Az UEFA hivatalos közleménye a Szuperligával kapcsolatban

A megbékélés szellemében és az európai labdarúgás érdekében az úgynevezett Szuperligában érintett 12 klub közül 9 benyújtott az UEFA-hoz egy a klubok elkötelezettségéről szóló nyilatkozatot, amelyben meghatározták álláspontjukat, beleértve elkötelezettségüket az UEFA versenysorozatai és a nemzeti tornák iránt.

Az UEFA összehívta végrehajtó bizottságának sürgősségi testületét, amely a nyilatkozat tartalma és szellemisége alapján úgy döntött, hogy elfogadja a klubok intézkedéseit és elkötelezettségét. A 9 klub és az UEFA által aláírásra került egy formális megállapodás az elkötelezettségek és a klubok újraegyesítése és UEFA sorozatokban való részvétele kapcsán. A jóváhagyott reintegrációs intézkedések teljesek és véglegesek.

Ez a kilenc klub elismeri és elfogadja, hogy a Szuperliga projekt egy hiba volt, és elnézést kér a szurkolóktól, nemzeti szervezetektől, nemzeti bajnokságoktól, a többi európai klubtól és az UEFA-tól. Azt is felismerték, hogy a projektet az UEFA szabályzatai nem engedélyezték volna.

Minden egyes klub különösen az alábbiakat jelenti ki:

  • Fenntartás nélkül elismeri és elfogadja az UEFA szabályzatainak kötelező jellegét.
  • Továbbra is elkötelezett marad bármely UEFA által szervezett klubsorozat iránt, és részt vesz azokon, ha sportteljesítménye alapján lehetősége nyílik rá.
  • Újra csatlakozik az Európai Klubszövetséghez, amely az egyetlen UEFA által elismert, klubok által alkotott testület.
  • Lehetőségeihez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy megszüntesse részvételét a Szuperliga létrehozására megalapított társaságban, és megszüntessen minden jogi lépést.
  • A jószándéka jeleként, a többi klubbal együtt összesen 15 millió eurónyi adományt biztosít, amelyet európai (ide értve az Egyesült Királyságot) gyermekek, ifjúsági és helyi futballcsapatok megsegítésére fognak felhasználni
  • Az UEFA sorozataiban nekik járó bevételek 5%-át visszatartják és ez újra elosztásra kerül.
  • Elfogadják, hogy jelentős pénzbírságot kapnak, ha az UEFA által el nem ismert sorozatban kívánnak elindulni (100 millió euró), vagy ha megsértik a jelen elkötelezettségi nyilatkozat bármely pontját (50 millió euró).
  • Egyedi kötelezettségvállalásokat biztosítanak az UEFA számára, amelyek mindegyike megfelel az UEFA és az Európai Klubszövetség által 2019-ben elfogadott egyetértési memorandumban foglaltaknak.

A klubok teljesen elkötelezettek a 2024 után bevezetésre kerülő reformok iránt. A klubok kérésére az UEFA felkéri a nemzeti szövetségeket és nemzeti bajnokságokat, hogy legyenek tekintettel az általuk az UEFA felé vállalt elkötelezettségeik tartalmára, szellemiségére és céljára.

Aleksander Čeferin (UEFA-elnök): „Két héttel ezelőtt az UEFA kongresszusán elmondtam, hogy erős szervezetet feltételez a hiba elismerése, különösen ezekben az időkben, amikor a közösségi média ennyire erős. Ezek a klubok pontosan ezt tették most.

Elfogadva a klubok elkötelezettségét és azirányú szándékát, hogy az általuk okozott károkat helyrehozzák, az UEFA szeretne pontot tenni ennek a fejezetnek a végére, és pozitív szellemben szeretne tovább lépni.

A bejelentett intézkedések jelentősek, de az UEFA egyetlen pénzügyi szankció eredményét sem tartja meg. Ezek mindegyike az utánpótlássportba és a helyi egyesületekbe kerül visszaforgatásra Európában és az Egyesült Királyságban.

Ezek a klubok gyorsan elismerték a hibájukat, és lépéseket tettek annak érdekében, hogy megmutassák elkötelezettségüket az európai futball jelene és jövője iránt. Ugyanez nem mondható el azonban azokról a klubokról, amelyek továbbra is az úgynevezett Szuperliga részesei maradnak, velük az UEFA később fog foglalkozni.”

A klubok, amelyek a kötelezettségvállalást megtették:
Arsenal FC
AC Milan
Chelsea FC
Club Atlético de Madrid
FC Internazionale Milano
Liverpool FC
Manchester City FC
Manchester United FC
Tottenham Hotspur FC

Az UEFA emellett fenntartja minden jogát arra, hogy megtegyen bármilyen szükséges intézkedést azokkal a klubokkal szemben, amelyek eddig nem voltak hajlandóak lemondani az úgynevezett Szuperligát. Az ügy haladéktalanul az UEFA illetékes fegyelmi szervei elé kerül.

A fő kép forrása: uefa.com

Forrás: UEFA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Thibaut Courtois
Tovább

Orvosi jelentés: Thibaut Courtois

A Real Madrid hivatalos közleménye a játékos műtétje kapcsán. Játékosunk, Thibaut Courtois a Real Madrid orvosi csapatának felügyelete…
Real Madrid hivatalos közlemény
Tovább

Hivatalos közlemény

A tegnapi napon a klub ismét hivatalos úton reagált az El Sadarban elhangzott, Vinícius-t célzó szurkolói inzultusokra. Az…