Szabadlábon védekezhet a Khedira-fotó miatt bezárt újságíró

Ahogy arról korábban már a penamadridista.hu is beszámolt, egy tunéziai újság egyik vezetõjét bíróság elé állították, mivel publikált egy általunk is bemutatott fotót, amelyen Sami Khedira átöleli modell barátnõje meztelen testét. Az újságírót (aki egyébként a lap tulajdonosa is) kiengedték, mostantól szabadlábon védekezhet.

A bíróság elrendelte az Attounissia címû tunéziai lap szerkesztõjének szabadon bocsátását. Nasreddine Ben Saida február tizenötödike óta volt elõzetes letartóztatásban, várakozva március nyolcadikai tárgyalására, ahol a vád: erkölcstelen fotó publikálásával az emberek nyugalmának megzavarása.

Ben Saida a csütörtöki meghallgatásán tagadta, hogy szándékában állt átlépni az erkölcsösség határait azzal, hogy az általa szerkesztett lap egyik számában publikált egy fotót, amelyen a tunéziai származású Sami Khedira meztelen barátnõjét ölelve látható.

„Nem állt szándékomban áthágni morális szabályokat. Ez a kép egy jól ismert futballistát ábrázol, egyúttal pedig mûvészi jelentést hordoz.” – mondta az újságíró.

Egyik ügyvédje, Abderraouf Ayadi a bíróságon elmondta, hogy „semmi nem alapozza meg ügyfelem fogva tartását, különösen azóta, hogy az újság példányait azonnal visszahívták a standokról”.

Egy másik ügyvéd, Chokri Belaid szerint a letartóztatás „politikai döntés” volt.

„Tudjuk, hogy jelenleg Tunéziában nagy harc folyik a szabadságot megvédeni szándékozók és az azt elnyomni szándékozók között.” – mondta.

„Ez a tárgyalás egy komoly próbája a tunéziai igazságszolgáltatásnak, amit felkérünk, hogy tegyen tanúbizonyságot függetlenségérõl és bizonyítsa, hogy nem csupán parancsokat követ.”
– tette hozzá.

A meghallgatáson egyébként több újságíró is részt vett, támogatásukról biztosítva kollégájukat. „Örülünk és megkönnyebbültünk, de tovább harcolunk, mivel ez a tárgyalás egyben a teljes sajtó ellen irányul.” – mondta Nejiba Hamrouni, a Tunéziai Újságírók Szövetségének vezetõje.

Forrás: news24.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK