A sokoldalúság kifizetődik, Rodrygo lett Ancelotti ütőkártyája

Rodrygo tavaly leginkább csereként, idén már kezdőként tesz hozzá a csapat játékához. És az is mindegy neki, hogy melyik poszton kell játszania.

Kedden, az Elche elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón, Carlo Ancelottit megkérdezték arról, hogy ki fogja tudni pótolni Vinícius Jr.-t?

“Senki. Nincs még egy Vinícius, de egy másik játékos fog ott játszani, aki nem más, mint Rodrygo” mondta az olasz mester.

Teljesen magától értetődő lépés, amire ilyen egyszerűnek tűnik a válasz is. Az érdekesség, hogy ugyanez volt a legegyszerűbb válasz, amikor Karim Benzemát vagy éppen Fede Valverdét kellett pótolnia valakinek.

Rodrygo lett Ancelotti ütőkártyája, méghozzá azért, mert egy elképesztően sokoldalú játékos, aki könnyedén alkalmazkodik a különböző pozíciókhoz.

Elég csak megnéznünk az elmúlt négy bajnokit: Rodrygo három különböző poszton játszott. A Real Sociedad ellen a jobb oldalon kezdett, a Valencia és a Mallorca ellen középcsatárként szerepelt, az Elche elleni pedig a bal oldalon játszott.

A tegnapi meccsen pedig nemcsak kiharcolt egy büntetőt, de mozgásaival, cseleivel sebezhetővé tette az Elche védelmét és területeket nyitott a csapattársaknak. 

A sokoldalúság nem ma kezdődött

Rodrygo nagyon fiatalon hívta fel magára a figyelmet Brazíliában. Akkoriban folyamatosan a balszélen játszott a Santosban, ezalatt 9 gólt szerzett és 4 gólpasszt osztott ki. Már ott is voltak olyan meccsek, amikor középcsatárként vagy a jobbszélen szerepelt, de nem ezek voltak a jellemzők.

Amikor Rodrygo megérkezett Madridba 2019 nyarán, akkor egy nehéz szituációban találta magát, hiszen ott volt a bal oldalra már Vini, valamint a rekordösszegért éppen megvásárolt Eden Hazard is. Eléggé kevés volt rá az esély, hogy a bal oldalon mutassa meg, mire is képes.

Rodrygo Goes
Rodrygo (forrás: realmadrid.com)

Nem meglepő módon, már az elejétől kezdve a jobb oldalon kapott lehetőséget, és bizonyította is, hogy Európa egyik legnagyobb tehetsége. A meccseinek 70%-át játszotta le azon a poszton, miközben 19 gólt szerzett és (büntetők kiharcolásával együtt) 22 gólpasszt adott.

Ennek ellenére a bal oldalon is maradandót alkotott a meccsek 20%-ában, hiszen ott játszva is lőtt 4 gólt és kiosztott 6 asszisztot. Az Elche elleni meccsen ismét a bal oldalon találta magát, és a statisztikák azt mutatják, hogy a csapat is inkább azon az oldalon (40,84%) próbált meg a védelem mögé kerülni. A jobb oldalon 30,39%-ban, középen pedig 28,77%-ban próbálkozott a csapat.

A büntető kiharcolását leszámítva, Rodrygo 4 alkalommal találta el a kaput, ő adta a legtöbb kulcspasszt (5), és őt állították meg a legtöbbször szabálytalanul (3). Emellett 10-szer veszítette el a labdát, 5 sikeres cselt mutatott be, valamint 96,7%-os pontossággal passzolt. Ami érdekesség még, hogy 61 passzából 52-t az Elche térfelén hajtott végre.

Rodrygo (Benzemához hasonlóan) 15-ször ért labdába az Elche tizenhatosán belül. Ennél nagyobb számot (18) a szezonban csak Vini produkált még a nyitómeccsen, az Almeria ellen.

Rodrygo büntetőt harcol ki az Elche ellen
Rodrygo büntetőt harcol ki az Elche ellen (forrás: realmadrid.com)

Kimagasló számok ezek, főleg, hogy egyik sem a “kedvenc” pozíciója. Rodrygo a mérkőzések 8,08%-ban játszott csatárt, ahonnan szerzett 5 gólt és kiosztott egy gólpasszt is. Játszott még 1,47%-ban a csatár mögött is, ami bár jelenleg egy nem létező poszt a csapatban, Rodrygo mégis ezt jelölte meg a kedvencének.

“Rodrygo egy komplett játékos: tud a bal oldalon, a jobb oldalon és csatárként is játszani. Nem úgy, mint Vini, de ő is erős az egy-az-egy elleni játékokban. Szerencsések vagyunk, hogy mindketten itt vannak”nyilatkozta Ancelotti az Elche elleni bajnoki után.

Annak köszönhetően, hogy Rodrygo ennyire sokoldalú játékos, ő a 6. legtöbb játékperccel (2161 perc) rendelkező játékos, mégsem teljesen elégedett. Úgy gondolja, hogy a 10 góljával, amivel a csapat 4. legtöbb gólt szerző játékosa, valamint 7 gólpasszával (ebben Vinivel karöltve a legjobb) rászolgált arra, hogy kezdő lehessen. 

Éppen ezért fogadta idegesen, mikor a Villarreal elleni, 3-2-re megnyert Király-kupa-mérkőzésen Ancelotti lecserélte őt. A csere után nem pacsizott le az olasz edzővel, Ancelotti pedig ki is osztotta őt ezért.

Nem csak a pályán dolgozik sokat

A frusztráció valahol érthető, hiszen rengeteg melót rak bele Rodrygo, hogy kitűnjön a Real Madridból. Nem titok, hogy külön edzéseket végez otthon a személyi edzőjével.

Emellett odafigyel arra is, hogy családjával, a barátaival is megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltsön. Rodrygo jelenleg az apjával él, aki egyben a menedzsere is.

Szabadidejében sok időt tölt családjával, barátaival, például a másik két brazillal, Vinivel és Militãóval is. Rodrygo, ha nem edz, akkor a cavaquinhón játszik, ami egy portugál húros hangszer, pókrezik, PS-ezik vagy kosármeccset néz.

Rodrygo imádja a Real Madridot és a várost is. Éppen ezért nem esett nehezére a klubnak meghosszabbítania a  játékos szerződését 2028 nyaráig. Az új szerződés fizetésemeléssel és egy 1 milliárd eurós kivásárlási árral is bővült. 

Azt pedig mi, szurkolók is látjuk, hogy a brazil támadó nagyon jó kapcsolatot ápol a madridistákkal. Az Elche elleni meccs második félidejében, mikor szépen játszotta át magát Fidelen, a közönség egyből hangos olézásba kezdett.

Bízunk benne, hogy Rodrygo továbbra is ilyen ütemben fejlődik, és akkor beteljesedhet a vágya, hogy Benzema második Aranylabdája után ő is nyerjen egyet.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK