Elhunyt a legendás Miljan Miljanics

Hosszan tartó súlyos betegség után pénteken elhunyt Miljan Miljanics, a Real Madrid egykori vezetõedzõje.

A régi Jugoszláviában született szakember 1974 és 1977 között irányította a „királyi gárdát”, ez alatt egy Király-kupát és két bajnoki címet tudott nyerni a csapattal. A korszak egyik legnagyobb edzõegyénisége néhány évvel késõbb a Valencia edzõjeként tért vissza a spanyol bajnokságba, ezen kívül pedig hosszú ideig ült a Crvena Zvezda kispadján, és a jugoszláv válogatottat is több különbözõ idõszakban irányította.

Miután felhagyott az edzõsködéssel, Miljanics nem távolodott el a labdarúgástól, számos könyvet írt a fiataloknak és 1993-tól még évekig vezetõként dolgozott a Szerb Labdarúgó-szövetségben. Érkezése elõtt a Real Madrid két éven át nem tudott dobogóra állni, ráadásul az 1973/74-es szezonban szégyenszemre csak a nyolcadik helyen végzett, Miljanics azonban új edzésmódszereket vezetett be, több poszton megerõsítette a csapatát, ennek eredményeként rögtön elsõ szezonjában megnyerte a spanyol bajnokságot.

Ekkortájt olyan játékosok öltötték magukra a Real Madrid szerelését, mint Paul Breitner, Günther Netzer, Pirri, Vicente del Bosque vagy Carlos Santillana. A klub történelmének egyik legdicsõségesebb összecsapása is Miljanics nevéhez kapcsolódik, 1975. októberében a Real Madrid 4-1-re kikapott az akkor igen erõs Derby County otthonában, a visszavágón azonban telt ház elõtt 5-1-re nyert és bejutott a BEK negyeddöntõjébe. Ez a meccs alapozta meg a késõbbi „színpadi félelem” legendáját.

Egyik ismert anekdota vele kapcsolatban, hogy 1975. március 19-én nem utazott el a Madriddal a Crvena Zvezda elleni KEK-negyeddöntõre, egyes hírek szerint azért, mert érzelmileg még mindig erõsen kötõdött a belgrádi együtteshez. A meccset a Real Madrid 2-0-ra elveszítette és végül tizenegyesrúgásokkal elbúcsúzott a sorozattól. Miljanics helyett egyébként a másodedzõ, Víctor Ruíz irányította a csapatot.

A szakember a spanyol bajnokság történelmének egyik legnagyobb edzõje, mivel meglátta, hogy nem elég technikailag megelõzni a többi csapatot, fizikálisan és tempóban is fel kell nõni a többiekhez. Az elején több játékosnak és a sajtónak sem nagyon tetszettek az újszerû és sokszor kemény módszerek, a végén azonban Miljanics próbálkozása sikerrel járt, a Madrid újra csatlakozott az európai elithez és visszaszerezte vezetõ pozícióját Spanyolországban.

Miljan Miljanics halála napján 81 éves volt, részvétét a Real Madrid is kinyilvánította.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK