Botrány! A Real Madrid ajándékot ad a bíróknak!

Valahogy így kiáltana fel egy spanyol, ha nem lenne tisztában hazája szokásaival…

A Real Madrid legutóbbi idegenbeli győzelmét nehezen emésztette meg az aktuális ellenfél, illetve persze a katalán sportsajtó. Mint ismeretes, a blancók 2-0-s hátrányból fordítottak a Villarreal otthonában, az egyenlítő találat pedig tizenegyesből született, melynek jogosságát bizonyos körökben (tévesen) vitatják.

Ám a történet itt nem ér véget. A Villarreal elnöke, a mérkőzés utáni heves idegállapotában nyilatkozott a sajtó munkatársainak, amikor is a következőt találta mondani: „A bíró és a segítői a Madridtól kapott zacskókkal hagyták el a stadiont… Ez nem helyes…”

Az esetről egyébként fotó is készült, ami futótűzként terjedt az internet gránátvörös-kék felén (csak kár, hogy nem ezen a meccsen kattintották, hanem még az Espanyol ellen):

Gil Manzano

Később a bírói testület megerősítette, hogy természetesen léteztek a zacskók, amelyekben ezúttal a Real Madridtól kapott kulcstartók, kitűzők és tollak voltak.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy illendő-e a bírói négyes tagjainak ajándékot adni egy mérkőzés után? Spanyolországban, és a világ sok pontján, a kérdésre igen a válasz. Határozott igen. Hiszen a spanyoloknál régóta bevett szokás, hogy egyfajta gesztusként a klubok a bírói csapat tagjai számára kisebb figyelmességgel készülnek egy-egy összecsapás után, természetesen a találkozó végkimenetelétől függetlenül.

A Marca készített egy összeállítást, amelyben azt taglalja, hogy mely csapatoknál mik a legjellemzőbb ajándékok, figyelmességek. A lentiek ismeretében felettébb érdekes, hogy a Villarreal elnöke számára újdonságként hatott a történet.

Alavés

A játékvezetői négyes minden tagja kap ajándékba egy dobozzal egy helyi édességből (Vasquitos y Nesquitas), mellette pedig egy pendrive-ot, amely tartalmazza a mérkőzés elején készülő hivatalos fotót.

Bilbao

A baszk klub alkalomadtán mezeket ajándékoz, de manapság inkább egy hivatalos zászlót adnak. Korábban, amikor Fernando Garcia Macua volt a klub elnöke, az oroszlánok az Athletic címerével ellátott fürdőköpennyel kedveskedtek a sporttársaknak.

Atlético Madrid

Az Atléti egy csomag kitűzőt és egy vagy két zászlót ajándékoz.

Barcelona

A katalánok egy nagy klub-zászlót, és néhány kisebbet ad a bíróknak. Egyszer Nike órákat kaptak a bírói csapat tagjai, melynek hátlapjára a Barcelona címerét gravírozták.

Betis

A Betis egyszerűen egy klubszínekben pompázó zászlót ad.

Celta

A Celta általában kitűzőket és zászlókat ajándékoz.

Deportivo

Bár a Deportivo mostanában csak kitűzőket helyez ki az öltözőben, korábban a bírók feleségeinek szánt gyűrűket, illetve a híres Sargadelos műhely porcelánjait ajándékozta nagyvonalúan.

Eibar

Az Eibar az előző idényben a klub 75. évfordulójára kiadott könyvet adta, amit még most is megtesz azon játékvezetők esetében, akik tavaly nem vezettek meccset az Ipuruában. Ezt megelőzően szintén egy könyvet ajándékoztak, amely az Eibar futballjáról szólt (Otro fútbol es posible: El Modelo Eibar).

Espanyol

A három klub közül, akik hazai pályán és idegenben is ajándékoznak, az egyik az Espanyol. Ők cukorkát raknak ki az öltözőkben, emellett pedig kitűzőket és zászlókat is adnak. A katalán együttes egyszer kagylót, és egyéb ételeket küldött az El Prat öltözőjébe egy összecsapás után.

 

Granada

Az andalúz együttes csak egy kitűzőt ad.

Las Palmas

A Las Palmas hivatalos fotóalbumot készít a mérkőzésről, amelyet aztán átad a bíróknak a találkozó után.

 

Leganés

A Butarque öltözőjében a bírók számára minden meccs után pizzát ajánlanak, de nem csak nekik, hanem a játékosoknak is. Emellett jár a kitűző vagy a zászló is.

Real Madrid

A klub minden mérkőzésen a bírói négyes és az aktuális ellenfél számára is felajánl egy Real Madrid-mezt, nevesített vagy üres változatban, tollakat, kulcstartókat és kitűzőket. Mindezt olyan zacskókban, mint amilyet a hétvégi, Villarreal elleni mérkőzés után is láthattunk. Ha a Bernabéuban játsszák a meccset, akkor minden bíró kap egy pólót, amelyen a mérkőzés dátuma szerepel.

Málaga

A Málaga a hazai mérkőzések után a meccsen készült, a bírókat ábrázoló képekből összeállított albumot ajándékoz a sporiknak.

 

Osasuna

A pamplónaiak általában nem adnak semmit, de ha mégis, akkor kitűzőt.

Real Sociedad

A Sociedad mindig ad valamit a bíróknak, általában mezt, de ha épp nem azt, akkor valamilyen emléktárgyat.

Sevilla

A legtöbb hazai mérkőzés után a Sevilla zászlót, kitűzőt vagy pólót ajándékoz.

Sporting Gijón

A Sporting Gijón a kivétel, ők sosem adnak ajándékot.

Valencia

Paco Roig regnálása alatt a denevérek Lladro porcelán figurákkal lepték meg a bírókat. Manapság már csak a klub hivatalos magazinját, zászlókat, tollakat, kitűzőket és pólókat adnak.

Villarreal

Korábban kitűzőket és zászlókat adtak, de nemrég úgy döntöttek, hogy felhagynak ezzel. Bár az európai mérkőzéseik előtti hivatalos vacsorákon az UEFA delegáltjának és a bírói testület delegáltjának egy kerámia emléktáblát, pólót, vagy kerámia tengeralattjárót ajándékoznak. A hétvégi találkozón Gil Manzanót egy „TOLVAJOK” felirat várta az autóján. Ez egy gazdaságosabb megoldás.

Bónusz kép, amelyen egy Villarreal – Real Madrid mérkőzésről távozó bíró látható, Villarreal ajándékzacskóval:

Villarreal

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…