Így jött létre a Viniverzum

Vini Jr. a Mallorca ellen. (forrás: realmadrid.com

Az elmúlt hetekben (ismét?) Vini Jr. körül forog minden. A brazil azonban elsősorban nem a kapu előtt mutatott hatékonyságával hívja fel magára a figyelmet, hanem az ellenfél játékosaival szembeni csörtéivel. De vajon meddig működhet ez? Hol van ebben Vini felelőssége, hol van ebben a játékvezetők felelőssége, és hol találjuk a klub felelősségét? Érdemes kicsit körbejárni a témát több oldalról is.

A Valencia elleni “félmunka” és a tegnapi, Mallorca elleni adok-kapok után nem mehetünk el amellett, hogy ténylegesen beszélhetünk Vini-ügyről. Ami eddig esetleg egy kellemetlen mellékzönge volt a mérkőzések folyamán, az immár visszatérő, és egyre inkább levakarhatatlan elemként jelenik meg.

Vini játékstílusát szimpla provokációnak betudni egy nagyívű általánosítás, és egyben egy kényelmes mellékvágány is. Valami nagyon elborult dolognak kéne ahhoz történnie, hogy bármi labdás megmozdulást a futballpályán provokációnak gondoljak, mert ebben a globális, kissé elhidegült pénzgyárban, amit labdarúgásnak hívunk, minden egyes mosoly, trükk és tánc elhiteti velem, hogy továbbra is akad ebben a sportágban egy csipetnyi szórakoztatás is.

Sosem szankcionálnék azért valakit, mert megpróbál túljárni a másik eszén, még akkor sem, ha pofátlan, sőt, pláne akkor nem. Persze itt is létezik a ló másik oldala, amikor a gólvonalon megállítják a labdát és befejelik, de ott már szó nincs élvezetről, az valóban büntetendő.

A henteléssel már közelítünk a problémához, hiszen a végtermék tényleg az, hogy Vinit folyamatosan ütik-rúgják ahol érik, és a játékvezetők továbbra sem partnerek ennek a megoldásában. A híresen gyenge spanyol bírói felhozatal nem honorálja kellőképpen az ellenfeleket lapokkal, nem segít az indulatok megfékezésében, a sporttársak sokszor szinte táptalajt biztosítanak a dolgok elfajulásának.

Ebből több ágon is keletkezik probléma, egyrészt az ellenfelek is durvábban és gyakrabban kínálják meg Viniciust, másrészt ez az egész belőle is kivált reakciókat, ami lehet lökdösődés, törlesztés, vagy műesés. Reakció? Védelmi mechanizmus? Ki hogy hívja, mindenesetre ez mind-mind időt vesz el a csapattól.

Vini Jr. (forrás: realmadrid.com)

És akkor el is érkeztünk egy réteggel mélyebbre, nevezetesen a Vinire nehezedő nyomáshoz. Ez már nem kerül elő olyan gyakran, mégis eredeztethető az eddigi gondolatmenetből. A cikk címét is ez ihlette, avagy a Real Madrid háza táján idén minden ekörül a fiatalember körül forog.

A csapat tehetetlensége, az olykor kilátástalan futball, a felállt fal elleni küszködés mind-mind leginkább rá nehezedik. Sőt, két irányból érkezik, direkt és indirekt módon, hiszen a bal oldalra „borulás” visszatérő elem szinte bármelyik meccsen, viszont a társak alapból is őt keresik, tőle várják leginkább a megváltást. Ez az a nyomás, amit bármelyik nagy klubban borzasztó nehéz elviselni, pláne Madridban, ahol a szurkolótábor az egyik legkritikusabb, ahol mindig a legjobbat kell nyújtani, ahol néha az elég sem elég. Ezzel a folyamatos presszióval pedig nem lehet bírni anélkül, hogy ennek valami jele ne köszönjön vissza a futballpályán.

És hogy teljesen lehámozzuk a témát, és elérjünk a legkomolyabb, mégis ritkán felbukkanó okra, miszerint mi okozza ezt a nyomást? A taktikai hozzáállás és a keret struktúrája. Azaz a klubvezetés által hozott rossz döntések és a felállási forma sajátosságai. Vini Jr. a klub egyetlen komolyan vehető szélen játszó játékosa.

Carvajal évekkel ezelőtt járt a csúcson, Mendy és Odriozola sosem érnek el a csúcsra, Lucas csúcs egy madridista, de nem stabil kezdő, Rodrygo, Valverde és Asensio egyaránt jártak a jobboson, de mégsem klasszikus szélsők, inkább középről indulva hatékonyak, Hazard esetében pedig a járás is csodának számít. Ezt a problémát nyáron sem sikerült orvosolni, nem beszélve Benzema esetleges helyettesítéséről.

A pálya középső részén megvagyunk, de a szélekre semmilyen szinten nem koncentráltunk. Mivel a jobb oldal így sosem tudott domináns lenni, nincs olyan játékos, aki megközelítőleg tudná hozni azt, amit Vini, ezért támadásban valójában nem is igazán létezik. Emellé pedig a szélek a hátvédsorból sem kapnak támogatást, amikor támadásban a balbunkóba erőszakolt, ott játszani nem igazán szerető Camavingától jön legfeljebb valami impact, akkor az már régen rossz. Eközben mondjuk most télen is lemaradtunk Cancelóról.

Vini Jr. (forrás: realmadrid.com)

Na jó, de akkor ebben hol van az edzői stáb felelőssége? Hiszen a keret kialakítása sokszor a menedzser fele felett zajlik, kérése ellenére távoznak és érkeznek játékosok. Viszont az már Ancelotti és az emberei hibája, ha az alapanyagból nem főz megfelelően. Jelesül, hogy a taktika nem mindig a játékosok erősségeit támogatva jön létre.

Most épp a Mallorca ellen lehetett látni, hogy egy alapvetően technikás, gyors játékosokkal rendelkező keret milyen mértékben tud szenvedni, ha nem domborodhatnak ki az erényeik. Hol voltak a gyors támadások? Hol vannak az üres területre belőtt labdák? A hazaiak rendezetlenségét angyali türelemmel, kényelmes cammogással hidaltuk át, hogy amikor végül minden kirakós a helyére került, jöhet két percnyi tologatás, majd egy 1v4 Vininek.

Kettő jelenet maradt meg élesen a fejemben, ami nem ez volt. Egyszer a második félidő elején volt Ceballosnak egy szép ütempassza Rodrygo felé, majd nem sokra rá a tizenegyest megelőző szituációban volt végre egy üres területbe indítás rendezetlen védelem ellen. Két működő játékelem, amiben a klub játékosai jók, mégsem ezek voltak előtérben. És ebben a mértékben ez edzői felelősség.

Ha gyors játékosaim vannak, ha az ellenfél védelmét meg lehet lepni, mert nem rendeződik időben, és lefutható, megtéveszthető, akkor nem várok, nem adogatok körbe, hanem megyek. Ellenben a Mallorca pár passzal 20-30 méteres sávokat nyitott a csapatrészek között, majd jött Muriqi felé az ívelés, aki elosztotta. Pofonegyszerű taktika, mégis hatásos, mert a keret erősségeire épít.

Madridstore 11%

A Viniverzum tehát létező univerzum a mostani Real Madrid esetében, és bár a kicsúcsosodás a brazil szélsőt érő támadásokban mutatkozik meg, a megoldást mégis a klubvezetés és az edzői stáb döntései hozhatják meg.

Forrás: penamadridista.hu
2 komment
  1. 1000 %-ig igaz! Tehetségtelen játékvezetők(sajnos tönkreteszik a spanyol focit). Ezzel sajnos együtt kell élni a KLUBNAK, igazolások, ha kell a játékosok fegyelmezése, ha van miért jutalmazása terén (persze nem keresnek keveset, de ez más téma.). Imádom Vini játékát de nagyon aktuális egy pszihológus bevonása a fejlődése érdekében. Talán még nem késő, hiszen fiatal. Ha nem kezdenek el idejében foglalkozni vele azt sem tartom kizártnak, hogy elhagyja a LaLigát..
    Az edzőí stábnak is le kellene vonni a szükséges tanulságokat, mert nyilvánvaló, hogy nem mindig sikerül nekik megfelelő taktikát kidolgozni. Szerintem mérkőzésenként is lehetne változtatni – ha kell. Favágók ellen nyilván másképp kell játszani, mint adott esetben mesterek – ne adj isten – művészek ellen. Ilyen favágök ellen nem biztos, hogy játszatni kell Vinit. Ezek a játékosok nyilván nem felejtettek el játszani még akkor sem, ha tartalékos a csapat.
    Hala Madrid

  2. Nagyrészt egyet értek azzal amit leirtál,,de van egy faktor ami nem eléggé lett kiemelve,,,ez pedig Vinicius modora,,viszonyulása a játékosokhoz,,mármint az ellenfél játékosaihoz,meg a biróhoz.. Ez ami igazán irritáló még nekem mint madrid fan-nak is.. Én évek óta nézem a LA ligát és láttam évekig faragni Messit pl,,,már ha elérték mert ő tudott cselezni is,,,de én sose láttam tőle nagyszinpadot már a meccs első perceiben,mint amit előad Vini és sokszor (ismétlések alapján ) alaptalanok ezek a reklamálások…A birói kar egy idő után akaratlanul egy stigmát tesz Vinire,,,vagy inkább ezt ő maga harcilja ki,,ami azt jelenti hogy szinészkedik nem fujjuk le ,mehet a játék tovább,, Észre kellene venni hogy ezt az egész szituációt maga Vini idézte elő,,állitotta szinpadra.. Ha a vezetés részéről senki nem veszi a fáradtságot és leülve elbeszélgetnek vele akkor ez a pályafutás ezzel a csucsra is jutott innem feljebb nem vezet… Én már bevallom szabadulnék egy ilyen stigmától vagy a játékostól,,mert ez az agész csapatra kivetül valamilyen formában,,, Sajnos én magam részéről ha nem változtat Vini,,,én magam részéről,,jó pénzért eladnám,,csinálja máshol a cirkuszt,,Biztos kapok ezért,,,de ez az én véleményem,,,és tartom ezt utána is !!!

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK