Zidane, a Real Madrid taktikai lángelméje

Bayern München – Real Madrid 1-0. Zinédine Zidane hagyja el utolsóként az Allianz Arena vendégöltözőjét. A Bayern már 2-0-ra vezethetne, ha Vidal értékesíti a megítélt büntetőt. Most azonban talán a Madrid van lélektani fölényben. Az embernek pedig az a sejtése, hogy Zizou kitalált valamit. Valami mesterit...

Miközben a francia mester majdhogynem lekési a második félidőt, csapatán már a kezdő sípszótól látszik a változás, ami az ő félidei munkájának eredménye. A Real taktikája megváltozik: Gareth Bale hátrébb húzódik a középpályára, így Ronaldo és Benzema ketten maradnak elöl a támadósorban. Ez pedig hozzásegíti a csapatot ahhoz, hogy megerősödjön a középpályáján, azon a részen, ahol a Bayern leginkább dominál a Vidal-Alonso-Thiago hármasnak köszönhetően. Megkezdődik a fordítási hadművelet…

Gareth Bale, Zinédine Zidane

Természetesen a játék képe akkor vett igazán nagy fordulatot, mikor Javi Martínezt kiállították, mégis már jóval korábban látni lehetett a dinamika megváltozását. Zidane félidei munkájának köszönhetően a meccs a második félidő legelejétől a Real Madrid szájíze szerint alakult. Nem telt el sok idő a második játékrészből – csupán két perc -, és a „királyiak” azonnal egyenlítettek is Cristiano Ronaldo révén.

Nem is olyan régen még ezt rótták fel Zidane legnagyobb gyengeségeként: a taktikusság hiányát. A tavalyi BL-cím is inkább inspirációt adó személyiségének volt köszönhető, semmint kiváló taktikai érzékének. A játékosokat az tüzelte fel leginkább, hogy egy valódi legendát neveztek ki a csapat edzőjének.

De most valami változás látszik. Olyan változás, aminek segítségével hatalmas esély elé kerülhet a Real Madrid. Olyan dolgot vihet véghez, ami még egy klubnak sem sikerült: egymás után kétszer nyerheti meg a Bajnokok Ligáját. Valamint – egyáltalán nem mellékesen – 2012 óta a klub első bajnoki címét szerezheti. Zidane lehet a modern kor Real Madridjának legsikeresebb edzője, és ennél frappánsabb módon nem is lehetne visszavágni a kritikusainak, legfőképp azoknak, akik taktikailag felkészületlennek nevezték őt.

Gareth Bale, Arturo Vidal

Ráadásul nem a szerdai bajorországi kirándulás volt az első alkalom, mikor Zidane bizonyította, hogy remek taktikai gondolkodása van. Nézzük csak meg az őszi Atlético elleni idegenbeli 3-0-s győzelmet, ahol is a francia edző egy szokásostól eltérő hadrendet alkalmazott. Talán sokan elsőre kételkedtek a felállásban, végül Zidane-nak lett igaza: a 4-4-1-1-es taktika ellehetetlenítette az Atléti játékát, és teret adott Cristiano Ronaldónak, aki élt is ezzel az eséllyel, és mesterhármast lőtt.

Ez a győzelem a vízválasztó: innentől nevezhetjük Zidane-t taktikailag is remekül gondolkodó edzőnek. És most, a Bayern elleni győzelemmel már a nemzetközi porondon is megmutatta, mit tud.

Összehasonlításképpen ott van például Luis Enrique, aki egyáltalán nem volt képes kézben tartani a meccset csapata Juventus elleni találkozóján. Ellentétben a franciával, Enrique nem volt képes meglépni a változtatásokat a félidőben, újra bizonyítva ezzel azt, hogy híján van annak az edzői képességnek, aminek köszönhetően valaki mindenféle körülmény között képes a legjobbat kihozni a játékosaiból.

Zinédine Zidane

Zidane-ra eközben újabb kihívás vár, hogy tesztelje taktikai érzékét, hiszen kedden jön is a Bayern elleni visszavágó, ami a kiváló eredmény és játék ellenére sem lefutott meccs még.

De bármi is lesz az eredmény kedden, a szerdai játék így is, úgy is újabb bizonyítéka annak, hogy van itt egy ember, akinek az edzői karrierje ugyanolyan fényes jövő előtt áll, mint amilyen ragyogó pályafutást tudhat maga mögött. Zidane-nak minden képessége megvan ehhez.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Vini Jr. és Bellingham
Tovább

A Bayern München elleni kezdőcsapat

Nincs nagy meglepetés, Ancelotti az alábbi játékosokat küldi pályára a Bajnokok Ligája elődöntő első mérkőzésén. Kezdőcsapat 13. Lunin17.…