Figo: Ronaldónak kell eldöntenie, hogy marad-e Madridban

A Real Madrid és a portugál válogatott korábbi csillaga, Luís Figo a Laureusnak adott interjút a közelgő világbajnokság előtt. A beszélgetés során a portugálok helyzete, a vb esélyesei, de Cristiano Ronaldo esetleges és Zinédine Zidane meglepő távozása is szóba került.

Tudnál mesélni nekünk a tapasztalataidról és érzéseidről azzal kapcsolatban, hogy korábban képviselhetted Portugáliát a világbajnokságon?

Szerintem nagyszerű dolog kijutni és játszani. Én csak két tornán játszottam, de teljesen más érzés volt mindkettő. Az első a 2002-es, Koreában és Japánban, nagyon nehéz volt számomra, mivel az idény egy részében sérült voltam, Portugália pedig nem szerepelt jól. A 2006-os németországi torna viszont csodás volt, még akkor is, ha nem jutottunk be a döntőbe. Némi szünet után visszatértem a válogatottba, bejutottunk az elődöntőbe, ahol Franciaország ellen estünk ki. Óriási dolog a hazádat képviselni egy vb-n. Egy játékos számára ez a csúcs. A nemzet számára ez a csúcs.

Ha egyetlen pillanatot kellene kiemelned ezekről a tornákról, mi lenne az?

Úgy gondolom, hogy 2006-ban fantasztikus teljesítményt nyújtottunk és csak egy kis szerencse hiányzott Franciaország ellen, hiszen az elődöntőben 1-0-ra kaptunk ki egy tizenegyessel. Nagyon közel álltunk a célunkhoz, a döntőbe jutáshoz.

Figo

A 2002-es és 2006-os csapatokhoz viszonyítva milyen a jelenlegi portugál keret?

Nos, úgy gondolom, hogy Portugáliának mindig fantasztikus játékosai voltak, már az én generációmat megelőzően és azóta is. Nehéz a különböző időszakok játékosait összehasonlítani, mivel már teljesen más időket élünk. De most, hogy Portugália megnyerte az Európa-bajnokságot, egy jól összeállt csapatunk van, ami kevés gólt kap, megfelelő arányban tartalmaz tapasztalt és fiatal játékosokat, akik a világ legjobb csapataiban játszanak. És itt van még a világ egyik legjobbja, Cristiano Ronaldo, aki mind a csapat, mind pedig az ország számára nagyon fontos.

Gondolod, hogy jelenleg Ronaldo a világ legjobb játékosa?

Nos, szerintem ez Messi és közte dől el. Az elmúlt tíz évben őket tartották a legjobbnak, vagyis az adott idényüktől, az egyéni teljesítményüktől és a csapatuk teljesítményétől függ. Az is számít, hogy mit nyernek a csapataikkal. Tehát idén szerintem Ronaldo a legjobb. Jövőre majd meglátjuk. Attól is függ majd, hogy mi történik a vb-n.

Gondolod, hogy Cristiano Ronaldónak szüksége van egy jó világbajnokságra ahhoz, hogy nagyszerű játékosként emlékezzenek rá?

Nem, egyáltalán nem gondolom ezt. Szerintem ő történelmet ír a futballban, hiszen amit elért, azt nagyon nehéz elérni. Vagyis úgy gondolom, hogy ezekért a dolgokért fognak rá emlékezni, és remélem, hogy tovább folytatja a jövőben is.

Gondolod, hogy a Real Madridban kellene maradnia? Felreppentek hírek, hogy esetleg távozna.

Nem tudom. Ezek a dolgok személyes döntéseken múlnak. Nem számít, hogy én mit gondolok. A Real Madrid, ha sokáig játszol ott, a legjobb csapat, ami csak létezhet. De hogy ő elismertnek érzi-e magát vagy nem, jól érzi-e magát vagy nem, elégedett-e, ezeket neki kell megválaszolnia.

Figo és Cristiano Ronaldo

Most, hogy Portugália a regnáló Európa-bajnok, mennyire vagytok biztosak abban, hogy a csapatnak jó világbajnoksága lesz? Szerinted meddig jutnak?

Szerintem nem élhetsz a múltból, szóval teljesen mindegy, hogy te vagy-e az Eb-győztes. Ez most egy teljesen más torna. Más kultúra, más stílusú játék, plusz egy kör, úgyhogy nehezebb a döntőbe jutni. Az esélyeik ugyanazok, mint a többi csapatnak, szóval szerintem a legfontosabb, hogy lépésről lépésre haladjanak a csoportkörben, aztán bármi megtörténhet.

Mi a helyzet a többi nagy csapattal? Kik azok, akik szerinted jól teljesíthetnek majd? Van tipped, hogy ki nyerheti meg a tornát, vagy hogy kik jutnak a döntőbe?

Mindig azt mondom, hogy szerintem azok az esélyes csapatok, akiknek van vb-tapasztalata és történelme, mivel ez véleményem szerint sokat segít. Vagyis idén Brazíliát mondanám esélyesnek. Aztán ott van Spanyolország. Szerintem ez a két csapat az, amely minőségben kilóg a tömegből. Az egyik legjobb csapata a spanyoloknak van, de nem tudom, hogy képesek lesznek-e elég gólt szerezni. Jó támadóik vannak, de sok helyzetet hagynak ki, nem úgy, mint Raúl vagy Torres. Szóval Brazília – Spanyolország döntőt mondanék. Esetleg Portugália – Spanyolország vagy Portugália – Brazília döntőnek is örülnék.

Nem említetted Németországot. Ők mindig jónak tűnnek.

Nem tudom. Németország mindig esélyes, de idén én nem így látom.

És mi a helyzet a brazilokkal? Milyennek látod Neymart?

Nos, számomra ő egy csodás játékos. Az egyik legjobb. A jövőben szerintem ő lesz a világ legjobbja. Minden megvan benne, ami ehhez kell. Brazília mindig erős.

Neymar

Mi a helyzet Messivel és Argentínával? Van olyan erős a csapat, hogy hozzásegítse Messit egy jó vb-szerepléshez?

Ott van náluk a legjobb játékos, de nagyon nehezen jutottak ki és a spanyolok elleni 6-1-es vereség katasztrofális volt. Szerintem mindig jó játékosaik voltak, és most sincs ez másképp. Nem tudom, hogy miért szenvedtek a selejtezőkön ilyen játékosokkal. Meglepetést is okozhatnak. És Argentína az Argentína. Ők az egyik olyan csapat, akik már megtapasztalhatták a sikert, de a legutóbbi tornákon nem jött az eredmény. De mindig ott vannak.

Kicsit eltávolodva a témától, mi a véleményed arról, hogy Zinédine Zidane távozott a Real Madridtól?

Nos, ez mindenki számára nagy meglepetés volt, de ő így döntött. Úgy gondolta, hogy neki és a klubnak ez a jó döntés. És meghozta. Nem tudom, hogy miért. Nem beszéltem vele, de szerintem úgy érezte, hogy a klub jövőjének szempontjából ez volt a legjobb döntés.

Meglepett?

Persze, hiszen a BL megnyerése után nem számítasz egy ilyen döntésre. De ez van.

A Real Madrid hatalmas klub, milyen különleges edzői képességekre van szükség az irányításához?

Úgy gondolom, hogy képesnek kell lenni az öltöző kezelésére, de ez nem csak a Real Madridra igaz. Tisztában kell lenni vele, hogy ez egy különleges klub. Ismerni kell a sajtót. De természetesen a játékosokat és a ligát is. És ami szerintem a legfontosabb, az az, hogy nyugodt, fogékony embernek kell lenni.

Figo és Zidane

Szerinted kinek kellene átvennie a csapatot?

Fogalmam sincs. Normál esetben egy ilyen helyzetben lenne egy hosszú lista edzők neveivel, de a legtöbb top edzőnek már van klubja, úgyhogy a Real Madrid elnökének kell meghoznia a döntést. Olyan edzőt választ majd, aki elérhető, nagy név, vagy esetleg olyat, aki kezdő, vagy egy új Zidane-t, amilyen ő volt három éve. Nem tudom.

Te szerettél volna valaha is edző lenni?

Nem. Ez egyáltalán nem vonzott. Szerintem lehetsz nagyon jó edző, de ez sem garancia a sikerre, hiszen olyan sok múlik a megítéléseden. Én pedig szeretek magamtól függni.

Forrás: Laureus
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK