Vinícius: Minden egyes nap rengeteget tanulok

A Real Madrid brazil tehetsége az UEFA újságírójával beszélgetett a Chelsea elleni BL-elődöntő előtt.

„A Real Madrid a világ legjobb csapata, mindig készen áll a nagy meccsekre. Szeretjük a nagy meccseket, szeretjük a BL-t, és többször nyertük meg, mint bármelyik másik klub. Itt nagyon sok játékos nyerte már meg többször is a Bajnokok Ligáját, és újra meg akarják nyerni. A fiatalabbak pedig ugyanúgy nyerni akarnak, mint ők.”

Az elődöntőben vagytok, milyen volt az idáig vezető út?
Elégedett vagyok a csapat teljesítményével az idény végéhez közeledve, ráadásul még két címre is esélyesek vagyunk. Tehettünk volna többet is a csoportkörben, követtünk el hibákat, amiket nem kellett volna, mint például a Sahtar elleni vereség, de a világ legnagyobb klubja mindig félelmet ébreszt az ellenfelekben. Minden csapat, amellyel szemben állunk, keményebben edz és komolyabban készül ellenünk, mint más csapatok ellen. Ez a mez sokat számít, a játékosok pedig tudják ezt. Mi minden alkalommal mindent beleadunk annak érdekében, hogy a Real Madrid oda kerüljön, ahová tartozik.

Vini

Te voltál a Liverpool elleni odavágó sztárja, milyen érzés volt két gólt szerezni az első meccsen?
Nagyon különleges volt. Nagyon boldog voltam, vélhetően ezek voltak eddigi karrierem legfontosabb góljai. De nem akarok itt megállni, az elődöntőkben is be akarok találni, és Isten segítségével a döntőbe is be akarok jutni, hogy beírhassam a nevem a klub történelemkönyveibe. Ez a világ legjobb klubja, nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Mindenki kedves hozzám, mindent megtesznek, hogy segítsék a munkámat. Az, hogy megszereztem ezt a két gólt egy ilyen fontos meccsen, és ezzel hozzájárulhattam a csapat elődöntőbe jutásához a világ legerősebb sorozatában, a legjobb érzés. Nehéz volt szurkolók nélkül játszani, hiszen hozzászoktunk, hogy a Bernabéuban sok ember előtt játszunk.

Milyen a kapcsolatod Zidane-nal?
Minden egyes nap tanulok Zidane-tól, minden egyes edzésen. Nagyszerű játékos volt, kiváló edző. Mindent megtesz, hogy jól érezzük magunkat, nem csak akkor, amikor játszunk, hanem otthon is. Sokat kérdez a családunkról. Sok önbizalmat is ad, rengeteget tanulok a pályán is. Taktikai szempontból ő az az edző, aki a legtöbbet várta tőlem, olyan dolgokat, amiket nem természetesen teszek, és úgy, hogy nyugodt legyen mindeközben. Sokat segít napi szinten a támadások szempontjából is.

Miben változott meg az a Vinícius, aki annak idején megérkezett a Real Madridba?
Sokkal érettebb vagyok, jobban értem a játékot, tudom, mikor kell támadni. Ez segít abban, hogy minden idényben fejlődni tudjak, hogy a lehető legmagasabb szintre jussak, hogy így a világ legjobb játékosai között legyek, a Real Madridban futballozhassak, és címeket nyerjek. Most már egy teljesen más játékos vagyok, de ugyanazokkal a jellemzőkkel, mint korábban.

Mit gondolsz, mi segített abban, hogy fejleszd magad?
Az utcai játék segített, hogy megszűnjön a félelmem a cselezésről, mivel ott nincs rajtad felelősség. Nincs mit veszítened, minden lehetőséget megragadhatsz. A futsal is segített. Mindenki azt mondja, hogy a brazil játékosok magas minőséget képviselnek, szerintem ez azért van, mert kis területen játszunk, az utcán kezdünk el focizni gyerekként, és mindig idősebbekkel. Ez mind segít nekünk.

Vini

Az egy az egy elleni szituációk mestere vagy. Dolgozol ezen, vagy természetesen jön?
Amikor ilyen helyzetbe kerülök, sosem gondolkodom rajta, mindig improvizálok. Nagyon nyugodt vagyok, és mindig megpróbálom a legjobb mozdulatokat megcsinálni, mivel ha sikerül kicseleznem a védőmet, akkor közelebb kerülök a tizenhatoshoz, ahonnan segíthetem a csapatot. Úgy gondolom, hogy a stílusom alkalmazkodik minden csapat stílusához, ahogy a brazil stílus is alkalmazkodik minden klubhoz, és a világ minden csapatához. Sosem fogok változtatni a játékstílusomon, mindig megpróbálom azt csinálni, amit akkor csináltam, amikor elkezdtem játszani. Mindig megpróbálok jobbá válni, hogy magasabb szintre jussak.

Rengeteg időt szenteltél a futballnak?
Mindig keményen dolgoztam, már gyerekként is, és ez most sincs másként. Keményen dolgozom otthon és a klubnál is. Rengeteg időt töltök videók tanulmányozásával, erőnléti edzésekkel, hogy elkerüljem a sérüléseket. Mindenre gondolok, de leginkább a taktikai résszel foglalkozom. Napi szinten javulok. Mindent beleadok az összes edzésen, hogy annyi játékpercet kapjak, amennyit csak lehet, mivel imádok játszani, és a legjobb helyen vagyok a tanuláshoz.

Hogyan kezdtél el játszani?
Négy éves voltam, amikor focizni kezdtem. Arról álmodoztam, hogy a Flamengo és a Real Madrid játékosa leszek. Ezt nagyon korán sikerült elérnem. Amikor Európába jöttem, meg kellett változnom a pályán és azon kívül is, hozzá kellett szoknom egy másik futballkultúrához. Ezek a változások ilyen fiatalon egyszerre jók és rosszak is voltak. Jók, hiszen több időd van megtanulni új dolgokat, de közben félsz is és bizonytalan vagy, amikor a világ legnagyobb klubjában kell játszanod és jól teljesítened. Az, hogy ide jöttem és a példaképeimmel játszom, akiket azelőtt csak a TV-ben láttam vagy videójátékokban, arra sarkallt engem, hogy megtanuljak figyelni rájuk és tanulni tőlük. Most már magammal is játszhatok a videójátékokban. Sokszor játszom Rodrygo vagy Militão ellen, ők állnak hozzám a legközelebb. Mindig játszunk. Hogy ki a legjobb FIFA-játékos? Szerintem Asensio és Carvajal. Nagyon ügyesek. 

Mik a személyes céljaid?
Az, hogy továbbra is a Real Madrid játékosa legyek. Már több mint 100 meccset játszottam a klub színeiben, ami nem rossz egy húszévestől. Nem sok játékos érte el ezt, én pedig szeretnék sok trófeát nyerni és sok gólt lőni, továbbá szeretném a szurkolóinkat és a családomat is boldoggá tenni.

Forrás: realmadrid.com, UEFA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK