Ki okolható a Real Madrid gyenge formájáért?

A Real Madrid legutóbbi öt mérkőzéséből négyet elveszített, ami már-már krízishelyzetet szül a spanyol fővárosban. Mindenki másra mutogat, de vajon kik lehetnek a főkolomposok? Az AS megpróbálta összeszedni, hogy kik a felelősek a királyiak gyenge formájáért.

Florentino Pérez

Az AS által kiírt szavazás tökéletesen megmutatta, hogy az olvasók és egyben szurkolók kit okolnak a siralmas eredmények miatt. A Real Madrid elnöke a szavaztok több mint 80 százalékát gyűjtötte be. A meglehetősen emlékezetes 2016/17-es idény óta több nagy név is elhagyta a Santiago Bernabéut: egymás után távozott Álvaro Morata, Danilo, James, Kovačić… és igen, a legnagyobb név, Cristiano Ronaldo is, akit a klub 117 millió euró fejében értékesített. Utóbbiért nem igazán lehet hibáztatni az elnököt, legalábbis nem csak és kizárólag őt, hiszen a portugál szupersztár többször is elmondta, hogy ő akart távozni Madridból. A probléma azonban az, hogy nem érkezett megfelelő helyettese.

A vezetőség és az edzői stáb a Bale-Benzema-Asensio triónak szavazott bizalmat, tőlük várták el azt, hogy feledtessék Cristiano távozását. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem sikerült. A klub továbbá nem tudott világklasszis támadót igazolni a 9-es pozíciójába, ami egyben azt is jelenti, hogy mg nehezebb dolguk lesz jövőre, ha meg akarják erősíteni a keretet.

Úgy tűnik, hogy Florentinót jelenleg jobban foglalkoztatja a stadion átalakításának projektje, mint az, hogy megfelelő játékosokat biztosítson az aktuális edző számára. Pedig utóbbi elengedhetetlen, ha tartani akarja a lépést a Barcelonával, akik bár eladták egyik legnagyobb sztárjukat Neymar személyében, de leigazolták Dembélét és Coutinhót is.

Julen Loptegui

A spanyol tréner érkezésekor még Cristiano Ronaldo is a keret tagja volt, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a portugál távozása némileg keresztbehúzta, majd átalakította a terveit. A csapat problémái a góllövés terén azonban így is az ő számlájára írhatók. Másrészt szembetűnő, hogy a csapata túlságosan könnyen kap gólokat, ellenére annak, hogy a tréner jól ismert a magas, meglehetősen agresszív presszingjéről – ez egy olyan terület, amelyen rengeteg hiányossággal küzdött a Real Madrid az elmúlt években. Az ellenfelek tucatnyi helyzetet képesek kialakítani a királyiak ellen, nem véletlen, hogy eddig mindössze négy mérkőzésen maradt érintetlen a csapat hálója.

Jól megfigyelhető továbbá a játékosok nem megfelelő fizikai állapota is, amelyhez izomsérülések is társulnak. Ugyanakkor egy ilyen keret mellett így is elfogadhatatlan az, hogy a klub történetének leghosszabb góltalansági sorozatát produkálják.

Julen egyelőre marad a posztján, de szinte biztosra vehető, hogy az utolsó esélye a vasárnap esedékes El Clásico lehet.

Öltöző

Egy ilyen sorozatot követően nyugodtan elő lehet venni a teljes keretet is. Még akkor is, ha nhány játékos felelőssége jóval nagyobb, mint a többieké.

Karim Benzema

Nagyon jól kezdte az idényt – többen várták, hogy Ronaldo távozásával Karim felszabadulttá válik, és végre megmutatja a világnak a góllövő cipőjét. Az első három bajnokin négyszer volt eredményes, de betalált az UEFA-szuperkupa küzdelmei során is. Ám ennyi. Elhúzta a mézesmadzagot, de semmi egyéb nem történt. Jelenleg nyolc meccse gólképtelen, a legtöbb mérkőzésén még kaput eltaláló lövése sincs. Hetek óta azt hallani a szurkolók körében, hogy Benzemát padra kellene ültetni, ám ha őszinték akarunk lenni, Marianónak sincs jobb mérlege: a Roma elleni találata óta nem sikerült megzörgetnie a hálót, igaz, fontos megjegyezni, hogy több esetben is kapufáig jutott.

Gareth Bale

Cristiano távozásával a klub benne látta a portugál helyettesét. A nyári események előtt mindenki arra számított, hogy Bale távozni fog, hiszen nem kapta meg az általa áhított szerepet Madridban. Most, a portugál távozása után ugyan ő a „főnök”, de a walesi bizonyította, hogy ő nem Cristiano Ronaldo.

Az idényt ugyan bíztatóan kezdte, az első három bajnokin is betalált, majd jöttek a hírek egy kisebb sérülésről… Azóta Bale árnyéka önmagának. Az Atlético ellen a félidőben le is cserélték, ahogy az Alavés ellen is le kellett hívni a második játékrészben, fizikai problémák miatt. Az elmúlt négy mérkőzésén sem gólig, sem gólpasszig nem jutott.

Marco Asensio

Zinédine Zidane-t rengetegen kritizálták az előző két idényben, amiért nem biztosított állandó lehetőséget a spanyol középpályás számára. Cristiano eladását követően azonban Asensio számára is megnyílt az út a kezdőcsapatba, és állandó tagjává vált a mindenkori támadóhármasnak. A teljesítménye azonban igencsak elmarad a várakozásoktól: eddig egyetlen góllal és három assziszttal próbálta felhívni magára a figyelmet. Az elmúlt hetekben viszont alig észrevehető a pályán, nincsenek döntő passzai, a kapura pedig egyáltalán nem tud veszélyt jelenteni.

A Ramos-Varane páros

A legutóbbi vereség pont a francia számlájára írható. A világbajnok védő mindkét vendég találatban aktív szerepet vállalt, ám így sem szabad megfeledkezni Sergio Ramosról sem, aki szintén szenved a jelenleg is futó idényben. A kapitány messze áll legjobb formájától, többször kaphattuk fel a fejünket a góljai, mint a védekezésben hozzáadott értékei miatt. Éppen ezért furcsa, hogy Nacho, aki a legkevesebb hibát vétette idén, folyamatosan a padon vár a lehetőségre.

Ami a védelem többi tagját illeti, Carvajal talán a lehető legrosszabb időben sérült meg, és bár Odriozola ellátja a feladatát, nem tud akkora befolyással lenni a csapat játékára, mint honfitársa. Marcelo szintén csak szenved, bár igaz, hogy a Levante ellen már hozta a tőle elvárható szintet, előtte viszont több gól is az ő lelkén száradt.

Thibaut Courtois

Nem arról van szó, hogy Courtois hibázott volna, mert nem. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a belga nem funkcionál falként, és egyelőre a védelmet sem tudja megfelelően irányítani és szervezni. Vasárnap a Levante játékosai kétszer találtak kaput, és két gól született. Kevés bravúrt láthattunk eddig tőle, és abban sem vagyunk biztosak, hogy Lopetegui rotációs taktikája előnyére szolgál – ugyanez igaz Navasra is.  

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK