VIDEÓ – Egy kettétört, ám így is zseniális pályafutás kiemelkedő pillanatai

Tegnap volt napra pontosan 20 éve, hogy Ronaldo Nazário, vagy ahogy a legtöbben hívják, a Fenomén elszenvedte második súlyos térdsérülését. Egy ártatlan cselsorozat közben a földre rogyó brazil arcára fájdalom ült a pályán, és a körülötte lévők rémülten kiáltottak a kispad felé, segítséget hívva. Hamarosan kiderült, hogy tényleg nagy a baj, a brazil támadó térdében (újra) elszakadtak a szalagok.

Az Inter a Lazio ellen játszott, a csillogó brazil pedig újra megmutathatta magát a labdarúgás kedvelőinek. Lendületesen, jól játszott, előkapta a tőle megszokott trükköket. Aki nem tudta, hogy hosszú-hosszú kihagyás után tért vissza, az talán észre sem vette rajta. A csoda pillanatai azonban nem tarthattak sokáig. Ronaldo mindössze 7 perce volt a pályán, amikor egy ártatlan cselsorozatot követően a földre rogyott, majd fájdalmas arccal ordítani kezdett. A körülötte lévők azonnal a kispad felé fordultak, segítségért kiáltva. Hamar kiderült, hogy a baj óriási: Ronaldo műtött térdében újra elszakadtak a szalagok.  

Az újabb súlyos sérülést két műtét, valamint kínokkal és szenvedéssel tarkított rehabilitációs időszak követte. Ronaldo felépülése a vártnál sokkal lassabban haladt, a műtétek után összesen 20 hónapot töltött rehabilitációval. Újabb visszatérése csak 2002-ben, a világbajnokságon érkezett el – ám az örökre emlékezetes marad. A Fenomén bezsebelte a világbajnoki trófeát, a torna gólkirálya és legjobb játékosa lett, majd zsebre tehetett egy újabb aranylabdát is. Mindezt közel négy évnyi szenvedés után. Aztán át is tette székhelyét Madridba, ahol hamar közönségkedvenccé vált.

Zseniális labdarúgó volt, akinek a súlyos sérülések bár megtörték karrierjét, így is minden idők egyik legjobbjaként vonulhatott a futballtörténelem ikonjai közé. Egy egyedülálló támadó, aki miatt az ember lélegzete is elállt, aki minden mérkőzésen előhúzott valamilyen trükköt a tarsolyából, aki úgy fektette el az ellenfél védőit és kapusait, mint senki más. A góllövés a vérében volt, amit ő tudott, azt nem lehet tanulni, arra születni kell. És bizony, két térdszalag-szakadást és közel négyévnyi kihagyást követően, túlsúllyal küzdve sem volt ember a pályán, aki meg tudta volna verni őt az első 10-15 méteren. Bele se merünk gondolni, hogy mi lett volna, ha elkerülik az említett sérülések.

Maradona egy korábbi interjújában így beszélt a brazil 20 évvel ezelőtti sérüléséről: „Ha Ronaldo nem szenvedte volna el azt a sérülést a Lazio ellen, akkor minden idők legjobbjaként tartanák számon.”

Ha valakiről az Isteni Diego beszél így, akkor bizony piszok jó játékosnak kellett lennie. És az volt. Előtte tisztelgünk ma, a Fenomén nagysága előtt.

Góljai az Interben:

 

 

 

Góljai a Real Madridban:

 

És néhány csel, gólpassz:

 

Forrás: penamadridista.hu, Twitter
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK