A bajnokságnak nincs vége, de itt a lehetőség a kísérletezésre

Álvaro és Modric
Álvaro Rodríguez és Luka Modrić (forrás: realmadrid.com)

Előtérbe kerülhetnek azok, akik eddig csak epizódszerephez jutottak.

„Gyerünk! Még van 15 perc, ezt meg kell nyernünk, szurkolnunk kell!” – a szurkolók üzenete és vágya egyértelmű volt szombaton. A csapat mögé álltak akkor, amikor az Atlético megszerezte a vezetést, látszólag eldöntve a bajnoki cím sorsát.

Az utolsó percekben a 18 éves Álvaro Rodríguez egyenlített, aki mindössze 38 percet töltött a pályán felnőtt karrierje során, de mindegyik minutummal egyre értékesebb tagja a keretnek – most reményt adott csapatának, a hazaiak azonban végül kifutottak az időből. „A bajnokság nagyon kemény, így volt ez a meccs előtt és így lesz ezután is”mondta Ancelotti a lefújás után.

A királyi gárda hétpontos hátrányban van a Barcelonával szemben, a katalán együttes az utolsó előtti helyen álló Almeríához látogatott vasárnap este.

A LaLiga történelmében eddig egyetlen csapatnak sem sikerült ledolgoznia egy ilyen hátrányt, hogy utána bajnoki címet ünnepeljen. Ancelotti úgy fogalmazott, fiai az utolsó pillanatig küzdenek, de szombaton nem hangzott túl optimistán. Az együttes 23 mérkőzésen 52 pontot gyűjtött, csak eggyel kevesebbet, mint tavaly ilyenkor, de a katalánok folyamatos jó teljesítménye magasabbra emelte a lécet.

Így volt ez vasárnap estig, amikor meglepetésre 1-0-ra kikaptak az Almeríától, az eredményt pedig nagy megkönnyebbüléssel fogadhatták a spanyol fővárosban. Széles körben elterjedt az a gondolat, hogy a következő fordulónak tízpontos hátrányban vág neki a királyi gárda.

Ancelotti már a kezdőcsapat kiválasztásakor mutatott arra utaló jeleket, hogy a klub a Bajnokok Ligáját és a Király-kupát helyezi előtérbe innentől. Figyelembe véve, milyen sok meccset játszik a csapat a következő időszakban, nem volt meglepő a rotáció, lehetőséghez jutott Nacho, Ceballos és Asensio is.

Alaba, Mendy és Rodrygo sérülés miatt kényszerült kihagyni a találkozót, az általában kezdők közül pedig Modrić, Camavinga és Tchouaméni is pihenőt kapott. „A mentális frissesség lehet a gond” – mondta Ancelotti a mérkőzés után. „December 30-a óta, az elmúlt 50 napban ez a 17. meccsünk.”

A csapat számára a következő teszt csütörtökön érkezik, a Király-kupa elődöntőjének első felvonásán a Barcelona ellen. Az olasz szakember feltételezheti, hogy a bajnokság vagy a Bajnokok Ligája megnyerése nélkül távozhat a nyár folyamán.

Camavinga

Ez az elvárás, így csapata számára a prioritás az, hogy minél tovább jusson az európai porondon, így a hazai pontvadászatban vagy a kupában további rotálásra számíthatunk. Figyelembe véve a Barca előnyét, várhatóan Lucas Vázquez, Nacho, Ceballos, Asensio és az ifjú Álvaro is több lehetőséghez juthat.

Mindannyian megmutathatják, hogy helyük van a jövő évi keretben, a klub számára pedig ez egy remek lehetőség arra, hogy a nemzetközi együttest spanyol játékosokkal töltse fel. Álvaro Odriozola, Jesús Vallejo és Mariano is szerephez juthat, egyikük sem játszott még 90 percet az idényben és sérülések is hátráltatták őket.

Emellett ott van Eden Hazard is, aki szeptember óta nem volt kezdő a bajnokságban és sem a klubot, sem az edzői stábot nem sikerült meggyőznie.

A királyi gárda most megpróbál új dolgokkal kísérletezni azokkal a játékosokkal, akik még élvezik Ancelotti bizalmát, de kevesebbet játszottak. A hátralévő 15 bajnoki mérkőzés arra is alkalmat ad, hogy más taktikai elemek kerüljenek a repertoárba a szeretett 4-3-3 mellett.

Az olasz szakember elmondása szerint néhány mérkőzésen már kísérleteztek a 4-4-2-höz és a 4-2-3-1-hez hasonló felállásokkal is. A cél most az, hogy egyre jobban alkalmazkodjanak ezekhez, miközben továbbra is versenyképes marad a csapat.

A peremjátékosok számára – különösen azoknak, akiknek szerződése lejár – extra motivációt jelenthet, hogy a nyár folyamán a klub új támadót tervez igazolni. Elsőként Ceballos ragadta meg a kínálkozó lehetőséget. Az utóbbi hét bajnokin kezdőként lépett pályára, a legutóbbi két hónapban pedig remekül teljesített és elnyerte a Bernabéu rokonszenvét is – többször is tudtára adták a szurkolók, hogy szeretnék, ha maradna, Nachóval egyetemben.

Asensio egyelőre nem volt elég meggyőző, az Atlético ellen 60 percet kapott, lecserélésekor pedig füttyszót lehetett hallani a stadion néhány pontjáról. „Megvetted őket kilóra” – viccelt Asensio Ceballosszal február 15-én, az Elche elleni találkozón, ahol mindketten a kezdőben kaptak helyet.

A 27 éves támadó Valverde és Rodrygo mögött helyezkedik el a sorrendben, de az idényben 31 mérkőzésen így is 11 gólhoz járult hozzá valamilyen formában (6 gól, 5 gólpassz).

Vázquezhez hasonlóan számára is rövidesen eljön az idő a bizonyításra. Dolgoznia kell még a labda nélküli helyezkedésén, állandósítani kell formáját és a közönséggel is meg kell találnia a közös hangot. Kemény feladat ez és nem is feltétlenül jár sikerrel, de az olyan fiatalok, mint Álvaro Rodríguez megmutatták, hogy akár másodpercek alatt is meg lehet győzni a szurkolókat.

Forrás: The Athletic
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK