Reakciórobotok

Ki vagy zsigerelve, és naponta átverési kísérletek tucatjai próbálnak belőled leszakítani egy darabot. Vannak, akik a kommentjeidet áhítják, a dühöddel táplálkoznak, az örömöd, a haragod, akár a Bölcsek Köve. Az érzelmek azonnali kiváltása, és forintosítása 2018-ban olyan elterjedt, és általános folyamat, mint évtizedekkel ezelőtt csattogó szárnyú falepkét tologatni a lakótelepi házak nem EU-szabvány játszóterei és parkjai közt. És hogy miért érdekes mindez egy ilyen tematikájú oldalon, és miért szeretnék erről pár gondolatot megosztani veletek? Mert ez a fertő nemhogy áttörte a sport falait, hanem penészként öleli körbe már most a mindennapjainkat, nehezebbé téve a valósággal történő kapcsolattartást.

Ahhoz, hogy világosan és tisztán lássunk, és meg tudjuk különböztetni az almát a kempingszéktől, meg kell határoznunk a kérdéskörhöz tartozó fogalmakat, mielőtt az ezerkarú rögtönítélő internetbíróság ítéletet hirdetne: Mi sem vagyunk tökéletesek. Mi sem gondoljuk azt, hogy hibátlanul működünk, hogy mi vagyunk a fény az éjszakában, akit mindenkinek követnie kellene. Minket ti érdekeltek, ez az egész értetek van. De ti sem egy massza vagytok, akikre úgy tekintünk, mint egy nagy reakciórobotra. Ezerfélék vagytok, lelkes tinédzserek, öreg motorosok, szószátyárok, visszahúzódóak. Egyesek a játékosok mindennapjait szereti követni általunk, vannak, akiket az életrajzi cikkek vonzanak, mások a szubjektív írások alatt osztják meg véleményüket, és igen, számos követőnk nem kifejezetten Real Madrid-drukker, csak érdeklik őket a csapattal kapcsolatos hírek, információk, és ezért figyelnek minket. Színesek vagytok, akár a csapatunk történelme. Éppen ezért próbálunk számos különböző stílusú tartalmat prezentálni nektek, hogy mindenki megtalálja azokat, amelyekkel leginkább azonosulni tud. Kérdezünk, szórakoztatunk, elgondolkodtatunk, informálunk.

Felmerül a kérdés: Oké, de láttam már nálatok is olyan átigazolási pletykát, amiből végül nem lett semmi. Nem vitatkozunk, valóban voltak, vannak ilyen esetek. Rengetegen vagytok kíváncsiak a csapat életével kapcsolatos változásokra, vagy az új játékosok érkezéseinek esélyeire. A forrásainkat mindig igyekeztünk alaposan megválogatni, és olyan megbízható sajtótermékek anyagaiból táplálkozni, amelyekről úgy gondoljuk, hogy takarhatja a valóságot az állításuk. Viszont azt nem kaphatjuk meg kritikaként, hogy nem jelöljük meg híreink forrását, vagy, hogy hivatalos hírként teszünk ki valamit, ami még nem száz százalékig készpénznek vehető. Az őszinteség ugyanis nagyobb kincs pár megosztásnál, vagy lájknál. Nem egyszer nekünk kellett magyarázkodnunk, mert más oldalakon fals információval találkoztatok gyanútlanul kattintva. Ami nem a ti hibátok, hiszen több helyről próbáljátok követni a klub mindennapjait, hogy minél nagyobb ismerettel rendelkezzetek. Én is több labdarúgással kapcsolatos magyar és külföldi oldalt látogatok napi rendszerességgel, olyanokat is, amelyek a Real Madriddal foglalkoznak. Szerencsére legtöbbjük remek minőséget képvisel, de jönnek szembe velem olykor általam nem követett (de ismerősök által a hírfolyamomban megjelent) oldalak posztjai, amelyek kiverik nálam a biztosítékot, mert nem tudom szépíteni.

Hülyének vagytok nézve.

180218rr1

És azzal, hogy követitek ezeket az oldalakat, mind-mind az ő malmukra hajtjátok a vizet, hiszen reagáltok, megosztjátok a posztokat. Aztán másnap már megjelenik egy hír, ami nem is az adott csapattal (pl. a Real Madriddal) kapcsolatos, vagy valami fizetett reklám, és akkor hol a francban van adott esetben a madridizmus, meg hol vannak a klubnak az értékei? Ezen oldalak esetében a pénztárcátokban, vagy a hüvelykujjatokban. Jó pár éve a futballvilág trónja kétpólusú: vagy a Barcelona, vagy a Real Madrid. És az ehhez a csapathoz tartozó kirakatemberek (azaz Messi és Ronaldo) jelenléte csak jobban egymásnak feszíti már az óvodásokon, iskolásokon át egészen a nyugdíjasokig mindenkit. A legjobban meg a nagy sportoldalak röhögnek, meg a lájkjaitokra éhező oldalak, akik mindent meg is tesznek azért, hogy minél kevesebb értelmezhető információt kapjatok, és csak reagáljatok, sokat és minél gyorsabban. Na de akkor nekünk nem is érdekes, hogy mennyien követnek? Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem. De a mi szemszögünkből ez nem valami kizsákmányolási haditerv szerves része, hanem egyfajta elismerés általatok, felénk, amiért hálásak is vagyunk. Legfőképp azért, mert mi nem belőletek kifacsarva szeretnénk a madridizmust repjegyre, meg havi nagybevásárlásra váltani. Nem akarunk meggazdagodni belőletek, nem akarunk megélni belőletek. Persze ha a jövőben bármilyen módon szeretnétek támogatni azt, amit csinálunk (és ezt értsétek akár arra, hogy csak követtek minket továbbra is, vagy egy számotokra kedves, érdekes cikket megosztotok), azt köszönjük, de nem elvárás! Számunkra nem egy arctalan mobilnyomkodó tömeg vagytok, éppen ezért szeretnénk, ha a jövőben megkövetelnétek ti is minden oldal részéről, hogy ne úgy kezeljenek benneteket, mint egy érintőképernyős birka. Épp ezért javasoljuk az alábbiakat:

1. Ha nem vagytok biztosak egy poszt igazságtartalmát illetően, kérjetek forrást! Ezt tőlünk is szoktátok kérni, mi igyekszünk ezt mindig fel is tüntetni.

2. Ha egy szurkolói oldalon nem a csapattal kapcsolatos, vagy ahhoz részben köthető poszttal találkoztok (spam, más csapat szidalmazása), akkor kérjétek ki magatoknak. Ti ennél intelligensebbek vagytok, hogy ilyesmit megtűrjetek.

3. Ha azzal szembesültök, hogy tudatosan egymásnak akarnak titeket ugrasztani azért, hogy pörögjön a kommentmező, ne üljetek fel a provokációnak. Különösen Barcelona – Real Madrid témában. Különben is, egy jó Barcelona nélkül mi értelme lenne a bajnokságnak? Higgyétek el, mindkét oldalon vannak értelmes és korlátolt szurkolók egyaránt, és az nem mentség, hogy ő húzta meg a hajam először. Legyetek ti az okosabbak.

4. Ha pedig szeretnétek változásokat, akkor hallassátok a hangotokat. Mi az elmúlt években mindig próbáltuk szélesíteni a palettát, hogy a követőink ízlését a lehető legjobban próbáljuk kiszolgálni hergelés vagy folyamatos lájkvadászat nélkül. Igyekszünk így tenni a jövőben is.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK