Makélélé: Nincs még egy olyan csatár, mint Benzema

Távozásával egy korszak omlott össze a Real Madridnál, pedig ő nem a karmester volt, hanem a zongoracipelő. Mindenki, aki látta őt játszani, érti, hogy miért jött visszaesés a klubnál a távozását követően. Benne azonban nincs tüske, pedig nyíltan elismeri, hogy a klub késztette távozásra. Mégis úgy beszél a Real Madridról, hogy érződik, ő is egy közülünk. Claude Makélélé a MARCA újságírójával beszélgetett.

Mit jelent számodra a Real Madrid?
A Real Madrid egy olyan klub, ami sokat adott nekem, de nem csak a futballban, hanem magánemberként is. Számomra a világ legjobb klubja. Mindenben egyedülállók. Ezt Spanyolországon kívül is tudja mindenki.

Hiányzik a játék?
Akkoriban mi olyan dolgokat csináltunk, amiket manapság nem látsz. Az életünk a futball. Korábban is így volt, most is így van és a jövőben is így lesz. Semmi másban nem vagyunk jók. Én 37 éves koromig játszottam a legmagasabb szinten. Én zártam le a karrieremet. Boldogan vonultam vissza.

Milyen az edzői élet?
Nagyon érdekes. Már játékosként is úgy gondolkodtam, mint egy edző. Megvédtem a többieket, sokat beszéltem hozzájuk, megvolt bennem ez az egész. Édesapám mondta azt a visszavonulásomkor, hogy ezt az utat kellene választanom, mivel sok mindent továbbadhatnék az utókornak. Örülök, hogy ezt csinálom.

Most, hogy te is edző vagy, jobban megérted, amiket a te edzőid tettek annak idején?
Nem, mivel mindig megértettem őket. Játékosként is tisztában voltam vele, hogy ez egy nehéz munka. Sok ember nem tudja, hogy ez 24 órás munka. Egy meccs után nem ünnepelheted a győzelmet, nem bánkódhatsz egy vereség után, tovább kell dolgoznod a játékosaid jobbá tételén. Rengeteget szenvedsz. Imádnod kell ezt a munkát ahhoz, hogy jól tudd csinálni. Ha szereted, a dolgok előbb vagy utóbb jönni fognak.

Amikor Zidane mellett játszottál, gondoltad volna, hogy ilyen jó edző lesz belőle?
Számomra ez nem volt meglepetés.

És az, hogy ilyen hamar visszatért?
Kicsit igen, mint ahogy mindenki másnak is. De ő nagyon intelligens. Mindent kielemzett. A Real Madrid kivételes. Visszatért az egyetlen igaz szerelméhez, amely a Real Madrid, szerintem többet fog adni a klubnak, mint eddig bármikor.

Úgy tűnik, hogy a Real Madrid lassan a francia himnuszt is elénekelhetné, annyi a francia játékos…
(Nevet) Sok volt már a múltban is, megvan bennünk a minőség! A Real Madridnak és a francia játékosoknak is egy jó dolog ez. Nem mindenkinek adatik meg a lehetőség, hogy viselje ezt a mezt.

Pogba viselheti?
Persze. Zidane nagyra értékeli az ilyen típusú játékosokat. Lenyűgöző potenciál van benne, de a United nehezen fogja elengedni, mivel ő a klub egyik szimbóluma.

Képes lehet sikeres lenni a Real Madridban?
Természetesen. Megvan a karaktere, a személyisége, a játéka… Sok dolog. Ez pedig mindig jó egy olyan csapatnak, mint a Real Madrid.

Gondolog, hogy Florentino Pérez megszerezheti?
Florentino meg tudja szerezni azt, amit akar. Rengeteg dolgot tett már a klubért, az országért és a futballért. A Real Madrid történelmének kulcsfontosságú alakja.

És Kylian Mbappé?
Korához képest lenyűgöző, de szerintem a PSG nem fogja elengedni. Jelenleg lehetetlen a megszerzése, ő a klub és az ország arca. Már a válogatottban is megmutatta, hogy egy fenomén. Megvan benne a futballtudás, a karakter, a személyiség…

Te voltál a Monaco sportigazgatója…
Igen, láttam felnőni. Figyeltem edzéseken a fejlődését, már akkor felnőttként gondolkodott. Ami a leginkább megfogott, az a személyisége. A labdarúgás nem csak a játékról szól. Felelősséget kell vállalnod, ő pedig megtette ezt a pályán. Nem sok játékos van, aki ennyire jó.

Szóval a PSG könnyebben engedi el Neymart, mint Mbappét?
Nem. Számomra Neymar is egy fenomén, egy lenyűgöző játékos. Rendkívül jó. Ha lenne két ilyen játékosom, sosem engedném el őket. Soha.

Gondolod, hogy a PSG fog tárgyalni róluk?
Nem hiszem, számukra is jobb, ha Párizsban maradnak, ahol megmutathatják a kritikusaiknak, hogy tévednek. Az én időmben is sokat beszéltek a játékosokról, de miután látták, hogy mi történik a pályán, elhallgattak. A pályán kívüli élet egy dolog, de ami számít, az a pályán történik.

Mit vársz Mendytől?
Türelmesnek kell lennünk. Számára ez egy óriási lépés ahhoz, hogy nagyszerű játékossá váljon. Óriási minőség rejlik benne, valamint szerénység és alázat. Az első dolog, amit mondott, hogy tanulni akar a klubnál.

Mik a legjobb jellemzői?
Az, hogy szerény, alázatos, keményen dolgozik, valamint megvan benne a kellő tehetség is. Ha ezzel a mentalitással folytatja, akkor nagyon pozitív dolgokat mutathat a pályán. Nagyszerű játékosok veszik majd körül, de biztos vagyok benne, hogy harcolni fog a helyéért. 

Francia játékosokról beszélünk. Mitől annyira különleges Karim Benzema?
Nagyon fiatal korában láttam már. Kedveltem, mert alázatos és tisztelettudó volt, de a tehetsége…! Nincs még egy csatár a világon, aki ilyen minőséget képviselne. Évről évre képes kezelni a nyomást a Real Madridnál, ráadásul gólokat lő, gólpasszokat ad, újra és újra. Lenyűgöző. Emelem a kalapom előtte. 

11 mérkőzés erejéig játszhattatok együtt is a válogatottban. Mi a véleményed arról, ami vele történt azóta?
A probléma az, hogy a futballnak és a politikának el kellene különülnie. Számára az a legjobb, ha élvezi a játékot a Real Madridnál, a világ legjobb csapatánál, és gyűjtheti ott a trófeákat. Már elmondtam neki, hogy ha lehetősége van rá, akkor játszania kell 40 éves koráig. Aztán persze eljön az idő, amikor be kell fejezni. 

És mi a véleményed Eden Hazard-ról?
Ő más, mint a többiek. Már bizonyította, hogy a világ egyik legjobbja lehet az elkövetkező 5-6 évben. A Real Madrid most megadta számára a lhetőséget a fejlődésre. Míg a Chelsea-nél sok mérkőzés múlott rajta, a Real Madridnál ez más lesz, hiszen több csapattársa is lesz, aki hasonló szintet képvisel. Éppen ezért láthatjuk majd a kiteljesedett Eden Hazard-t. A Chelsea-nél csak egy darabot láttunk belőle. Most már a Real Madrid mezét viseli majd, ami jelentős súllyal bír.   

Mekkora súllyal?
(Nevet) Egy életre szólóval! Egy hónap a Real Madridban felér egy, valamelyik más csapatnál töltött teljes évvel. 

Mi a legjobb emléked a Real Madridban töltött éveidből?
Minden egyes ott töltött nap… A nyomás mindennapos, és nem állhatsz meg. Tudnod kell, hogy melyik csapat mezét viseled. A Real Madrid történelme rengeteget követel. 

Megbántad, hogy távoztál a klubtól?
Természetesen! Kezdetben nem akartam távozni, de a klub nyomást helyezett rám. Egy játékos sosem akarja elhagyni a Real Madridot… 

Belefáradtál valaha is a galaktikusokért végzett munkába?
Nem, nem! Mindannyiunk tudta, hogy mit kell tennie a pályán. Vicente del Bosque olyan csapatot épített, melynek minden egyes tagja tudta, hogy mit várnak el tőle. Azok, akik a padon voltak, szintén tudták, hogy akik játszanak, azok jól is teljesítenek. Del Bosque tökéletesen kezelte a csapatot.

Ki nyerne, ha a ti időtök Real Madridja összecsapna Zidane háromszoros BL-győztes csapatával?
Lenyűgöző csapat voltunk. Két vagy három góllal is vezethetett az ellenfél, de mi tudtuk, hogy képesek vagyunk győzni. Nemzetközi szinten is versenyképesek voltunk. Mind tudtuk, hogy a Real Madrid a trófeákról szól, és semmi másról. Mindenki arra emlékszik, amit nyertél, nem arra, hogy egy nap rosszul játszottál. A csapatunknak győztes mentalitása volt.  

Volt hiányérzeted az általad nyert BL-címek száma miatt?
Négy vagy öt alkalommal. Beszéltem Florentinóval a kijevi döntő alkalmával, aki azt mondta, hogy az én generációm Real Madridja több BL-címet is nyerhetett volna. Végsősoron igaza volt, hiszen ott volt velünk Raúl, Figo, Ronaldo, Zidane, Roberto Carlos, valamint egy lenyűgöző kapitány Hierro személyében, és egy csodálatos edző is. A világ minden csapata arra vágyott, hogy csak egy játékost megkaphasson a Real Madridból.

De akkor mi hiányzott?
Most már minden más, de mehetek vissza az időben. Egy dolog azonban nem változott: minden játékos arról álmodozik, hogy egy nap a Real Madridban fog játszani. 

És végül még egy kérdés: a FIFA nagyon aktívan próbál tenni a rasszizmus ellen. Te szenvedtél miatta?
Nem. Az emberek kiabáltak, de én tettem a dolgom. Nem érheted el, hogy mindenki szeressen. Az édesapám rengeteg dolgot tanított nekem, ebben a tekintetben is. Az emberek kiabálhattak, de én mindig mosolyogtam. Azoknak, akik ilyeneket kiabálnak, nem kezdheted el megmagyarázni a dolgokat. Én mindig mosolyogtam, amikor a pályán voltam, hiszen ez egy megtiszteltetés volt. Luxus, ha azt csinálod, amit szeretsz.  

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK