Neves játékvezetők vagyonosodását vizsgálja a korrupcióellenes ügyészség

A spanyol korrupcióellenes ügyészség számtalan luxus apartman, villa és parkolóhely megszerzése ügyében indított vizsgálatot neves játékvezetők ellen. Az érintett játékvezetők között szerepel Carlos Clos Gómez, a videó játékvezető asszisztensért (VAR) felelős személy, illetőleg a szombati Király-kupa döntőjének sípmestere, José María Sánchez Martínez is.

A korrupcióellenes ügyészség vizsgálatának középpontjában a Carlos Clos Gómez, Santiago Jaime Latre, Alejandro Hernández Hernández és José María Sánchez Martínez játékvezetők vagyonosodásáról szóló jelentés áll. A hatóság figyelmét az keltette fel, hogy a játékvezetők tulajdonában lévő ingatlanok egy jelentős részét készpénzben fizették ki, jelzáloghitelt, kölcsönt az ingatlanok megvásárlásához egyikük sem vett igénybe.

A jelentés szerint Carlos Clos Gómez, aki jelenleg a Játékvezetők Technikai Bizottságának videó játékvezető asszisztensért (VAR) felelős tagja, hét ingatlannal rendelkezik, amelyek együttes értéke meghaladja az egymillió eurót. Ezek közül az egyik egy 2007-ben készpénzért vásárolt, 813 négyzetméteres pinseque-i (Zaragoza) villa. 2013-ban további négy ingatlan megvásárlását vették nyilvántartásba: egy moncófari (Castellón) házat, két parkolóhelyet és egy tárolóhelyiséget, melyeket szintén készpénzben fizettek ki. Három évvel később, azaz 2016-ban bejegyeztek a nevére további két házat és egy raktárat. Legutóbb pedig Villanueva del Pardilloban (Madrid) vett egy újabb házat parkolóval és tárolóhelyiséggel, igaz ezeket már jelzáloghitelre.

Santiago Jaime Latre a 2022/2023-as szezon óta kizárólag VAR-játékvezető. Amint az a jelentésből kiderül, az ő nevén összesen hét ingatlan van, s ezek mindegyikét készpénzért vásárolta. Jaime Latre 2020. év elején egy 152 négyzetméteres lakás tulajdonjogát szerezte meg, majd Madridban vásárolt egy újépítésű luxusapartmant az Atocha állomás közelében, melynek értéke 750 000 euró. Ezzel egyidőben jutott hozzá három parkolóhelyhez és két tárolóhelyiséghez is. Nem sokkal később vett egy másik, 209 négyzetméteres madridi lakást közel egymillió euró értékben, szintén készpénzben. 2015-ben szerzett egy harmadik, ugyancsak a vasútállomáshoz közeli fővárosi lakást, valamint egy garázst és egy tárolóhelyiséget. Ő összesen 1,8 millió eurós ingatlanvagyonnal rendelkezik.

A harmadik játékvezető Alejandro Hernández Hernández, aki 2012-ben debütált a spanyol elsőosztályban, és mindössze két év alatt vált nemzetközi bíróvá. Hernández Hernández 2019 és 2021 között vásárolt különböző ingatlanokat, elsőként egy 190 négyzetméteres házat, parkolóval és tárolóhelyiséggel a Las Rozasban (Madrid). Ezt követően érzett rá igazán az ingatlanvásárlás ízére: készpénz ellenében szerzett meg egy házat garázzsal, tárolóhelyiséggel Arrecifében (Las Palmas), egy házat Yaizában (Lanzarote) a Timanfaya Nemzeti Park közelében, illetőleg egy garázst Las Rozasban. A jelentés több, mint egymillió euróra becsüli a játékvezető vagyonát.

José María Sánchez Martínez a 2015/2016-os szezon óta dirigál mérkőzéseket az elsőosztályban, 2017 óta pedig nemzetközi bíró is. Ingatlanvagyona egy 2019-ben vásárolt, 164 négyzetméteres murciai házból, a hozzá tartozó két parkolóhelyből és egy tárolóhelyiségből, valamint további egy garázsból áll.

A fent említett, 55 oldalas jelentés – melynek mellékletét képezik az ingatlanokról készült fényképfelvételek – alig egy hete került az Ügyészi Hivatal birtokába. A korrupcióellenes ügyészség jelenleg azt mérlegeli, hogy csatolják-e ezt a dokumentumot annak az eljárásnak az iratanyagához, amely a José María Enríquez Negreira részére kifizetett milliókról szól.

Forrás: El Debate
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK