Egytől egyig: Real Madrid – Cádiz (2-1)

Igencsak érdekes szakaszban jár a bajnokság, hiszen lassan kezdődik talán minden idők egyik legkevésbé várt világbajnoksága a pezsgő futballélettel nem vádolható Katarban. Ez sajnos, vagy nem sajnos mentálisan kihat a csapatra, érezhetően kevesebbet vállal a kulcsjátékosok többsége, vagy fejben már máshol jár. Emellett az utóbbi három bajnokink inkább emlékeztetett ketrecharcra, mint futballmeccsre, mindez kvázi büntetlenül folyhatott a pályán. A borzasztó játékvezetés, az ellentmondásos döntések mellett azonban muszáj azzal a ténnyel foglalkoznunk, hogy az elmúlt találkozókon látott dekoncentráltság nem fér bele, akkor sem, ha sorozatban jönnek a tétmeccsek, és akkor sem, ha nyakunkon a VB. Mi azért ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, nyilvánvalóan újfent szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (5) – az olvasók pontszáma: 6,3

Rendkívül alacsony színvonalú meccsen tulajdonképpen kettő jó egyéni teljesítmény miatt sikerült begyűjteni a három pontot. Persze összetevő lehet az, hogy a kanárifejű jobbszélső gyerek a hatodik (kábé a legenyhébb) szabálytalanságára kapott sárgát, hogy az apró alattomos faultokat nem sikerült féken tartania a síphordozónak, de ettől még nem kéne elképzelés nélkül lődözni minden irányba, meg pár méterről kihagyni a kihagyhatatlant. Arra illene valamit kitalálni, hogyha egy csapat visszaáll a saját térfelére, lekettőzi Vinit és figyel a zárásokra, akkor hogyan is kéne megnyerni a mérkőzést.

Cádiz (4) – az olvasók pontszáma: 4,4

Csupán a céljuk elérése felé való igyekezetet tudom értékelni, illetve azt a szép távoli lövést még a találkozó elején, amúgy a futball elrontására, züllesztésére törekvő csapatok felőlem nyugodt szívvel mehetnek a másodosztályba, ahová érdemesek. A Rayo legalább szép támadásokat is vezetett amellett, hogy szintén tuskó módon agyaltak mindenkit. Csak sajnálni tudom azokat, akik ezért rajongani képesek.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (9) – az olvasók pontszáma: 8,3

Majdhogynem az egyetlen ember, aki miatt megérte tegnap este bekapcsolni a készüléket. Semmi sallang, semmi mentális hullámvölgy, csak a nagybetűs teljesítmény. Ragyogó labdát tekert Militao fejére, majd káprázatos kapáslövéssel duplázta meg az előnyt. A legtöbb kulcspassz (4) és a legtöbb progresszív passz (9) szintén az ő nevéhez fűződik, ami nem mondható alibi tologatásnak. Azt hiszem a csupán 88%-os passzpontosságot meg tudjuk bocsátani a mérnök úrnak!

221111_mernokur

Thibaut Courtois (5) – az olvasók pontszáma: 5,4

A tavalyi Courtois simán lehozza ezt a meccset kapott gól nélkül. A két lövésből legalább az egyiket illett volna fogni, a harmadikat már nem lehetett. Az Aranylabda kapcsán megfogalmazott gondolatai mintha rontásként szálltak volna rá, azóta inkább az ideigazolásakor mutatott gyengébb formát hozza. Remélhetőleg a VB után visszakapjuk a tavalyi belga falat.

Lucas Vázquez (6) – az olvasók pontszáma: 6,3

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Real Madrid nem áll jól a szélsőhátvédek terén. Carvajal leszállóágban van, Mendyt majd a későbbiekben részletezzük, Odriozola meg egy várbörtönben reméli, hogy egy lóháton érkező klubtulajdonos megszánja. És akkor itt van Lucas, aki körülbelül mindent a harciasságának és a hozzáállásának köszönhet, nem a nyers játéktudásnak. Beadni továbbra sem hagynám, mindenesetre most voltak jó betörései, és szépen visszatett labdái, amikre viszont nem érkezett senki. Négy szerelése holtversenyben a legtöbb a csapatban.

David Alaba (5) – az olvasók pontszáma: 6,3

Kicsit színtelen és szagtalan. Továbbra is tartom, hogy mind balhátvédként, mind középpályásként többet tudna hozzátenni a csapat játékához, mint középhátvédként. Szerelés nélkül zárta a mérkőzést, a gólnál talán többet tehetett volna az első lövést elengedő játékos levédekezéséért.

Éder Militao (8) – az olvasók pontszáma: 7,2

Ő unta meg az ustawkát és a nyűglődést és okos fejesével előnyhöz juttatta a csapatot. Kellően keményen játszott, bár kicsit kockázatosnak éreztem olyan korán begyűjteni a taktikai sárgát. Az összes fejpárbaját sikerrel vívta meg (6/6), emellett Kroos után ő próbálkozott a második legtöbb hosszú átadással, nagyjából 70%-os sikerrátával, ami egy középhátvédtől több, mint megfelelő, nem mellesleg kiváló játékelem, ha gyors támadóid vannak.

221111_mili

Ferland Mendy (4) – az olvasók pontszáma: 5,5

A sors furcsa fintora, hogy a Girona és a Rayo ellen egymás után játszottunk a ligában, hiszen mindkét csapat kezdő balhátvédje madridi nevelés: Miguel Gutiérrez (21) és Fran García (23). Végig az járt a fejemben, hogy boldog lennék, ha a csapatom balhátvédje ennyivel hozzá tudna járulni a közöshöz. Mendy hiába csinál meg néha olyan cselsorozatokat, ami után ő csodálkozik a legjobban, hogy a labda nála maradt, ha utána azonnal el is veszíti azt. Gyorsnak rendkívül gyors, fizikálisan remek, de azért itt elvárás lenne az is, hogy a támadásokba normálisan be lehessen vonni, pláne Vini oldalán. A francia keretbe sem került be, talán nem véletlen…

Aurélien Tchouaméni (5) – az olvasók pontszáma: 5,8

Na ő például már abszolút nem itt jár fejben. Az elmúlt pár mérkőzésen közel sem tud annyit nyújtani, mint amit az ideigazolásakor mutatott. Bár így is neki volt a legtöbb sikeres közbeavatkozása és az egyik legpontosabban passzoló játékosunk volt, a kapott gólnál pl. nem sikerült zárni a passzsávot, majd a kocogása mögül felbukkanó Lucas Pérez bevágta a második kipattanót.

Luka Modric (5,5) – az olvasók pontszáma: 6,2

Még mindig varázslatos játékos, de ez az első szezonja, ahol azért érezni rajta az idő vasfogát. Különösen fontos lenne őt rotálni, és kellene neki a pihenő olykor, mert nem lehet a kiváló formát örökké fenntartani. Szerencsére amellett, hogy egy zseni, alázatos is, és a küzdeni akarása egy rosszabb teljesítménynél is képes a kompenzációra. A Vini beadása utáni másodpercek? Tegyük el egy archívum mélyére, és ne bolygassuk.

221111_horvatdumbledore

Fede Valverde (5,5) – az olvasók pontszáma: 6,2

Egy kicsit már fáradtnak éreztem őt az utolsó pár bajnokin, de egész ősszel megállíthatatlan volt, neki tudom talán ezt a legkönnyebben megbocsátani. Három lövést eresztett el, sajnos egyik sem talált kaput, azonban négy sikeres passza volt a tizenhatoson belülre, ami a legtöbbnek bizonyult. Úgy éreztem, hogy Lucas hiába ment fel gyakran az akciókkal, nem volt meg közte és Fede között a kémia, pedig nagyon jól tudnának élni egymás erősségeire építve.

Rodrygo (4,5) – az olvasók pontszáma: 5,5

A BL-ben mutatott hatékonyságot nem tudja egyelőre átmenteni a bajnoki meccsekre. Az elmúlt pár meccsen inkább a hibái és a kihagyott helyzetek jutnak eszembe róla. Nyugodtabb természetű játékos, de most nála is mutatkoznak a mentális hullámvölgy jelei, és nem csak az elszalasztott lehetőségekben.

Vini Jr. (5) – az olvasók pontszáma: 5,7

Talán egy külön cikket is megérne a helyzete az elmúlt pár meccsen. Adott egy helyzet, hogy a játékvezetők nem védik meg őt kellőképpen, és sokszor nem szankcionálják a sérülés veszélyét hordozó belépőket. Ez tény. Ezek az alattomosságok általában teljesen ártalmatlan, oldalvonal melletti szituációkban történnek, olyan esetekben, ahol a túlbonyolítás helyett talán egy szimpla visszapassz is elég lenne. Emellett a sok-sok ilyen apró helyzet után szinte folyamatos a magyarázás (egyébként sokszor ténylegesen igazságtalan döntések után), és ez mind-mind a támadójáték rovására megy. És ez nem áldozathibáztatás, hanem egy játékhelyzet, ahol Vini amellett, hogy szenvedő fél, egy személyben jelentheti a megoldást is. De ehhez tényleg kevés ebben a cikkben a hely. Szorítkozzunk annyira most, hogy öt (statisztikába is berögzített) szabálytalanságot szenvedett el, és egy fantomgólpasszal zárta a mérkőzést.

221111_viniescsorike

Cserejátékosok

Érthetetlen, hogy miért kellett 81 percet várni az első cserére, szerintem Ceballos, Camavinga és Nacho is örültek volna egy kicsivel több lehetőségnek. Dani esetében megemlítendő, hogy sokkal támadóbb szerepkörbe érkezett a hajrára, és elég jól is állt neki.

Edzői értékelés

Carlo Ancelotti (4) – az olvasók pontszáma: 5,7

Továbbra sem tudunk nagyon mit kezdeni a hasonló felfogású csapatokkal, rendre szenvedős találkozó lesz a vége. Mendy helyzetére valahogy megoldást kell találni, szerintem a fix kezdő státuszhoz mérten nagyon keveset produkál. Ceballost sokkal többször kéne látnunk a továbbiakban, illetve annak semmi értelme, hogy Hazard és Odriozola hiányposztokon érdemi lehetőség nélkül padozza végig a szezont. Az elmúlt két meccsen remeklő Asensio padoztatását szintén elhibázott döntésnek érzem, ahogy azt is, hogy Vini pihenés nélkül darálja a teljes szezont. Szinte csoda, hogy kihúzta sérülés nélkül a világbajnokságig. Most jön egy kis szünet, van idő rendezni a sorokat, és kitalálni valamit, hogy újból lendületet vegyen a szezon.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK