Számháború: Real Madrid – Real Sociedad

Cikkünkben az aktuális mérkőzéssel kapcsolatos számokkal, tényekkel, adatokkal, érdekességekkel foglalkozunk. Minden, és még annál is több, amit a párharcról tudni érdemes!

A két csapat jelenlegi helyzete

Kezdjük a Real Madriddal, ahol nem sok javulást vélünk felfedezni az előző mérkőzés óta. Varane visszatérése mindenképpen örömteli, ám ahogy a keret is mutatja, Zidane gondjai nem csökkentek számottevően, ami a variációs lehetőségeket illeti. A csapat hullámvölgye sajnos világosan látszik, a legutóbbi 5 meccsből mindössze egyet tudott behúzni a Real, így hazai pályán (tartalékos keret ide vagy oda), mindenképpen kell a győzelem, még akkor, ha a Real Sociedad sem nyeretlen kétévesekből áll. A közönség elvárásai nagyon magasan lesznek, Zidane azonban a támogatást fogja elsősorban várni, nem a füttyszót. Ami a másik oldalt illeti, ott sem fenékig tejfel az élet. A védelemből Carlos Martínez, Mikel és Litri mellett a legnagyobb hiányzó Yuri Berchiche. A hátsó alakzatból így 4 bevethető ember maradt a felnőtt keretből (ketten csatlakoztak az ifiből), azaz a védelem összetétele várhatóan a Zaldúa, Raúl Navas, Íñigo Martínez, Aritz négyes lesz. A középpályáról kiegészítő játékosok hiányoznak, Bergara és Gaztañaga személyében, Rúben Pardo pedig a Betishez távozott. A támadósorból Imanol Agirretxe továbbra is sérült, Vela azonban visszatért, úgyhogy onnan szinte mindenki játékra készen áll.

A párharc múltja

Ebben a szezonban már találkoztak egymással a felek a nyitófordulóban, akkor Bale duplájának és Asensio higgadt emelésének köszönhetően sima 3-0-s győzelemmel távozott a Real Madrid az Anoetából. Utoljára 13 évvel ezelőtt tudott nyerni bajnokin a Sociedad  a Bernabéuban, és 11 évvel ezelőtt tudott ponttal távozni, azóta 7 meccsen 7 madridi siker, 27-8-as gólkülönbséggel.

A számok nyelvén – csapatok

A Real Madrid első jelenleg a bajnokságban továbbra is, 13 győzelemmel, 4 döntetlennel, 1 vereséggel, 43 ponttal, 48-17-es gólkülönbséggel. Hazai pályán még veretlen a bajnokságban a csapat, és remek lenne, ha megtartaná ezt a jó szokását. A Sociedad jelenleg ötödik, győzelmével megelőzné a tegnap ikszelő Atléticót, és feljönne a negyedik helyre, úgyhogy az extra motiváció is adott a látogatóknak. Vendégként 9 mérkőzésen 15 pontot gyűjtöttek, amivel ezen a tabellán is ötödikek, viszont a legutóbbi öt meccs formája alapján jobban állnak, mint a madridiak. A vendégek ugyanis 12 pontot szereztek a legutóbbi 5 összecsapáson, míg a Real „csak” tízet.

Amire oda kell figyelni

  • Passzpontosság: A Real Sociedad az ötödik legpontosabban passzoló csapat, 80% feletti pontosságával. Így várható, hogy magabiztosan járatják majd a labdát, különösen, hogy mérkőzéseiken átlagosan 57%-ban birtokolják a labdát, ami 1%-kal megelőzi a Real Madrid átlagát. Vélhetően a Bernabéuban sem állandó kontrákra fognak berendezkedni, és ha náluk lesz a labda, megpróbálnak vele okosan bánni.
  • Fejesgólok: Hiába vagyunk benne mi is jók, a vendégek egyik erőssége is ez. 10 fejesgólnál járnak már a szezonban (ebből ötöt Willian José vállalt), ami azért figyelemre méltó, mert 31 gólt szereztek összesen, így góljaik közel harmadát fejeseknek köszönhetik. Őrizni Willian Josét a pontrúgásoknál – nagyon fontos lehet.
  • Lesreállítás: Az első hatosból a Sociedad messze a legkevesebbszer futott lesre a szezonban, így még óvatosabban kell eljárni az ilyen helyzetekben.

Amiből előnyt lehet kovácsolni

  • Átlövések: Amúgy is meglehetősen kevés pontos átlövésből szerzett gólunk van, így ezen ellenféltől függetlenül sem ártana javítani. A Sociedad azonban ilyen szempontból hálás csapat, góljaik 24%-át a tizenhatoson kívülről kapták, ez a második legmagasabb érték a mezőnyből, és a legmagasabb azok közül, akik már legalább 20 gólt kaptak a szezon során.
  • A bal oldal sebezhetősége: Mivel mind a két balhátvéd kiesett, így mindenképpen olyan ember fog idekerülni, akinek nincs sok tapasztalata ebben a pozícióban. Érdemes lenne a szélső támadásokat inkább itt vezetni, és váltogatni a szélről visszakészítéseket, a beadásokat

A számok nyelvén – játékosok

Középen mindenképpen szükség lenne egy kreatív emberre Luka Modrić hiányában, aki képes a váratlan húzásokra, és meg tudja bontani az ellenfelet. Van ilyenünk? Persze. Kérdés, hogy bevetésre kerül, vagy sem. A másik kérdés, hogy ki fogja a kulcspasszokat, a legfontosabb átadásokat jó eséllyel szállítani. Mindkettőt olvashatjuk a grafikonokon.

 

 
 

 

A számok alapján egyértelmű, hogy Kovačić játékára nagy szükség volna a középpálya megbontása érdekében, és Lucas szerepeltetése is döntő fontosságú lehet a mérkőzésen, annak tükrében, hogy eléggé leharcolt a Sociedad bal oldala. Érdemes megnézni Benzema és Morata számait is, a francia elmúlt meccsein mutatott formája alapján (és Morata jobb értékei miatt is), számomra egyértelmű volna a spanyol szerepeltetése a kezdőcsapatban.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…