Egytől egyig: Bayern München – Real Madrid (1-2)

Be lehet hajítani a mesekönyveket a sarokba. A világ a bajor herceg mögött állt, aki elindult kiszabadítani a királylányt a gonosz hósárkány tömlöcéből. A német kiválóság módfelett jól forgatta kardját, a sárkány szórakozottan és némiképp bambán figyelte a suhintásokat, majd megvonta a vállát és nemes egyszerűséggel ízlésesen pofánköpte két lángcsóvával a fickót, akinek sisakja úgy füstölt, mint Coentrão szombat esténként, de így sem dőlt ki teljesen. Így a királylány sorsa még kérdéses, különösen, hogy a Vörös Báró is kinézte a kastélyt és szélsebesen közelít észak felől. Na de ne szaladjunk ennyire messzire, mert pár pontot ki kéne szórni még a tegnapiakra.

Csapatok

Bayern München (7)

Mint a nyolcvanéves gazdag nagybácsi, aki megy a kupiba, de a másik bőrtáskában hagyta a viagrát. Nagyon akarja, van is lehetősége, de amikor helyzet van, akkor a bajor kolbász nem böki oldalba a felhőket. Ne szépítsük, bár nagyon durván hangzik, de ennek a Bayernnek lehetősége lett volna eldöntenie a továbbjutást tegnap. Azonban támadóik a nagyobb helyzetekben rossz megoldásokat választottak, gondoljunk Ribéryre, aki egymaga két-három góllal zárhatott volna, vagy Lewandowskira, akinek a legnagyobb megmozdulása Müller leszerelése volt. A túloldalról Kimmichet mindenképp érdemes kiemelni, nem csupán a gólja miatt (amiről lesz még szó lejjebb), valamint az ex-madridi Jamest, aki gól utáni kitörő örömével nyíltan jelezte, hogy kölcsön ide, vagy oda, nem Madridban képzeli el a jövőjét. Robben és Boateng kidőlése nagy érvágás volt, hiszen így is fontos hiányzói voltak a hazaiaknak. Összességében elmondható, hogy Heynckes legénységének szerencséje sem volt, de elsősorban pocsék helyzetkihasználásuknak köszönhetik azt, hogy itt most nem német győzelemről beszélünk.

Az olvasók osztályzata: 6,6

Real Madrid (7)

A pontszám leginkább az eredménynek, és a mérkőzés menedzselésének szól. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ezt a kezdő tizenegyet éreztem (visszakereshető a tippjeinknél), Zidane terve ezzel a pálya középső harmadának dominálása volt, de nem igazán volt tiszta, hogy az eddig leginkább a gyémántban irányítóként számon tartott Isco miért játszik inkább balszélsőt, holott erre a célra Asensio, vagy Bale talán alkalmasabb lett volna. A rendszerből fakadó változások (Bale és Benzema a padon kezdett) azt eredményezték, hogy Ronaldo eléggé elszigetelt volt elől, nem volt társa, aki megosztotta volna a védők figyelmét. Ezzel nem Benzema személyét hiányolom, csupán igyekszem rávilágítani, hogy megfelelő támogatás hiányában nem volt könnyű dolga a portugálnak, és ez meg is látszott a meccs összképén. Asensio becserélése volt a kulcsmomentum, a fiatal spanyol beállásával a csapat védekezése is tovább javult (aztán Carvajal kidőlésével, és Lucas hátrébbsorolásával még inkább), és a németek hibájából fakadó kontrát is mintaszerűen vitték végig Lucasszal. Az eredménynek tehát örülhetünk, de otthon ennél több kell. Az esélyek számokban kifejezve nagyjából 70-30% a mi javunkra, de ha egy pillanatra nem vesszük komolyan a Bayernt, már a visszavágó félidejében megcserélhetjük a két számot.

Az olvasók osztályzata: 7,3

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marco Asensio (8)

Bár volt még rajta kívül 2-3 esélyes a díjra, az ég igazán akkor tisztult ki, amikor Marco a pályára lépett. Remekül értették meg egymást Lucasszal a vezető gól előtti kontra során, a befejezés pedig tökéletesre sikeredett, azzal, hogy megemelte a labdát, nem sok esélyt adott Ulreichnek. Azt hiszem, a következő szezonban egyre gyakrabban fogunk a kezdőben találkozni a nevével, de ahhoz neki is stabilizálnia kell a formáját, hogy alapemberként tekinthessünk rá.

Az olvasók osztályzata: 8,3

180426ee1

Keylor Navas (5,5)

Azon túl, hogy a védelem is alaposan eltolódott a müncheni gólnál, Navas felelőssége is vitathatatlan. Egy kapus ilyen helyzetben nem kaphat gólt a rövidre. Hálóőrünk beadásra számított ugyan, de ez nem menti fel a felelősség alól, az viszont az ő számlájára írható, hogy nem törte össze a hiba, és utána több fontos védéssel segítette csapatát. Ezen a szinten azonban egy ilyen hiba döntő fontosságú lehet a továbbjutás szempontjából, különösen, hogy volt egy kiejtett labdája is, ami nagy szerencse, hogy nem ellenfélnél kötött ki. Több hiba már nem fér bele a sorozatban, és ezzel Keylor is tisztában van.

Az olvasók osztályzata: 6,8

Dani Carvajal (5)

Ne szépítsük, ez elég pocsékra sikeredett. A postások már osztják maguk között Ribéry címét, hogy ki viheti ki a nyugdíját némi borravaló reményében, a francia mégis többször csomót kötött a forrófejű jobbhátvéd lábára, aki rendkívül indiszponáltnak bizonyult. Rossz passzok, felesleges szabálytalanságok, és védekezési hibák – nem ezekből az alkotóelemekből áll össze a tökéletes jobb bekk. Amint sérülés miatt el kellett hagynia a pályát, Lucas átvette a helyét, és köröket vert Dani teljesítményére. Nem tehetünk mást, bízzunk Carvajalban, mert ismerjük, hogy milyen amikor jó formában futballozik.

Az olvasók osztályzata: 6,8

Sergio Ramos (8)

Akár ő is kaphatta volna a legjobbnak járó címet (nálatok ő volt a top), de a meccs elején még kissé bizonytalannak hatott. Aztán ahogy egyre inkább belejött a játékba, feljavult a védőjátéka is, később pedig a labdakihozatalokat is megfelelően segítette. Bár hajlamos hibázni ő is (hiszen csak emberből van, mint bárki más), a Kapitánnyal a hátvédsorban az egész csapat magabiztosabbnak hat.

Az olvasók osztályzata: 8,5

Raphaël Varane (8)

Szintén a jobbak közé tartozott Ramos párjaként, négy szerelést mutatott be a találkozón. A még mindig csak 25 éves védő Pepe távozásával idén kirobbanthatatlanná vált a csapatból, de formája eléggé hullámzó volt a szezon során. Most épp Varane szebbik arcát látjuk, de remélem lesz elég önbizalma és ereje hozzá, hogy konstans tudja hozni a jelenlegi formáját.

Az olvasók osztályzata: 7,7

Marcelo (6,5)

A kapott gólt egy másik országból nézte végig, az ő oldalán iramodott meg Kimmich, és lőtte be a labdát a kapuba. Bár a gól nem csak az ő lelkén szárad, javítani tudott egy hajszálpontos kapáslövéssel. A visszavágón azonban egy jóval defenzívebb, és a társak által jobban segített Marcelóra lesz szükség, én mindenképpen Asensiót játszatnám előtte az első perctől kezdve.

Az olvasók osztályzata: 7,9

180426ee2

Casemiro (5)

Nem titkolom, hiába a gólok, hiába a javuló passzpontosság, az ő státusza az, ami a legkevésbé passzol a teljesítményével. A kapott gólnál azt se tudta merre van védekező középpályásként, és később is eléggé hatástalanul kujtorgott a pályán. Érthetetlen, hogy miközben kvázi bérelt helye van a gálacsapatban, csak nagyon ritkán képes átlépni a saját árnyékán. Könnyen zavarba hozható, hibára késztethető, sok szerelési kísérletében pedig benne van a lap veszélye, kétféle színben. Semmiképp nem mondanám hogy fölösleges tagja lenne a keretnek, de inkább céljátékosnak mondanám, akit egy ember szoros őrzésével lehet megbízni adott esetben. Egy kezdőtagsághoz nekem ez kevés.

Az olvasók osztályzata: 6,7

Toni Kroos (5,5)

Sótlan volt, mint a menzás csontleves. Egykori klubja ellen nem tudta kamatoztatni tehetségét, beleszürkült a mérkőzésbe. Kulcspasszt nem tudott felmutatni, 87%-os passzpontossága az ő szintjén kevéskének mondható. Sokkal dominánsabb játékot remélek tőle a visszavágón.

Az olvasók osztályzata: 7,1

Luka Modrić (6,5)

Valamivel aktívabb volt, mint Kroos, de azért ez nem az a klasszis szintű Modric volt, akit már láthattunk párszor idén. Igazi vezére nem tudott lenni a csapatnak, mivel az irányítás inkább a hazaiak kezében volt. 90%-os passzpontossága, és három csele azért mutatja, hogy az igyekezet a helyén van.

Az olvasók osztályzata: 7,5

Isco (5)

Nem érezte jól magát a pályán, és ez meg is látszott a teljesítményén. Az ő játéka továbbra sem tud érvényesülni a szélen, egyszerűen hatástalan volt a bal oldalra szorulva. Több labdát el is adott, és csupán 45 percnyi játékidőt kapott. A helyére érkező Asensio pedig eldöntötte a meccset. Annyit azért jegyezzünk meg Isco védelmében, hogy ha középen játszik, és szabadkezet kap, akkor általában nem okoz csalódást. Ezzel nem akarom védeni a játékát, de edzői szemmel nézve levonhatóak a megfelelő tanulságok.

Az olvasók osztályzata: 6,1

Cristiano Ronaldo (5)

Kevesebb támogatást kapott, mint a gazella az oroszlánketrecben. Mivel nem volt mellette társ, a védők prédája maradt, pár ígéretes elfutás, és egy jogosan érvénytelenített gól mellett. A szoros őrizet felőrölte, és először maradt gól nélkül idén a BL-ben. A visszavágón meglesz az extra motiváció, ebben biztos vagyok.

Az olvasók osztályzata: 5,9

Lucas Vázquez (7,5)

Gólpasszt adott egy remek kontra végén Asensiónak, majd úgy döntött, hogy megoldja, amit Carvajal nem tudott, és leradírozta Ribéryt a pályáról. Ja meg volt hat szerelése is. Azért nem tudok neki magasabb pontszámot adni, mert az első félidőben több támadás is elment rajta, nem igazán találta a helyét. Ennek ellenére a visszavágón is ott szeretném látni a pályán az elejétől kezdve.

Az olvasók osztályzata: 8

180426ee3

Cserejátékosok

Karim Benzema (5)

Még őt is be tudtuk cserélni tegnap. Kapott 25 percet, de az egyetlen lehetőségét a kapusba lőtte. Lassan elfogy körülötte a levegő Madridban.

Az olvasók osztályzata: 5,7

Mateo Kovačić (-) nem töltött elég időt a pályán a pontozáshoz.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (7)

Az eredmény a mester mellett szól, a mutatott játékon azonban van mit finomítani. A visszavágón jobban meg kell oldani a szélek zárását, és magabiztosabbnak, dominánsabbnak kell lenni, több labdabirtoklással, megfelelő fegyelemmel. A mostani mérkőzésbe jól nyúlt bele az Isco – Asensio cserével, és Lucas jobbhátvédbe sorolása is kiváló döntés volt. A legfontosabb, hogy fenntartsa a motivációt, és még stabilabbá varázsolja a védekezést, mert ez a párharc még nagyon nincs lefutva.

Az olvasók osztályzata: 7,9

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK