A Real Madrid bankot robbanthat a BL-ben

Bajnokok Ligája
Bajnokok Ligája (forrás: realmadrid.com)

Egyetlen versenyben lévő spanyol csapatként rekord bevételre tehetnek szert.

A Bajnokok Ligájából befolyó bevételek minden érintett klubnál beszéd tárgyát képezik, ám a pontos összegekre sosem derül fény az aktuális idény végig, olyannyira, hogy a tavalyi pontos elosztást még mindig nem jelentették be.

Ezt általában nem is szokták megtenni a következő év májusáig, bár néha a bejelentés egybeesik az UEFA éves kongresszusával, amelyre ezúttal áprilisban kerül sor.

Ami egyértelműnek tűnik, az az, hogy a Real Madrid bankot robbanthat ebben az idényben a BL-ben, megdöntve a bevételi rekordot, és elérheti a 140 millió eurós bevételt, ha ismét győzni tud.

Erre azért kerülhet sor, mert az elosztás egyik alapelve az, hogy a BL-bevételeket szétosztják az azonos országból érkező klubok között, de a Real Madrid mostanra egyedüli spanyol csapatként van versenyben a sorozatban.

A korábbi években például a Juventus volt az egyetlen olasz együttes az egyenes kieséses szakaszban, így a zebrák még úgy is hatalmas összegekhez jutottak, hogy nem nyerték meg a tornát. 2015-ben például 89 millió eurót kaptak a végső győztes Barcelona 61 millió eurójával szemben.

De mik az elosztás kritériumai?

  1. Az adott piac értékének felét az érintett ország klubjai között annak arányában osztják szét, ahogy a klubok az előző idényben hazájuk bajnokságában szerepeltek.
  2. Az összeg másik felét a BL aktuális kiírásában lejátszott mérkőzések arányában osztják szét az érintett felek között.
  3. Ha egy adott szövetség egy vagy több klubja elbúcsúzik a csoportkörben, vagy kiesik valamely egyenes kieséses szakaszban, a szövetség piaci részesedésének 10%-át le kell vonni és át kell csoportosítani a kiesett klub számára.

A különböző összegeket, amelyek egyes klubokra vonatkoznak, a verseny lezárását követően lehet véglegesíteni, hiszen ezek mértéke az alábbiaktól függ:

  1. A BL-ben résztvevő klubok mezőnyének összetétele
  2. Egy adott szövetségből a BL-ben induló csapatok száma
  3. A klubok kiírást megelőző idényben elfoglalt helye a nemzeti bajnokságban
  4. A klubok teljesítménye a BL-ben
  5. Az UEFA által biztosított összeg

Az UEFA a jelenlegi kiírásban 2.032 millió eurót oszt szét. 15,6 millió eurót a csoportkörben való részvételért, 2,8 millió eurót minden egyes győzelemért, 930.000 eurót egy döntetlenért, 9,6 millió eurót a legjobb 16-ba jutásért, 10,6 millió eurót a negyeddöntőbe jutásért, 12,5 millió eurót az elődöntőért, 15,5 millió eurót a döntőért és további 4,5 millió eurót a győzelemért.

Mi a különbség az előző idényhez képest?

Nos, a Real Madrid az egyetlen spanyol együttes volt a legjobb 16 között, így a spanyol piaci részesedés teljes összege őket illeti úgy, hogy ehhez még hozzájön az is, hogy spanyol bajnokként vannak jelen a sorozatban.

Eddig 47,9 millió eurót kerestek a sportsikereiknek köszönhetően, erre pedig még rájön az UEFA koefficiens, vagyis az elmúlt évtizedben elért eredmények szorzója is.

Minél magasabb a koefficiens, ez annál több pontot ér. És minden pont, maximum 32, 1,1 millió eurót jelent a kluboknak.

Az előző kiírásban a piaci részesedést nem számolva a Real Madrid 110.1 millió eurót keresett, de ez az összeg ezúttal még feljebb mehet, hiszen már most is 75 millió eurónál jár.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK