Antonio Rüdiger: Nagyon nehéz ellenünk játszani

A Chelsea német védőjével a MARCA készített hosszabb hangvételű interjút a ma esti összescsapás előtt.

Milyen érzések kavarognak benned a Real Madrid elleni mérkőzés előtt, melynek a West Ham elleni győzelmet követően vághattok neki?
Jól érzem magam, nagyon jól. Nagyon fontos meccs volt számunkra a West Ham elleni, hiszen segíthet a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezés elérésében. Végül minden jól is alakult.

Egy újabb kapott gól nélküli meccs.
Igen, nagyon jól védekezünk, ez is a sikerünk egyik összetevője. Emellett csapatként játszunk.

Mi változott a csapatnál karácsony óta? Csak néhányan fogadtak volna arra, hogy eléritek a Bajnokok Ligája utolsó szakaszát.
Igaz, hiszen nem kezdtük jól a szezont. Most magas szinten teljesítünk, jól védekezünk, csapatként presszingelünk, keményen dolgozunk, ráadásul minőségi játékosaink vannak. Ez az oka annak, hogy sok meccset nyerünk. Nagyon nehéz ellenünk játszani.

A Real Madrid is nagyon jól védekezik. Mit gondolsz, kevés gól születik majd a találkozókon?
Nem tudjuk. A valóság az, hogy ott vagyunk az elődöntőben, és itt már minden meccs nagyon nehéz. A Real Madrid egy óriási ellenfél, de jól teljesítünk. Úgy vélem, az emberek sokkal többet várnak a Madridtól, mint tőlünk, de meglátjuk, hogy mi fog történni. Szerintem szoros lesz.

Sokakat a mai Chelsea a 2013/14-es, illetve a 2015/16-os Atlético Madridra emlékeztet, amely szintén elérte a sorozat döntőjét az említett idényekben. Egyetértesz velük?
Nem értek egyet. Megvan a saját stílusunk. Az Atlético nagyon jó volt, de szerintem a Chelsea-nek megvan a saját játékstílusa. Nehéz ellenfél vagyunk, amely nagy nyomást tud gyakorolni az ellenfelére, és jól játszik.

Sok meccsét láttad a Real Madridnak?
Az az igazság, hogy nem nézek mindennap futballmeccseket. Nyilván ismerem a Real Madridot, láttam néhány mérkőzésüket, például az El Clásicót. Megnézem a jó meccseket, hiszen ezeket mindannyian szeretjük, de nem nézek mérkőzéseket minden egyes nap.

Tuchel viszont már visszanézte a mérkőzéseket…
Mi is nézünk majd videókat a Real Madridról, ez természetes, de biztos vagyok benne, hogy úgy készülünk majd erre a találkozóra is, mint bármely másikra. Nem hiszem, hogy sokat változtatnánk csak azért, mert a Real Madrid lesz az ellenfelünk. Nagyon fontos meccs vár ránk, ez természetes, hiszen ez a Bajnokok Ligája elődöntője. Ha be akarunk jutni a döntőbe, akkor viszont ugyanúgy kell készülnünk, mint bármely másik mérkőzésre.

Az első mérkőzés helyszíne az Alfredo Di Stéfano. Jürgen Klopp nem igazán kedvelte a stadiont. Mit tudsz erről?
Mindenkinek megvan a saját véleménye. Az enyém az, hogy nem igazán foglalkoztat a pálya vagy a stadion. Ha itt játszunk, az azért van, mert ez is egy jó stadion, amikor pedig pályára lépek, úgyis megfeledkezek minden másról. Igaz, hogy szeretném, ha nagyobb tömeg előtt játszanánk mindkét meccsen. Hiányoznak a saját szurkolóink, de az ellenfeleké is. Meglehetősen szomorú, de már nem tart sokáig…

Meg tud félemlíteni a tudat, hogy a sorozat tizenháromszoros bajnoka ellen játszottok?
Tiszteljük a Real Madrid történelmét, ez nyilvánvaló. Egy nagyszerű csapatról beszélünk, de amint kifutunk a pályára, ezek a dolgok másodlagossá válnak.

A Chelsea jelenlegi keretének egyik kulcsjátékosa vagy. Hogyan jellemeznéd saját magad?
(Nevet) Ez nem egyszerű. Erős vagyok, egy igazi harcos.

Most Karim Benzema ellen kell védekezned.
Ő a világ egyik legjobb támadója. Egy olyan játékosról beszélünk, aki már több mint tíz éve a Real Madrid támadója és gyakorlatilag mindent elért. Klasszis. Ugyanakkor nem egyedül leszek, csapatként szállunk szembe velük.

Milyen támadókat kedvelsz? Azokat, akik folyamatosan mozognak, mint Benzema, vagy azokat, akik igazi 9-esek, mint például Suárez? Melyik stílus okoz több gondot számodra?
Egyik stílussal sincs problémám. Úgy értem, mivel hárman védekezünk középen, én pedig általában a bal oldalon helyezkedek el, bármikor kiléphetek szükség esetén a védelemből, különösebb probléma nélkül. Mindkét körülményhez tudok alkalmazkodni.

Meglepne, ha a Real Madrid is három védővel játszana?
Ezeket a döntéseket az edzők hozzák. Nem tudom…

Mi a véleményed Zinédine Zidane-ról?
Minden tiszteletem az övé. Szenzációs játékos volt, különleges futballt játszott, ami már-már művészet volt. Emellett edzőként is nagyszerű. Már nagyon sok címet nyert a Real Madriddal, de ezek a dolgok egyáltalán nem mozgatnak meg, amint a játékvezető a sípjába fúj.

Eden Hazard is játszani fog ellened… Legalábbis úgy tűnik.
Nagyon jó volt a kapcsolatunk itt a Chelsea-nél. Remélem, hogy játszhat, őszintén. Ha nyerni akarsz, akkor a legjobbakkal kell megmérkőznöd, Eden pedig az egyik legjobb. Számomra a világ egyik legjobbja.

MARCA

Meglepett, ami sérülések terén vele történt eddig Madridban?
Nem vagyok orvos, így nem tudom kommentálni a sérüléseit.

Van valaki, aki viszont biztosan nem játszhat: Sergio Ramos. Ez egy jó hír?
Ugyanazt tudom mondani, mint Hazard esetében. Nagyon kedvelem Sergiót, ő a világ egyik legjobb védője az elmúlt évtizedben.

A Chelsea akár meg is szerezheti… Két hónap múlva lejár a szerződése.
(Nevet) Nem tudok semmit a szerződéséről, nem gondolkodok ilyen dolgokon.

Kik azok a játékosok, akik a példaképeid voltak?
Ronaldo, a Fenomén, valamint Paolo Maldini, hogy egy támadót és egy védőt említsek. Ronaldo nagyon látványos volt. Imádtam a játékát, minden megvolt benne. Nagyon nagy kár, hogy ennyi sérülése volt. Én is csatárként kezdtem a játékot, de aztán egyre hátrébb kerültem.

Erős játékosként, harcosként definiáltad magad… Az az igazság, hogy a fizikai képességeid lenyűgözőek. Hogyan edzel?
Nem gondolnám, hogy bármi különlegeset csinálnék. Odafigyelek magamra, ez természetes. 28 éves vagyok, de manapság a játékosok már képesek 37 éves korukig is játszani. Különböző esetek vannak: keményen edzek a csapatommal, majd három-négy alkalommal lemegyek az edzőterembe is, emellett megfelelően táplálkozok. Ezen kívül semmi különleges.

Németország, Olaszország, Anglia… Eddig ebben a három országban játszottál. Melyiket kedveled a leginkább?
A Premier League-ben érzem magam leginkább otthon. Imádom ezt a bajnokságot, hiszen nagyon nagy a hangsúly a fizikai erőn.

Kedden Toni Kroosszal is találkozni fogsz a pályán, aki csapattársad a válogatottban.
(Nevet) Olyan a pályán, mint egy érzelmek nélküli ember, nem? Mindig ugyanazzal az arckifejezéssel! Igazi profi, egy szupersztár, fantasztikus játékos.

És milyen vagy te? Igazi keményfiúnak nézel ki…
Nagyon vidám, jókedélyű vagyok. A pályán nagyon koncentrálok, ez egy dolog, de mindig próbálok mosolyogni, jó érzéseket kelteni másokban… Az életben mosolyognod kell.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK