Florentino Pérez: Ez a történelem legnagyszerűbb klubja

Florentino Pérez
Florentino Pérez (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid elnöke az alábbi beszéddel nyitotta meg a klub éves közgyűlését.

Megemlékezés

„Meg kell emlékeznünk minden madridistáról, akik már nem lehetnek velünk. Legutóbb szeretett tiszteletbeli elnökünktől, Amancio Amarótól vettünk búcsút. Ő a klub értékeinek igazi megtestesítője, a Real Madrid és a világfutball egyik nagyszerű legendája volt. 14 idényen át védte klubunk mezét, miközben 9 bajnoki címet és 3 spanyol kupát nyert.”

„Emellett szeretnék tisztelettel adózni első alelnökünk, Fernando Fernández-Tapias előtt, aki néhány nappal ezelőtt távozott az élők sorából. Nagyon közeli barátok voltunk, végig mellettem volt a Real Madrid összes olyan igazgatótanácsában, amelyet volt szerencsém vezetni. Ahogy Raúl Ronda Ortiz is. Ő szintén jó barátom volt, aki végig ott volt mellettem. Mindketten példaértékű lojalitásról és elkötelezettségről tettek tanúbizonyságot klubunk iránt.”

Felelősség

„A Real Madrid elnökének lenni az egyik legnagyobb felelősség, amelyet életemben vállaltam. És nem csak azért, amit a csapat el tudott érni a pályán, ahol a sporttörténelem legnagyobb trófeagyűjteményét hozta össze, hanem azért is, mert hűek vagyunk az értékeinkhez. Ezért vagyunk azok, akik. Ennek a címernek az értékei miatt, amelyek generációról generációra öröklődnek, és amelyek 121 éves történelmünk alapját jelentik. Ezek az értékek emberek millióival kötnek össze minket, akik ugyanazt érzik, a madridizmust. Munka, folyamatos javulás, áldozatkészség, alázat, bajtársiasság, fair play, tisztelet és szolidaritás.”

Egység

„A tagjaink egysége a legnagyobb erősségünk, lényegében ez tesz minket ellenállóvá bármilyen kihívással szemben. Ez az egység tette lehetővé, hogy intézményi stabilitást érjünk el, amely alapvető fontosságú volt ahhoz, hogy megtapasztalhassuk klubunk történetének egyik legsikeresebb szakaszát. 25 futball trófeát és 25 kosárlabda trófeát nyertünk az elmúlt 13 idény során. Összesen tehát 50 címet, amelyek között 8 európai kupasiker volt: 5 a futballban, 3 a kosárlabdában. De tudják, hogy mi a Real Madrid. Ez a klub mindig többet akar.”

Santiago Bernabéu

„Épp annak a határán vagyunk, hogy valóra váljon egyik nagy álmunk: a Santiago Bernabéu Stadion átalakulása. Az első dolog, amire szeretnék rámutatni, az az, hogy milyen óriási jelentőségű dolgot sikerült együtt elérnünk. Ez mindannyiuknak, a Real Madrid pártoló tagjainak és szurkolóinak köszönhető, hiszen megértéssel fordultak ehhez a monumentális projekthez, amely Európa legnagyobb és legkomplexebb építési projektje volt, és az ezzel járó kellemetlenségek ellenére is végig ott voltak, hogy a csapatot biztassák.”

„A Bernabéu átalakulása a Real Madrid múltjának és jövőjének határa. És ráadásul úgy valósítottuk meg ezt a projektet, hogy egy elképesztően komplex gazdasági visszaesés is akadályozta. A pandémia idején, az ukrajnai háború következményei mellett, amely minden előrejelzést felborított az anyagköltségek egekbe szökésével és a kivitelezési munkálatok elhúzódásával. De már az utolsó szakaszban vagyunk, amely hatalmas öröm számunkra. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a Bernabéu még erősebbé tesz majd minket.”

Sport projekt

„A futball- és kosárlabdacsapataink évről évre a klubunk történetének legsikeresebb szakaszát élik. Futballban az elmúlt évben 3 trófeát nyertünk: az ötödik UEFA-szuperkupát Helsinkiben, a nyolcadik klubvilágbajnoki címet Rabatban és a 20. Király-kupát Sevillában.”

„Ez a csapat soha nem veszít a győzni akarásából, hiszen tele van kivételes tehetségekkel. Egy csapat Carlo Ancelotti irányítása alatt, aki a világfutball egyik legsikeresebb edzője, és aki a rengeteg megnyert trófea és pályán elért eredmény mellett példásan képviseli a Real Madrid értékeit. Örülnünk kell, hiszen olyan keretünk van, amely a sok éven át tartó tervezés és stratégia eredményeként alakult ki, és amely oly sok örömet okozott már a Real Madridnak.”

„Alig néhány nappal ezelőtt jelentettük be olyan játékosok szerződésének meghosszabbítását, mint Vinícius, Rodrygo, Camavinga és Valverde. Ők alapvető fontosságúak a Real Madrid jövőjére nézve. Szeretném néhány szóval bátorítani Courtois-t és Militãót, két nagyszerű játékosunkat, akik sérüléstől szenvednek, ami a legrosszabb a futballban. Szeretnénk a legjobbakat és mielőbbi felépülést kívánni a két játékosnak, akik a világ legjobbjai között vannak.”

A Real Madrid közgyűlése
A Real Madrid közgyűlése (forrás: realmadrid.com)
Női futball

„A női csapatunk az első három évében folyamatosan fejlődik. Büszkék vagyunk azokra az óriási lépésekre, amelyeket megtettek edzőnk, Alberto Toril kezei alatt. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy ismét gratuláljak a spanyol válogatottnak, akik sok örömet okoztak nekünk a világbajnokságon aratott győzelmükkel.”

Utánpótlás

„A miénk a világ legjobb akadémiája. Ezt nemrég a CIES Football Obresvatory is megerősítette, ahol vezetjük a ranglistát az akadémiák között az öt nagy bajnokságnak legtöbb játékost adó intézményként. Jelenleg 44 olyan játékos van az európai topligákban, akik a Real Madrid akadémiájáról kerültek ki. Tizenkét csapatunk nyert bajnoki címet, közülük 8 ráadásul veretlen tudott maradni.”

Kosárlabda

„Itt van a tizenegyeik európai trófea. A Real Madrid ismét történelmet írt és minden madridistát és sportágat szerető embert elégedettséggel töltött el. Amit az előző idény Euroligájában tapasztaltunk, amikor Kaunasban nyerni tudtunk, a klub DNS-ének legjobb példája. Ezek a játékosok ismét hatalmas fordítások hősei lettek. Ismét megmutatták a klubunk értékeit, és mindenekelőtt mindent beleadtak, hogy ismét bebizonyítsák, hogy ebben a mezben, ezzel a címerrel egyetlen játékos sem adja fel soha.”

Pénzügyi helyzet

„Annak ellenére, hogy a stadionunk még nem tudott teljes kapacitással működni a 2022/2023-as idényben, a klub ebben az idényben 843 millió eurós bevételre tett szert, amely 16%-kal magasabb a megelőző idényhez képest, és azt jelentette, hogy 12 millió eurós adózás utáni profitot könyvelhettünk el.”

Real Madrid Alapítvány

„Erős szociális elkötelezettséggel rendelkező klub vagyunk. Az alapítvány a szolidaritás szimbólumaként működik. 26 éve segíti a társadalmunk leginkább rászoruló rétegeit, különösen a szociális kirekesztéssel érintett gyerekeket. Ahogy mindig mondom, ez a Real Madrid lelke.”

Krízis az európai futballban

„A labdarúgás egy példanélküli intézményi krízist él át. Spanyolországban és Európában egyaránt, minden szinten. A fő probléma az, hogy számos olyan döntéshozó van, akiket úgy cselekednek, hogy nem gondolnak a szurkolókra. Mi továbbra is azon dolgozunk, hogy biztosítsuk, a futball ismét képes legyen a világon a legtöbb szurkolót inspirálni.”

„Az európai futball nem az UEFA elnökéé. A spanyol futball pedig nem a LaLiga elnökéé. A labdarúgás senki pénzügyi monopóliuma, mivel a futball mindenkié. A Szuperliga célja egyértelmű: a lehető legjobb klubsorozatot megalkotni. A pénzügyi fair play szabályait egyszer és mindenkorra meg kell erősíteni. Ahhoz, hogy ezt elérjük, átlátható, modern irányítási struktúrára van szükség, amely felnő a 21. század követelményeihez és összhangban van az Európai Unió szabályozásával.”

Szuperliga

„A Szuperliga folyamatosan félreinformálás és manipuláció áldozata volt. Azt állították, hogy el akarjuk hagyni a hazai bajnokságokat, pedig mindenki tudja, hogy ez nem igaz, hiszen ez a sorozat tökéletesen összeegyeztethető lenne a nemzeti bajnokságokkal és a naptárakkal. A Szuperliga egyik fő célja az, hogy javítsa, modernizálja és erősítse az európai versenysorozatot, és természetesen tegye ezt anélkül, hogy bárkinek is előjogai lennének, vagy bárki kizárásra kerülne, hiszen ez egy teljes mértékben teljesítményelvű versenysorozat lenne.”

„Ez az idény lesz az utolsó, hogy a Bajnokok Ligája a jelenlegi formájában fut. Az új európai torna, amelyet senki sem ért igazán, hazai és idegenbeli meccsek nélküli. Szokatlan, abszurd projekt, amelynek semmi értelme futball szempontból. Ez az új formátum a legjobb az UEFA élén álló politikai irányítási rendszer és a hatalmi egyensúly számára, amelytől az igazgatóik újraválasztása függ. A jelenlegi irányítási rendszer egy letűnt kor emléke. Nem veszi figyelembe a szurkolók, a futballisták igényeit, de a klubok szükségleteit sem, akik a vagyonukat kockáztatják.”

„Az UEFA továbbra is olyan sorozatokat indít olyan formában, ahogy 30 évvel ezelőtt tette. Nincs innováció, nincs modernizáció, nincs átláthatóság, nem viszik közelebb a versenysorozatot a szurkolókhoz. Rengeteg példát láttunk arra, hogy a nagy sorozatok, amelyek sérthetetlennek tűntek, összeomlottak, mivel nem tudták, hogy hogyan alkalmazkodjanak az új korszakokhoz, hogyan modernizálják magukat. Ezért is reménykedünk abban, hogy amikor december 21-én értesülünk az unió igazságügyi bíróságának döntéséről, a futball érdekében megkezdődik egy új korszak.”

Florentino Pérez
Florentino Pérez (forrás: realmadrid.com)
Spanyol futball

„Spanyolországban a labdarúgás helyzete még aggasztóbb. Nem fogok sokat beszélni a spanyol szövetségről, hiszen épp a megújulás szakaszában vannak. Sok olyan ügy van, amely közvetlenül függ a spanyol szövetségtől. Ilyen érzékeny és fontos ügyek például a bíráskodás színvonala és a VAR használata, ami egy olyan technikai újítás, amelynek a futball javítása lenne a célja, ám jelenleg megkérdőjelezik a használatának módja és a használói miatt.”

„Az ügy, amely még inkább foglalkoztat minket, és amely kapcsán nagyon határozott lépéseket kell tennünk, az pedig az, hogy a LaLiga folyamatosan olyan lépéseket tesz, amelyek a Real Madrid érdekei ellen szólnak. Ezek a lépések egyetlen céllal történnek: megtámadni a klubunk pénzügyi eszközeit. Először megpróbálták elvenni az audiovizuális jogaink 11%-át 50 évre, vagyis egy fél évszázadra. Aztán megpróbálták módosítani a sporttörvényt, azzal a céllal, hogy kisajátítsák a kereskedelmi jogainkat. A LaLiga CVC-vel kötött üzlete a spanyol futball sorscsapása. Ezért is bízunk abban, hogy a szabálytalanságai miatt a spanyol bíróságok azonnali hatállyal érvényteleníteni fogják azt.”

„Nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk az örökségünket, hiszen a jelenünk és a jövőnk függ ettől. És ezt azért teszik, mert tényleg elhiszik, hogy ha sikerül nekik, akkor ez nem érinti Önöket. Mert azt hiszik, hogy amikor azt mondják, hogy a klub a pártoló tagoké, akkor ezt csak egy romantikus, szentimentális, sport szempontú megközelítésből gondolják, de soha nem pénzügyi szempontból.”

Szervezeti struktúra a Real Madrid védelme érdekében

„Néhány nappal ezelőtt a Forbes bejelentette, hogy a Real Madrid a világ legértékesebb futballklubja, több mint 6 milliárd euróval. Én úgy gondolom, hogy ennél sokkal többet ér.”

„Intézkedéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy mind a Real Madrid mint intézmény, mind pedig a tagok, mint tulajdonosok rendelkezzenek azzal a képességgel, hogy megvédhessék a klubunkat jogilag és pénzügyileg egyaránt. Továbbra is azon fogok dolgozni a következő hónapokban, hogy egy olyan intézményi struktúrát prezentáljak Önöknek, amely jobban védelmezi a Real Madridot, mint eddig valaha. Egy struktúra, amely megvédi és biztosítja a Real Madrid és a klubtagok tulajdonában lévő gazdasági eszközöket. Egy struktúrát, amely lehetőséget biztosít arra, hogy bármilyen kisajátítással fenyegető intézkedéssel szemben megvédhessük magunkat.”

Negreira-ügy

„Beszédem végén szeretnék a Negreira-ügyre is kitérni. Rövid leszek, mivel ez egy olyan ügy, amely a bíróságok kezében van. Egyet fognak érteni velem abban, hogy nem normális dolog az, hogy egy futballklub közel 8 millió eurót fizetett majdnem 20 éven át a spanyol játékvezetők alelnökének és második emberének. Ez egy elképesztően komoly ügy, amely súlyosan rontja a spanyol futball megítélését a világban. De maximálisan bíznunk kell az igazságszolgáltatásban.”

Egyetemes szociológiai madridizmus

„Engedjék meg, hogy reflektáljak erre a fogalomra, amelyet az elmúlt időszakban kezdtünk el hallani. Ez az úgynevezett szociológiai madridizmus. Szeretném elmondani, hogy a korrekt az lenne, ha egyetemes szociológiai madridizmust mondanánk. Az egyetemes madridizmus létezik, efelől nincs kétségem. A Real Madrid az egyetlen klub a világon, bármely sportágat figyelembe véve, amelynek több mint 500 millió követője van a közösségi médiában. Ez egy hatalmas szurkolói tábor a világ minden tájáról.”

„Az egyetemes szociológiai madridizmus olyan mértékű, hogy 1904. május 21-én ez volt az egyetlen alapító klub a FIFA-ban, és ez volt az egyetlen klub, amely a BEK létrehozását támogatta 1955. április 3-án Párizsban, azon a bizonyos történelmi találkozón. A Real Madridot a FIFA a 20. század legjobb klubjaként ismerte el.”

„Az egyetemes szociológiai madridizmus létezik, mivel a klubunkat követik, csodálják és szeretik a legtöbben a világon. Ez a megkérdőjelezhetetlen értékeinknek köszönhető: tökéletesség, elkötelezettség, győztes szellemiség, csapatfilozófia, tisztelet, szolidaritás, alázat és univerzalitás.”

„Ez a fogalom a Bernabéu energiája és az ott tapasztalható tehetség miatt és a hatalmas legendák, mint Di Stéfano, Puskás, Gento, Kopa, Santamaria miatt létezik, akik együtt nyerték meg a klub első öt BEK-címét sorozatban. Közülük mindenki kivívta a világ szeretetét, tiszteletét, csodálatát. Így nyertünk 14 európai kupát, amely egy olyan sportörökség, amely bármely más klub számára elérhetetlennek tűnik.”

25 európai trófea klubja

„Mindezt mindig a Real Madrid meze által megérdemelt tisztelettel, kemény munkára, erőfeszítésre, győztes szellemiségre, fair play-re, alázatra építve. A Real Madrid határok nélküli klub, amely a világ minden táján megtalálható az emberek szívében, függetlenül származástól, háttértől, etnikumtól, vallástól, nyelvtől, ideológiától, kultúrától.”

„Ez az egyetemes szociológiai madridizmus. Egy tanulmányozásra érdemes jelenség, amelyet bármely más klub számára nagyon nehéz lenne elérni. Ez a Real Madrid, egy klub 25 európai trófeával: 14 futballban, 11 kosárlabdában. A világ legjobb klubja, a történelem legnagyszerűbb klubja.”

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK