Del Bosque: Nem lesz könnyû menet az Európa-bajnokság

A nyári Európa-bajnokságra készülõ spanyol válogatott edzõje, Vicente del Bosque válaszolt az angol Independent címû lap újságírójának kérdéseire. A Real Madrid korábbi trénere rendkívül megfontoltan és az ellenfelekrõl tisztelettel beszélve fejtette ki véleményét az esélyekrõl, majd a csatárkérdésre is kitért.

„Az olyan erõs csapatok, mint Anglia vagy Franciaország nagyhatalmú nemzeteket képviselnek, mindig gyõzniük kell. Rajtuk van a nyomás a futballtörténelemben betöltött jelentõs szerepük miatt. A vereségeket általában negatívumként fogják fel, pedig néha ösztönzõleg hat. Néha összejönnek a dolgok, ezt mi magunk is tudjuk.”

„A világ tisztában van vele, hogy Angliában hatalmas potenciál van. Ez a rendkívül eredményes klubjaikban és kiváló tehetségeiken keresztül mutatkozik meg. Itt van a világ egyik legerõsebb bajnoksága, a világ néhány legjobb játékosa is itt futballozik. Természetesen hozzánk hasonlóan. Hollandia és Németország tûnik most a legerõsebbnek. Ez a két nemzet mindig jól teljesít a nagy tornákon, engem pedig lenyûgözött a selejtezõben nyújtott teljesítményük.”

„Mindenesetre fontos, hogy belássuk, rövid és nehéz torna vár ránk, ahol mind a tizenhat csapat gyõzhet. Németország, Hollandia és Spanyolország lesz favoritként elkönyvelve a statisztikák alapján, úgy tûnik, õk ketten lesznek a legnagyobb ellenfeleink. De természetesen az európai csapatok erejét és a torna rövidségét figyelembe véve még a legesélytelenebbnek kikiáltott csapatok közül is okozhat bárki meglepetéseket, még meg is nyerheti a kupát. Anglia nem ilyen csapat, õk bármilyen versenysorozatban esélyesek.”

„A mi esetünkben nincs szó arról, hogy nyomás nélkül játszunk amiatt, hogy már mindent megnyertünk. Nagyobb a felelõsségünk, mint másoknak, mivel mi vagyunk a világ- és Európa-bajnokok. Felelõsséggel tartozunk a spanyol embereknek, akiknek az elvárásai csak nõttek, emellett az ellenfeleinket is tisztelnünk kell azzal, hogy komolyan vesszük õket.”

Címvédõként fontos, hogy ne úgy álljunk neki a tornának, hogy ez könnyû menet lesz, ez tiszteletlenség lenne. Egyértelmû, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy elsõ csapatként megvédjük az Európa-bajnoki címet.”

Minden ellenfelünk nehéz lesz, mindegyiküket tiszteljük, más-más miatt fognak nagy kihívást jelenteni. Rajtunk múlik, hogy jó formában érkezzünk a tornára, és már a kezdetektõl készen álljunk a játékra.”

„Nagyon nehéz csoportunk van. Mindenki tudja, hogy Olaszország milyen fenyegetést jelent, Horvátország nagyon trükkös ellenfél, Írország pedig erõs személyiséggel rendelkezik, karakteres és kiváló csapat, nem beszélve arról, hogy kiváló tapasztalt menedzsere van, Giovanni Trapattoni személyében. Nehéz ellenfél lesz; tudjuk, hogy erõsek, láttuk, hogy jutottak ki a tornára.”

Fernando Torres egy olyan srác, akit mind nagyra tartunk, ezért is fáj, hogy ki kellett hagynom a csapatból, viszont nem éreztem volna igazságosnak, ha most õt hozom. Az elmúlt idõszakban mutatott teljesítménye eléggé hullámzó.”

„Mindig nehéz, ha egy csatár nem találja a góllövõ cipõt. Ez megnehezíti a dolgukat, de látjuk, hogy van kiút.”

„Egy ideje nem vagyunk napi kapcsolatban Fernandóval, de sok ideje van még és rengeteg lehetõség áll elõtte, hogy az Európa-bajnokság elõtt újra megtalálja önmagát. David Villa nagyon komoly sérülésével kapcsolatban nem ez a helyzet – bár a körülötte lévõ emberek szerint az év vége felé klubcsapatába is visszatérhet, tehát még reménykedünk.”

Minden játékosnak jót tesz, ha a klubcsapata is jól játszik, mûködik a játékrendszer, amibe bele is tudnak illeszkedni. Ha jól mennek a dolgok egy klubnál, akkor az jobb környezetet biztosít a munkára.”

„Figyeltük Fernandót az új klubjában, és azt láttuk, hogy harcol és nagyon lelkes. Reméljük, hogy a következõ négy hónapban elkezdi lõni a gólokat, és a végsõ döntésünket majd aszerint hozzuk meg, hogy milyen pozíciót tölt be a csapatában ezalatt az idõszak alatt. A dolgok nem állnak jól, de az ilyen helyzetek gyorsan megváltozhatnak.”

Forrás: independent.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK