Egytől egyig: Al Jazira – Real Madrid (1-2)

Nehézkes, de értékes győzelmet aratott a Real Madrid az emírségekbeli Al Jazira együttese ellen, ezzel pedig bejutott a klub-vb döntőjébe. Lássuk, mi is történt, szigorúan szubjektíven.

Csapatok

Real Madrid (7)
Összességében nem lehet panaszunk a mutatott játékra, hiszen akár tízgólos különbség is kialakulhatott volna a mérkőzésen, de elégedettek sem lehetünk. A koncentráció, amivel kapcsolatban Zidane igencsak sokat fogadkozott, szinte teljesen hiányzott, a kapu előtti produkciónkkal pedig legfeljebb egy szórakoztató showműsorban arathatnánk sikereket. Egy kiütéses, könnyed győzelem helyett naggyá (szinte már óriássá) tettük az Al Jazira kapusát, és magát az Al Jazirát is. A játékvezetői tevékenységről nem érdemes túl sokat írni. Elvettek a csapattól egy szabályos gólt, és a mezőnyben is gyengén fújtak.
Az olvasók pontszáma: 6,64

Al Jazira kontra Real Madrid

Al Jazira (6)
Valljuk be, a vendégeknek kizárólag a Real Madrid butaságai miatt volt esélye. Technikailag, taktikailag és erőnlétileg is jócskán elmaradtak a madridiak által képviselt szinttől, cserébe viszont sikerült nagyszerű egyéni teljesítményekkel (Ali Khaseif, Romarinho, Saleem Rashid) megörvendeztetniük a helyszíni szurkolókat. Becsülettel küzdöttek, ez minden.
Az olvasók pontszáma: 6,72

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić (8,5)
Nemcsak a középpálya, hanem az egész csapat legjobbja volt a horvát. Amellett, hogy a tőle már megszokott módon robotolt, labdákat szerzett, támadást épített, az ellenfél szervezetlen védekezésének eredményeképp több kulcspasszot is sikerült kiosztania a felezővonal mélységéből. Nem véletlenül választotta a FIFA is őt a meccs MVP-jének. Talán az egyetlen madridi volt tegnap, aki a teljes játékidő alatt képes volt konstans jó teljesítményt nyújtani.
Az olvasók pontszáma: 8,04

Luka Modrić

Keylor Navas (6,5)
Nem sok dolga volt a tegnapi meccsen, na persze a kapott gólt leszámítva, amely meglátásom szerint egyáltalán nem tartozott a védhetetlen kategóriába. Ettől eltekintve, többször is rendkívül bizonytalannak és határozatlannak éreztem őt az este folyamán. Ettől függetlenül természetesen nem rajta múlt, hogy ilyen szoros lett a végeredmény.
Az olvasók pontszáma: 6,67

Achraf Hakimi (5)
A fiatal marokkói a Sevilla elleni fantasztikus produkciója után ezúttal egy gyengébbel rukkolt elő. Védekezésben rendkívül bizonytalan volt, szinte játszi könnyedséggel hagyták őt ott az ellenfél támadói, és bizony mindkét gólban benne volt. Azért írom, hogy mindkét gólban, mert csak a szerencsén múlt, hogy később les miatt (jogosan!) érvénytelenítették az Al Jazira második találatát. Ami a támadást illetti: egy jó megoldására jutott három rossz. Ha szigorúan csak a beadásait nézzük, az arány még rosszabb.
Az olvasók pontszáma: 5,91

Raphaël Varane (5,5)
Ez bizony nem Rapha meccse volt. Nemcsak a tőle megszokott higgadtság, de a határozottság legapróbb szikrája is hiányzott a játékából, ennek eredményeképp pedig mindössze egyszer sikerült szerelnie a teljes játékidő alatt, és a többi mutatója sem túlságosan fényes. Igaz, látványos hibái nem voltak, de a helyezkedésével rengetegszer teremtett lehetőséget az ellenfél támadóinak a megindulásra – vagy éppen a gólszerzésre.
Az olvasók pontszáma: 5,81

Nacho (6,5)
Határozottabb volt francia kollégájánal, de hiányzott a tőle jól megszokott stabilitás. Többször is beültették őt a hintába az Al Jazira csatárai, ráadásul rendkívül keveset vállalt a támadásépítéseknél. A gólnál indokolatlanul lemaradt, de ezt nem írnám a számlájára, hiszen fejelni volt elöl.
Az olvasók pontszáma: 6,53

Marcelo (7,5)
Ma Marcelo volt a Real Madrid legjobban teljesítő hátvédje. Igaz, ő sem a védekezésbeli munkájával érdemelte ezt ki, ellenben az offenzíváknak rendszeres szereplője volt, összesen 3 kulcspasszig és 4 megnyert párharcig (a támadóharmadban) jutva. A kaput is több ízben veszélyeztette.
Az olvasók pontszáma: 7,08

Marcelo az Al Jazira ellen

Casemiro (6,5)
Voltak nagyon hasznos megmozdulásai, köztük egy fontos mentés, de összességében indokolatlannak éreztem a szerepeltetését, hiszen a Real Madridnak brutális volt a mezőny- és labdabirtoklási fölénye. Erre persze rá lehet vágni, hogy a kontrák megállítása miatt küldte őt pályára Zizou, de az a helyzet, hogy Casemiro folyamatosan fent, az ellenfél tizenhatosának környékén kolbászolt, ebből kifolyólag pedig esélye sem volt megállítani az ellenfél villámgyors akcióit. Én Marcos Llorentét játszattam volna.
Az olvasók pontszáma: 6,91

Mateo Kovačić (5,5)
A csapat második számú horvátja sajnos még nem találta meg a csúcsformáját. Jól kezdte a meccset, de aztán teljesen beleszürkült a mezőnybe, igaz, ez annak is köszönhető, hogy neki kellett Casemiro helyén biztosítani. Ez a lekorlátozott szerepkör abszolút nem feküdt neki, mert egyik kapu irányába sem tudta kihasználni a gyorsaságát. A második félidőben, 23 perc alatt összesen egyszer ért labdába.
Az olvasók pontszáma: 5,72

Isco (7)
Valamit szögezzünk le az elején: Isco nem tett semmi olyat, ami miatt emlékezetes vagy felejthetetlen maradna a tegnapi produkciója, egyáltalán nem erről van szó. Mostanra világos, hogy igencsak komoly kettős mércével mérnek esetében az emberek. Egy-egy gyengébb vagy rosszabb megmozdulását, döntését próbálják kompletten ráhúzni a játékára, figyelmen kívül hagyva a tényeket: mindkét érvénytelenített gólunk Isco átadásából született, és még ezeken kívül is kiosztott 3 kulcspasszt – csak az első félidőben! A mezőny második legtöbb megnyert párharca is az ő nevéhez fűződik. Halkan jegyzem meg, hogy ha csúcsformában lennének a támadóink, akkor minimum 2-3 gólpasszal zárja a találkozót. Én értem, hogy sokan azt várják tőle, hogy kihagyhatatlan, 100%-os helyzetbe hozza a társait, de felmerül bennem két kérdés ezzel kapcsolatban. Egy: ha Iscónak ilyen minőségű játékot kellene produkálnia, akkor mi szükség van például Cristiano Ronaldóra a csatársorban? Üres kapura még a mennyei megyeiben lubickoló támadók is képesek berúgni. Kettő: nem úgy lenne a korrekt, ha a támadók is többet vállalnának, és nem Iscótól várná mindenki a megváltást? Szó se róla, nem ő lesz a következő Zidane, de ahogy mondtam, már kezd nevetséges mértékeket ölteni a vele kapcsolatos kettős mérce és közhelyáradat. Körülbelül 3 olyan helyzet volt, amikor gyorsabban is leadhatta volna a labdát, csak azt felejtik el a kritikusai, hogy 6 másik szituációban pedig tökéletes döntést hozott, csak a társak nem tudtak élni a lehetőséggel. Ez az „önző Isco” nagyjából ugyanolyan komolyan nem vehető meme, mint az „alibi Kroos” vagy a „védekezni nem tudó Ramos”. Jó példa volt erre az elrontott csele is, amikor kivezette az alapvonalnál. Csak egyetlen hibára volt szükség tőle, hogy meginduljon a hozzászólás-hadjárat.
Az olvasók pontszáma: 6,71

Cristiano Ronaldo (8)
Nagyon aktív volt a portugál, és ahogy Bale is fogalmazott a meccs utáni interjújában, nem remegett meg a lába a döntő pillanatban, ez pedig akkora mentális lökést adott a csapatnak, hogy onnantól kezdve már nem volt kérdéses a meccs kimenetele. Voltak szép passzai és okos megoldásai is. Csak azért nem kap magasabb pontszámot, mert ennyi helyzetből azért illett volna többször betalálnia.
Az olvasók pontszáma: 8,59

Cristiano Ronaldo az Al Jazira ellen

Karim Benzema (4)
Szó se róla, a mezőnyben kiválóan dolgozott. Ahogy mindig. A gond csak az, hogy a Real Madridnak továbbra sem erre van szüksége, hanem egy gólvágó fenevadra, mert látjuk, hogy Cristiano Ronaldo nem lesz képes évi 60 meccsen a vállára venni a csapatot. A Real Madrid orvosai tökéletesen vizsgáztak, mert Karimot ezúttal is sikeresen beoltották a góllövés ellen. Egyébként ő lett a Real Madrid történetének legtöbbször lecserélt játékosa. Kíváncsi vagyok, Zidane mikor unja meg, hogy Benzema miatt kell magyarázkodnia minden meccs előtt és után.
Az olvasók pontszáma: 5,31

Cserejátékosok

Lucas Vázquez (5,5)
Nem tett hozzá semmi extrát a meccshez, csak a jól megszokott robotolást.
Az olvasók pontszáma: 6,12

Marco Asensio (7)
Ez viszont Asensióról már nem mondható el, aki remekül szállt be, többször is veszélyeztette a kaput, és még arra is volt ideje, hogy kiosszon 2 gólpassz értékű labdát.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Gareth Bale (8)
Nem csinált túl sok mindent a walesi, de még így is szerzett egy rendkívül fontos gólt, és a másodiktól sem járt messze. Reméljük, nem sérült bele az ollózásba.
Az olvasók pontszáma: 8,42

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (4)
Nem igazán tetszik, hogy Mayoralt a sorozatos jó teljesítményei ellenére is jegeli, Ceballos kezdőcsapatba kerülésére pedig hónapokat kell várnunk, de nem ezért kapot ilyen alacsony pontszámot. Az Al Jazira egyetlen pofon egyszerű sémára építette fel a teljes támadójátékát, Zidane-nak viszont nagyjából 75 percbe telt, hogy reagáljon rá. Nem tudom, miért gondolta, hogy jó ötlet kiegyenlített létszámmal védekezni a támadóik ellen, amikor egy apróbb módosítással (pl. Casemiro visszarendelésével, vagy Achraf lekorlátozásával) könnyedén elejét vehette volna a további gondoknak. Nagyon könnyedén ráfázhattunk volna erre, hiszen az Al Jazira még a 70-80. perc környékén is vezetett ígéretes kontrákat.
Az olvasók pontszáma: 6,35

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK