy a gyerekek esetében is tesszük, de ehhez először szükség van egy megfelelő struktúrára, emellett pedig gondoskodnunk kell arról, hogy Valdebebas rendelkezzen a szükséges infrastruktúrával a lehető legmagasabb szintű szolgáltatáshoz. Néhány éven belül szeretnénk ezt elérni. Nem az a célunk, hogy külföldi sztárokat igazoljunk, hanem az edzésekre és a helyi tehetségekre fókuszálunk majd” – mondta a Real Madrid elnöke.

Madrid CFF

Azóta egyáltalán nincsenek fejlemények az ügyben, a klub sajtóosztálya pedig nem kívánta jelen írást kommentálni. Néhány napja a Manchester United is bejelentette, hogy beszáll a másodosztályú angol női bajnokságba, így a nagy európai klubok közül már szinte csak a Madrid az, aki egyáltalán nem érintett a kérdésben.

Ez a helyzet remek táptalaj Pérez és a Real Madrid kritikusai számára, ráadásul a klub sok szurkolójának is feszélyező. Figyelembe véve, hogy egy női csapat költségvetése a spanyol első osztályban sokkal kevesebb, mint amennyit Ronaldo vagy Bale egy hét alatt megkeres, most már tényleg nincs elfogadható kifogás.

Forrás: ESPN, AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK