Egytől egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid (0-2)

A Barcelona elleni győzelem után a Real Madrid az Athletic Bilbaóval küzdött meg a Spanyol Szuperkupáért. Ancelotti csapata így egy trófeával hangolhatott az idény második felére, lássuk ez hogyan sikerült - jöjjenek a szokásos szubjektív értékelések.

Csapatok
Athletic Bilbao 5,36 (Szerkesztői pontszám: 6)
Alapvetően szervezett játékot mutattak, nagyon odafigyeltek, hogy hátul véletlenül se hagyjanak területeket Vinícius és Rodrygo előtt. Támadásban már sokkal kevesebbnek éreztem őket, legalábbis többet vártam tőlük a madridi kapu előtt. A helyzeteik, a valós lehetőségek jórésze már a 80. perc után érkezett, amikor már mindent egy lapra feltéve rohamozták Courtois kapuját. Az utolsó reménysugár számukra a megítélt büntető volt, kétségkívül az esetleges egygólos hátrány tudatában az utolsó percekben okozhattak volna még kellemetlen pillanatokat, ám ez végül nem így történt, így viszont csak az ezüsttel kell beérniük. 

Real Madrid 8,07 (Szerkesztői pontszám: 8)
Végig jó iramú meccset játszottak a csapatok, a Real Madrid pedig a találkozó nagy részében uralni tudta a pályát, köszönhetően elsősorban az elnyűhetetlen középpályás triónak. Kroosék hallatlan nyugalommal kezelték a Bilbao letámadásait, néhány elszórt labdától eltekintve pedig tökéletesen irányították a játékot. Habár Alaba kezezésénél kissé bizonytalan voltam, hogy ítél-e büntetőt a játékvezető, végül mégis a Madrid szerezte meg a vezetést egy gyönyörű Modrić találattal. A lehető legjobbkor, még a félidő előtt érkezett meg a vezető gól, így valamelyest nyugodtabban térhetett pihenőre Ancelotti csapata. A második játékrészben viszonylag hamar büntetőt ítélt a játékvezető, a kétgólos előny birtokában pedig már jóval egyértelműbbé vált a játék – a Real átadta a kezdeményezést és habár voltak meleg pillanatok, a meddő mezőnyfölényt nem tudta gólra váltani az ellenfél, míg a Madrid jobbára a kontrákban bízott az egyre jobban kinyíló Bilbao ellen. A meccs végére is jutott azért közjáték, Militão kezezése után a büntető befújása és a játékos kiállítása így együtt kicsit érdekes döntés volt – a tizenegyes jogosságát nem vitatva -, ám Courtois jóvoltából megmaradt a kétgólos előny, így a bajnoki éllovás nyerte a Spanyol Szuperkupát.

Játékosok

A meccs embere – Luka Modrić 9,23 (Szerkesztői pontszám: 9)
Nem győzzük dicsérni ezt az embert, de ezúttal sem mehettem el amellett, hogy mit rakott le az asztalra. Tipikus Modrić-gól az első játékrész vége felé, Rodrygo passzából tökéletesen kanyarintotta be a játékszert Unai Simón kapujába, ezzel pedig előnnyel mehetett szünetre a csapat. Azonban nem csak emiatt választottam, hanem azért, mert ezen a meccsen is jutott bőven a kisebb villanásokból – egy-egy szorult helyzetben meghúzott bokapassz vagy a lehulló labdát kötény után megjátszó Modrić ezúttal is rászolgált a szurkolók szeretetére. Nem mehetünk el azonban védekező munkája mellett sem, a jobb oldalon Lucas mellett jól hatástalanította a Muniain-Sancet duót, 4 labdaszerzés került a neve mellé. 

Thibaut Courtois 9,42 (Szerkesztői pontszám: 9)
A találkozó nagy részében nem állították komoly feladatok elé a Bilbao támadói, azonban amit kellett, azt megoldotta. A meccs végén aztán jött egy nagyon fontos büntetőhárítás, íg legalább megkímélte a szurkolókat a magas vérnyomástól az utolsó percekre. 

Lucas Vázquez 6,96 (Szerkesztői pontszám: 7)
Őszintén szólva, nekem tetszett a játéka, legalábbis sok szóhoz nem jutottak az ellenfél támadói az ő oldalán sem. Állandó kritikák kereszttüzében kell helytállnia, amelyekre néha rá is szolgál, de ezúttal szerintem nem lehet okunk a panaszra. Nem volt látványosan elszórt labdája, ráadásul bejátszotta a teljes jobb oldalt, 2 szerelés és 3 felszabadítás fűződik a nevéhez. Carvajal egyre gyakrabban előforduló hiánya esetén jó választás, bár kétség sem férhet hozzá, hogy a csapatnak orvosolnia kell ezen a poszton az alternatívák hiányát. 

David Alaba 7,75 (Szerkesztői pontszám: 7)
Kisebb izomsérülésből visszatérve még nem volt az igazi, ám a Williams által okozott veszélyeket tökéletesen hatástalanította. A Bilbao támadóit rendkívül szorosan őrizték Militãóval, legtöbbször már a félpályán szerelni tudtak egy-egy felívelt labda után, így az ellenfél nem tudta kihasználni támadóik gyorsaságát és nem sikerült folyamatos akciókat vezetni ezekből a labdákból. 

Éder Militão 7,51 (Szerkesztői pontszám: 7,5)
A meccs egészében jól felvette a versenyt Inakival, habár néha azért meggyűlt vele a baja. A Barcelona elleni meccshez hasonlóan majdnem ezúttal is összehozott egy olyan gólt, ahol rárúgva az ellenfélre a labdát az valahogy csak bepattan, szerencsére Courtois résen volt. A büntetőről nem igazán tehetett, nyilván rápattant a kezére a labda, de felugrásnál azért nehéz testhez láncolt karokkal komoly magasságokba emelkedni. Ennek ellenére 7 felszabadítása mellett két lövést is blokkolt a brazil, így sikerült gól nélkül lehozni a meccset. 

Ferland Mendy 7,50 (Szerkesztői pontszám: 7)
Nem igazán tudtak mit kezdeni vele az ellenfél támadói, védekezésben jól megoldotta a feladatait. A támadásokhoz már kevesebbet tudott hozzátenni, legalábbis nem tudott komoly segítséget nyújtani Viníciusnak, így a brazil többnyire egyedül maradt, vagy a kimozgó Benzemával játszott össze. Nico Williams beállása sem okozott neki problémát a meccs második félidejében, így gond nélkül hozta le a találkozót.

Casemiro 7,65 (Szerkesztői pontszám: 7)
Több fontos labdaszerzése is volt, valamint nem került komoly nyomás alá a labdakihozataloknál, a Bilbao nem alkalmazott olyan komoly letámadást, ami a brazil számára már kellemetlen. Volt néhány elszórt labdája, valamint egy veszélyes lövéssel próbára tette az ellenfél kapusát. 

Toni Kroos 7,98 (Szerkesztői pontszám: 8)
Hozta a szokásos formáját, labdabiztossága és látása továbbra is kihagyhatatlanná teszi, de meg is érdemli a bizalmat, bőven. Folyamatos súlypontáthelyezésekkel igyekezett szabad területekre bevinni a labdát, valamint az ellenfél letámadásainak hatástalanításában is elengedhetetlen szerepe volt. 3 kulcspasszt osztott ki, valamint hosszú labdái egy kivétellel mindig célt találtak (15/16). 

Rodrygo 7,85 (Szerkesztői pontszám: 8)
Az utóbbi időben ez azon meccsek egyike volt, ahol jobban játszott a másik szélen játszó honfitársánál. Balenziaga nem tudta felvenni vele a versenyt, sikerült többször átjátszania, Modrić gólja is többek között ennek volt köszönhető, hogy meg tudta bontani a Bilbao védekezését a jobb oldalon. Végül 64 perc játék jutott neki, Valverde váltotta. 

Vinícius JR 7,27 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Nehéz ezúttal értékelni a brazilt, mert támadásban eléggé beleszürkült a mezőnybe, nem tudott döntő faktor lenni, valamint a megoldásai sokszor kissé kuszára sikerültek, de védekezésben viszont komolyan odatette magát, többször már a félpályánál labdát szerezve, nem egyszer csúszva-mászva a labdáért. Nem volt túl sok területe kibontakozni, de nem igazán lehet haragudni rá. 

Karim Benzema 8,02 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Volt pár veszélyes megmozdulása, de a társakkal bemutatott egyérintők során valahogy mindig az utolsó jó passz hiányzott, így nem tudott komoly gólszerzési esélyt kialakítani magának. A megítélt büntetőt viszont kíméletlenül értékesítette, pedig Unai Simón érezte sarkot, viszont ilyen erejű lövésnél ő is esélytelen volt. 

Cserejátékosok

Fede Valverde 7,32 (Szerkesztői pontszám: 6,5)
Nagyjából félóra játékidőt kapott Ancelottitól arra, hogy felvegye a versenyt fizikálisan az ellenfél középpályájával, reagálva a Bilbao hármas cseréjére. A jobb oldalon kapott helyet ezúttal is, ahol a Lucas melletti védekező feladatok mellett leginkább a labdatartásra kellett helyeznie a hangsúlyt, ezt meg is oldotta. 

Marcelo 7,43 (Szerkesztői pontszám: – )
A 86. percben Viníciust váltotta a pályán a brazil legenda, így a pályán megszerezte a 23. trófeáját a klubbal. 

Nacho 6,87 (Szerkesztői pontszám: – )
Militao kiállítása után érkezett a pályára a találkozó legvégén, nem sok szóhoz jutott. 

Madridi üzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Edzői teljesítmény – Carlo Ancelotti 8,33 (Szerkesztői pontszám: 7,5)
A legerősebb kezdőt küldte a pályára a mester, Asensio sérülése következtében Rodrygo kapott helyet a jobb oldalon, amit meg is hálált a brazil, az első játékrészben a legveszélyesebb madridi támadó volt. Jó iramban kezdte a csapat a találkozót, a védekezés szervezettsége pedig egész mérkőzésen meg volt. Szerencsére a második félidő elején sikerült kétgólos előnyt kialakítani, utána viszont látványosan visszaállt a csapat, leginkább kontrajátékra berendezkedve. A Bilbao hármas cseréjére Valverde pályára küldésével reagált, hogy stabilizálja a jobb oldali védekezést, a többi cserével pedig egészen a meccs végéig várt. A hátsó alakulatnak és a középpályás védekezésnek köszönhetően kézben tartotta a meccset a csapat, így sikerült elhódítani a Spanyol Szuperkupát. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK