A Real Madrid legrosszabb BL-kezdése mögötti tényezők

A Sahtar Doneck számára örökké emlékezetes marad a Real Madrid legyőzése, de a blancók történelemkönyvébe sötét napként kerül majd be a mérkőzés, amely mögött több tényező is megbújik.

Zinédine Zidane előtt komoly kihívás áll, hiszen vissza kell terelnie a fővárosi együttest a helyes útra, ráadásul egy El Clásicóval a láthatáron. A francia edző beismerte a hibáját a csapatösszeállítás kapcsán, és az elmúlt két mérkőzés mély nyomot hagyhat a Bernabéuban eltöltött második időszakán.

De csak ő a felelős a kialakult helyzetért? A szurkolók egy jelentős része szerint nem, bár van néhány komoly probléma, amelyek mindig ilyen estéket fognak eredményezni, mint például a szerdai.

1. Zidane kísérletei, és az állandó kezdő 11 hiánya
Volt idő, amikor Zidane második vonala olyan játékosokból állt, mint James, Isco, Asensio, Kovacic és Morata. Az utóbbi időben a keret már nem ezt a szintet képviseli, és a spanyol futballra hatással lévő gazdasági helyzet egy még gyengébb tartaléknévsort hagyott Zidane-nak, mint amit a szurkolók valaha is képzeltek volna.

Egy olyan idényben, ahol lényegében három naponta játszanak meccseket a csapatok, Zidane-nak vakon meg kellett bíznia a rotációban és a kezdőcsapatokra vonatkozó kísérletezésben, viszont mostanra ebből csak hullámzó teljesítményhez és sérülések sorához vezetett.

A legbeszédesebb talán az, hogy nagyon kevesen lennének képesek megmondani, hogy mi lenne a legjobb kezdő a Barcelona elleni meccsre.

Sahtar elleni kezdő

2. Rossz döntés támadásban
Zidane mindenkit meglepett azzal, hogy kihagyta Karim Benzemát a kezdőcsapatból az ukrán együttes ellen, de ami még ennél is meglepőbb volt, az az, hogy Luka Jovic a kezdőbe került.

Emlékezzünk, hogy néhány héttel ezelőtt még Zidane azt mondta a szerbnek, hogy kölcsönbe kellene távoznia, most pedig egy fontos BL-meccsen kezdőként szerepeltette.

Zidane elkeseredetten próbálja megtalálni a módját annak, hogy felpörgesse Jovicot, de a játékrendszere nem igazán fekszik egy vérbeli középcsatárnak, akinek a képességei nagyban eltérnek Karim Benzema kvalitásaitól.

Asensio és Rodrygo a szerb két oldalán egyszerűen nem működik, nem volt meg az egyensúly a támadásokban. Jovic alig kapott labdát, pedig ő nem az a típusú játékos, aki megteremti a helyzeteket, neki be kell adni a labdát.

3. A védelem nem működik Ramos nélkül
A Real Madridnak egyszer meg kell találnia Ramos utódját, és ez a nap még vészesen közel van. Teljesen egyértelmű, hogy a kapitány nélkül egyszerűen nem működik a csapat védelme. Az elmúlt hónapokban rendre összeomlik a védelem, ha Ramos nincs a pályán, különösen igaz ez az európai hadszíntérre. A blancók az elmúlt hét Ramos nélküli BL-meccsükről hatot elveszítettek.

A Sahtar ellen a középső védők nem tudtak jól teljesíteni, Varane pedig nem tudta átvenni a vezér szerepét. Militão olyan volt, mint egy gyerek, aki elveszett a plázában, egyszerűen nem találta a helyét, és a három gólból kettőben is erősen benne volt.

Olyan volt, mintha bármilyen beívelés gondot tudna okozni ennek a védelemnek, ez pedig megengedhetetlen, különösen úgy, hogy Ramos már karrierje végéhez közelít.

4. Zidane taktikai hibái
Kevesen gondolják úgy, hogy Zidane olyan taktikai zseni lenne, mint Guardiola vagy Mourinho, a francia erőssége az első időszakában az volt, hogy nagyon ügyesen tudta kezelni a keretet, fel tudta tüzelni a játékosokat, akik egyébként már mindent megnyertek.

Szerda este azonban komoly taktikai hibákat vétett, amelyek sokba kerültek a csapatnak. Zidane mindhalálig hisz abban, hogy a játékosainak nyomás alatt kell tartaniuk az ellenfelet, ehhez azonban szükség van arra, hogy az egész keret egyensúlyban legyen, és meglegyen az egység.

Ez a rendszer nem bírja el az egyéni hibákat, de olyan csapatok ellen sem válik be, amelyek nagyon gyorsak támadásban. A magasra tolt védekező vonalat könnyű átjátszani hosszú ívelésekkel, és ez mind a Cádiz, mind pedig a Sahtar ellen meg is történt.

Zidane

5. Vinícius az utolsó remény
A blancók nem igazoltak a nyáron, Vinícius Jr. újra feltűnt a színen. Santiago Solari úgy használta őt, mint a játékos, aki majd eldönt mindent, de ez nem tűnt jó megoldásnak. Solari túlságosan függött egy ilyen fiatal játékostól.

A brazilnak a Sahtar ellen mindössze 14 másodperc kellett ahhoz, hogy gólt szerezzen, és reményt adjon a csapatának a fordításra. A gond az, hogy Zidane sosem szavazott bizalmat a Vininek, de Hazard sérülése miatt nincs más lehetősége, mint nyomást helyezni a játékosra a Clásicón, ahogy Solari is tette.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK