Pedro Pinto: Mourinho jövõre a Manchester City edzõje lesz

Pedro Pinto, a CNN újságírója, aki egyébként az UEFA gálákról lehet még ismerõs a futball szerelmeseinek, közzétett egy írást a CNN honlapján, amelyben José Mourinho jövõjével foglalkozik. A sajtóban az elmúlt napokban felröppent hírek ihlették meg a szakembert, aki azonban csak részben ért egyet spanyol kollégáival.

Ha hiszünk a felhajtásnak, José Mourinho épp elhagyni készül a Real Madridot. Különbözõ sajtóhírek és a portugál menedzserhez közeli források szerint a szakembernek elege lett a helyi sajtóból és a spanyol játékosok állítólagos öltözõbeli elégedetlenkedésébõl, így a szezon végén kész távozni Madridból.

De vajon igazak-e a hírek? Igen is meg nem is.

Úgy gondolom, távozni fog a Santiago Bernabéuból júniusban, de nem a médiában az elmúlt napokban emlegetett indokok miatt.

Hadd kezdjem annak magyarázatával, hogy miért van feszültség a Realnál jelenleg, a nagy rivális Barcelona elleni Király-kupa visszavágó elõtt. A szezon kezdete elõtt a klub sportigazgatóját, Jorge Valdanót elbocsátották. Mourinho nem jött ki az argentinnal, meggyõzte Florentino Pérezt, hogy a csapatnak és az intézménynek jobb lenne nélküle.

Ez egyben azt is jelentette, hogy a kétszeres UEFA Bajnokok Ligája gyõztes teljes hatalommal bírt minden futballal kapcsolatos döntésben a klubnál. Nem csak a taktika és a játékoskeret kialakításában kapott szabad kezet, hanem bármit tehetett és mondhatott annak a klubnak a nevében, ami korábban már kilenc alkalommal hódította el a legnevesebb európai trófeát (habár 2002 óta ez már nem sikerült neki).

Amilyen remek dolog volt ez Mourinho számára, annyira nem nyerte el néhány befolyásos Real Madrid vezetõ tetszését, akik úgy gondolták, a portugál túlságosan is a saját érdekeit helyezi elõtérbe, kiszámíthatatlan, nem érdeklik a következmények. Belsõ körökben hangot adtak rosszallásuknak, azonban Pérez ragaszkodott tervéhez, szabadjára engedte Josét.

Néhány szezonbeli eset tovább mélyítette a szakadékot a vezetõk és Mourinho között: a szemkinyomó incidens, az angliai visszatérés kapcsán adott interjú, a folyamatos vereségek a Barcelona ellen. Nem is igazán az eredmény volt a probléma, inkább a túlságosan védekezõ szellemû, agresszív játék, ami finoman szólva sem nyûgözte le az intézmény tagjait. A múlt heti Pepe eset is egy ilyen példa.

Véleményem szerint, az elmúlt héten az történt, hogy a klub néhány befolyásos tagja kihasználta kapcsolatait az olyan helyi lapokkal, mint a Marca és az AS, hogy így vegye rá a játékosok széthúzásával kapcsolatos cikkek megírására. Természetesen azzal a céllal, hogy ezzel is növeljék a nyomást Mourinhón és meggyõzzenek szurkolókat, nem is annyira különleges edzõ, mint amennyire hitték. Ezek a nagyágyúk minden bizonnyal néhány játékost is bátorítottak, hogy álljanak ki a klub értékeiért és forduljanak az edzõ ellen.

És hogy mi a helyzet a Sergio Ramos és Mourinho közti veszekedéssel, illetve a spanyol és portugál játékosok közti széthúzással? Úgy gondolom, hogy a vita lezajlott, de nem tulajdonítanék neki túl nagy jelentõséget. Mourinho egy olyan menedzser, aki mindig tudta inspirálni és motiválni a játékosait, még akkor is, ha volt egy nyugtalan társaság a csapaton belül, megdöbbennék, ha tényleg fellázadnának ellene.

Mindennek ellenére ez a csapat vezeti öt ponttal a spanyol bajnokságot, pont és gólrekordokat állít fel, könnyedén túljutott a Bajnokok Ligája csoportkörén. Tehát nincs igazi bizonyíték arra, hogy a játékosok ne állnának az edzõjük mögött és ne harcolnának továbbra is érte a szezon hátralévõ részében.

El is értünk Mourinho jövõjéhez. Bár nem lehet tudni, hogy mi lesz a korábbi Porto, Chelsea és Inter Milan edzõ következõ lépése, és még ha nincs is igazi zendülés a kereten belül, én mégis úgy érzem, el fogja hagyni a Real Madridot a szezon végén.

A portugál úgy érzi, elárulták, nem becsülik meg az elvégzett munkáját. Úgy gondolja, a jelenlegi Barcelona valószínûleg minden idõk legjobb Barcelonája, és ha a riválisa nem lenne ennyire jó, kényelmesen nyerne címeket Spanyolországban és Európában is.

Ezért azt jósolom, hogy júniusban elhagyja Madridot és Angliába, a Manchester City kispadjára teszi át székhelyét. Tudom, hogy ez egy merész kijelentés, de szerintem ez fog történni. Ha Mourinho megnyeri a bajnokságot vagy bármelyik másik címet a Madriddal, kielégítheti azon vágyát, mely szerint vissza akar térni Angliába, hogy egy olyan projektet vegyen át, ami nagyobb kihívást jelent számára bármelyik eddiginél. Õ lenne a tökéletes választás Roberto Mancini után, akit meneszteni fognak, ha a City nem nyeri meg az angol bajnokságot ebben a szezonban.

Ez az én elképzelésem, és kitartok mellette.

Pedro Pinto, CNN

Forrás: CNN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK