Hogyan engedheti meg magának a Real Madrid Mbappét?

Florentino Pérez
Florentino Pérez (forrás: realmadrid.com)

Az, hogy a Real Madrid végül megszerezte Kylian Mbappét, a futballtörténelem egyik legnagyobb üzlete, amely Florentino Pérez hosszú kampányának elmúlt évek pénzügyi döntéseit befolyásoló csúcspontja.

Miközben Mbappé ingyen igazolt a Paris Saint-Germainből a Real Madridba szerződésének lejárta után, az üzlet még mindig hatalmas összegeket mozgat meg a spanyol gigász oldalán. A  hírek szerint a 25 éves játékos 150 millió eurós aláírási bónuszt kap, 15 milliós éves fizetés mellett.

Mindezt úgy, hogy a Madrid épp befejezi a Santiago Bernabéu 1,4 milliárd eurós átalakítását.

A kérdés adott: Hogyan engedhetik ezt meg maguknak?

Hogy állnak a pénzügyek?

A LaLiga elnöke, Javier Tebas nem ápol túl jó kapcsolatot a Madriddal, de 2021-ben mégis elismerte, hogy gazdaságilag ez a klub áll a legjobban, sőt, azt is megemlítette, hogy a világjárvány időszakát ez a klub kezelte a legjobban Spanyolországban.

Tavaly aztán még tovább ment, hiszen azt mondta, hogy Mbappé vagy Erling Haaland „a spanyol klubok közül kizárólag a Real Madridba mehetne, mert a Barcelona gazdasági helyzete nem tenné lehetővé számukra, hogy ilyen kaliberű játékosokat igazoljanak”.

A Barcelona jól ismert pénzügyi gondjai komoly hátrányt jelentettek számukra az elmúlt években, amelyet Joan Laporta vitatott pénzügyi lépésekkel próbált kezelni, amelyekkel 867 millió eurót hozott össze.

Mindeközben a Madrid olyan éves beszámolókat tett közzé, amelyek a 2002/2003-as idény óta minden évben pozitív eredményt mutattak, ide értve a 2022/2023-as idény 11,8 millió eurós többletét (az akkori 843 millió eurós összbevétel 17%-os növekedést jelentett az előző évhez képest).

A Madrid számára a LaLiga által meghatározott fizetési sapka legutóbb 727,5 millió euróra nőtt az azt megelőző 683,5 millióról. Ez messze a legnagyobb a spanyol klubok között, az Atlético 303,4 millió euróval a második, a Barcelonánál pedig ez a szám 204 millió euró.

Az elmúlt időszak költései

A Madrid az utóbbi időben figyelemreméltóan okos döntéseket hozott, különösen akkor, ha kontrasztként mellé helyezzük Pérez első elnökségének idejét, amikor 2000 és 2006 között hatalmas pénzeket költöttek már befutott galaktikusokra.

2019 nyarának kivételével, amikor 350 millió eurót költöttek el – ennek fele Hazard-ra és Luka Jovićra ment el, akik nem váltak be Madridban – egészen jól takarékoskodtak a piacon. Raádásul ha még jobban visszamegyünk, az olyan játékosok érkezését, mint Gareth Bale vagy James Rodríguez, jól ellensúlyozta az olyan futballisták eladása, mint Mesut Özil vagy Ángel Di María.

A Madrid ráadásul rendszeresen értékesíti a fiatal kerettagokat vagy azokat, akik nem igazán kapnak játéklehetőséget, mint például Kovačić, Llorente, Theo Hernández, Hakimi, Reguilón, Odegaard, Mayoral. Az olyan játékosok pedig, mint Casemiro vagy Varane, szintén a megfelelő pillanatban távoztak.

Az elmúlt idény igazolásainak legtöbbje a piaci lehetőségek kihasználásán alapult, mint például Courtois, Alaba vagy Rüdiger esetében, vagy épp fiatal tehetségekbe fektettek be: Bellingham, Vini Jr., Rodrygo, Camavinga…

De három olyan nyár után, ahol az átigazolásokból pozitívan jöttek ki, majd miután végignézték, ahogy a Barcelona legyőzi őket a bajnoki címért folytatott harcban, a Manchester City pedig megalázó vereséget mér rájuk, úgy döntöttek, hogy nagyot lépnek. Ez pedig kifizetődött, hiszen megnyerték a LaLigát, a Bajnokok Ligáját és a Spanyol Szuperkupát is.

A Madrid 128 millió eurót költött, amelyből a legtöbbet a 103 milliós Bellingham leigazolása emésztett fel. Arda Güler 20 millió euróért, Fran García 5 millió euróért, Joselu pedig 500.000 euróért érkezett, utóbbi kölcsönbe. Miután eladták Odriozolát és Blancót összesen 7 millióért, a nettó kiadásuk végül 122,5 millió euró lett.

Ezt egyetlen spanyol csapat sem közelítette meg. Az Atlético volt a második, a maga 33,7 millió eurójával, a Barcelona pedig az előző nyáron 3,4 millió eurót költött átigazolási összegek tekintetében, Oriol Romeura.

Van még hely Mbappé fizetésének a költségvetésben?

A madridi fizetési sapka igazából lecsökkent 2018 óta, hiszen olyan nagy keresetű játékosok igazoltak el, mint Cristiano Ronaldo, Bale, Ramos, Marcelo és Isco. A klub kimutatása szerint a 2022/2023-as idényben 452 millió eurót költöttek fizetésekre.

Bár Bellingham érkezett, ám Karim Benzema és Hazard távozott, így ez az összeg nem nőtt tovább a nyáron.

A klub legjobban kereső játékosai jelenleg Toni Kroos és Alaba, de ők is jóval kevesebbet keresnek, mint annak idején Cristiano Ronaldo vagy Bale. Kroos hamarosan lekerül a listáról, hiszen lejátszotta utolsó mérkőzését a szombati BL-döntőn. A 34 éves játékos az Európa-bajnokság után visszavonul. A 38 éves Luka Modrić újabb egy éves szerződéshosszabbítást fogadott el, a 34 éves Nacho pedig várhatóan szintén hosszabbít majd.

Rengeteg hely van tehát Mbappé számára a LaLiga által meghatározott 727,5 millió eurós plafon alatt, a klub legutóbbi, 2023. június 30-ra vonatkozó számai 128 millió eurós egyenleget mutattak, 265 millió eurót kitevő, nem lehívott hitelkerettel.

Tehát annak ellenére, hogy érkezett Bellingham és Spanyolországban ők költöttek a legtöbbet, a Madridnak rengeteg további lehetősége van még a piacon, ráadásul a személyi kiadásaik és a működési bevételeik aránya a 2023/2024-es költségvetésben 49%-on állt, ami jóval a 70%-os iparági referenciaérték alatt van.

Madridstore akció
Madridstore BL-győzelmi akció
A stadion átalakítása

Florentino Pérez számára közel 20 éves cél a stadion átalakítása.

2004-ben megígérte, hogy 30 millió eurót költ egy olyan tetőszerkezetre, amely megakadályozza, hogy a szurkolók a mérkőzések közben elázzanak, de ezt követően rengeteg plusz elem csatlakozott ehhez az ötlethez, úgy mint a futurisztikus külső borítás és a mozgatható gyep az egyéb események (pl. koncertek) szervezésének megkönnyítése érdekében.

A költségek is nőttek persze, a klub 1,17 milliárd eurós külső forrást vett igénybe (575 millió euró 2019-ben, 225 millió euró 2021-ben és 370 millió euró tavaly novemberben). A klub elégedett a viszonylag alacsony, 1,53-3%-os kamatokkal, a projekt így nagyjából 1,4 milliárd euróba kerül majd.

Pérez 2023 novemberében elmondta a pártoló tagoknak, hogy a felújítás évi 60 millió euróba fog kerülni a klub számára a következő 30 évben. De azt is hozzátette, hogy az ultramodern környezet ennek dupláját hozza bevételként a meccsnapokból, szponzori szerződésekből és egyéb események rendezéséből. (Taylor Swift két telt házas koncertje például 5 millió eurós bevételt jelent a klubnak.)

A klub szempontjából tehát ez azt jelenti, hogy az elképesztően drága stadion átalakítási projekt lényegében növeli a játékosok igazolására fordítható összegeket.

Ennél biztosan bonyolultabb a dolog

Valóban az. Még vannak kérdések a Madrid amerikai magántőke-befektető Providence Equity Partners-szel és a stadionmenedzsment specialista Legends-szel kötött legutóbbi megegyzései kapcsán. A Madrid határozottan visszautasítja, hogy ezek hasonlóak a Barca megkérdőjelezhető pénzügyi manővereihez, de vannak hasonlóságok, hiszen mindkét klub a jövőbeli éves bevételeinek egy darabjáért kap jelentős összegeket.

A Madrid 2017-ben 200 millió eurót kapott jövőbeli szponzori szerződéseiből származó bevételekért. 2021-ben további 50 milliót. 2022 májusában 360 millió eurót kaptak a Legends-től és a Sixth Street-től, amelyet bármire költhettek.

A klub már most is fizeti a Providence-től kapott kölcsönt a szponzori bevételeiből, a 2022/2023-as idényben ez 26,59 millió euró volt. A Sixth Street és a Legends pedig a klub stadionból származó bevételeinek 30%-át fogja megkapni (a jegyértékesítésből származó bevételt is ide értve) az elkövetkezendő 20 évben.

A Madrid vezetése szerint ezek az üzletek mind jó ár-érték arányt képviselnek, de ezt nehéz lenne biztosra kijelenteni. Néhányan azt állítják a klubnál, hogy nincs olyan játékos, még Mbappé sem, aki olyan fontos lenne a bevételszerzés szempontjából, mint az, hogy a csapat megnyerje a legnagyobb trófeáékat.

Miért lehet gond ebből az UEFA-nál?

Az UEFA másképp értelmezi az ilyen típusú megállapodások megjelenítését a beszámolókban. Tavaly júliusban a Barcelona 500.000 eurós büntetést kapott, mely szerint az „immateriális javak elidegenítéséből származó nyereség” nem minősült releváns bevételnek a szabályok szerint.

A Madrid nem kapott büntetést, de az UEFA elszámolásokkal kapcsolatos megközelítése számukra is egy potenciális problémaforrás lehet. A Sixth Street és a Legends pénze nélkül mind a 2021/2022-es, mind a 2022/2023-as beszámolójuk veszteséget mutatott volna, nem pedig a bejelentett működési nyereséget.

Januárban az UEFA még nem értékelte ki a klubok elszámolásait, így korai lenne megmondani, hogy bármely klubnak lesznek-e problémái. Az előző idényben új „fenntarthatósági” pénzügyi szabályokra állt át a szervezet.

A madridi számlákon a Mbappéra való várakozásból adódó mozgástér lehetővé tette számukra, hogy megfeleljenek az UEFA követelményeinek. De a hatalmas aláírási bónusz és az éves bérköltségek felemészthetik ezt a plusz teret.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a Madrid és az UEFA kapcsolata jelentősen megromlott az elmúlt években, amióta három évvel ezelőtt a blancók vezető szerepet játszottak az Európai Szuperliga megalakítására tett kísérletben. (Sőt, a háttérben azóta is zajlik az új torna megalakításának előkészítése.) A klub és a futballszervezet aztán a kettejük bírósági perében született ítéletet mindketten saját győzelemként könyveltek el.

Tehát menni fog?

Mbappé regisztrálásával a következő bajnoki idényre nem várható probléma, bőven van még hely a fizetési limit alatt. Tebas ráadásul örül, ha újabb világsztár érkezik a spanyol pontvadászatba, hiszen ennek a globális bevételre is jó hatása van.

Persze ennek a manővernek lesz hatása a fiztetésekre: Mbappé lett a klub legjobban kereső játékosa, ez pedig a jövőbeli tárgyalásokra is kihatással lehet az olyan játékosokkal, mint Vinícius vagy Bellingham.

De a Madrid biztos abban, hogy az új galaktikussal a Bernabéuban a hosszú távú terveik kifizetődnek majd.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK