Messi a Real Madridba igazolhatott volna

Csak a véletlenen múlt, hogy Lionel Messi nem a Real Madridba igazolt tizenhárom évesen. A neves spanyol sportlap cikkében nagyító alá helyezte az argentin európai pályafutásának kezdetét, az írásban pedig arra is fény derül, mi hiányzott ahhoz, hogy Messi ma fehérben rúgja a gólokat.

Csak valamivel több idõt és némi türelmet igényelt volna, de Leo Messi valóban a Real Madridban köthetett volna ki, amikor Európába költözött. Véletlenek sorozatának köszönhetõ, hogy az argentin ma abban a Barcelonában játszik, ahová több milliós szerzõdés köti 2016-ig. Messi tizenhárom évesen érkezett Spanyolországba egy betegeskedõ, növekedési problémákkal bajlódó gyermekként. Ma négyszeres Aranylabdásnak mondhatja magát.

A fiatal Leo helyzete nem volt könnyû, különösen abban a népes családban nem, ahol nevelkedett (négyen voltak testvérek). Messi szülei akkoriban jelentõs levegõváltozásra készültek, és úgy döntöttek, hogy Ausztráliába költöznek, a Barcelona azonban próbajátékra invitálta a fiatal játékost, ez pedig átírta a terveket. Az értesítést Fabián Soldinitól, egy argentin játékosmegfigyelõtõl kapták, aki egyben Horacio Gaggiolinak, a Newell’s egykori futballistájának társa volt. Gaggioli – aki ma több neves európai játékos ügynöke – a Messi család egyik közeli barátja volt, és fontos szerepet játszott Leo elsõ barcelonai lépéseinek megtételében. Habár ma semmilyen kapcsolat nincs köztük. Jorge és Celia, Messi szülei rajta keresztül kérték Josep Maria Minguellát, Joan Gaspart klubelnök tanácsadóját, hogy Messi a Barcelona központjában mutathassa meg, mit tud.

A történet a Hotel Plaza de Barcelonában kezdõdött, és valóságos szenvedést okozó véletleneken keresztül jutottak el 2000. december 14-ig, amikor pont került az ügy végére, és aláírták a nevezetes szalvétát.

Gaggioli ekkor egy éppen munkahelyváltásra készült, a céljai pedig Madridba vezettek, hiszen itt akart új állást vállalni, ami majdnem sikerült is. Bár Messi Barcelonában mutatott teljesítménye több volt, mint kielégítõ, eleinte nem érkeztek pozitív visszajelzések a Camp Nouból, így Gaggiolival együtt Messi is útban volt a fõváros felé.

Carles Rexach sosem kételkedett abban, hogy zöld utat kell adni Messinek, erre mégsem került sor azonnal, így Messi szülei türelmesen várták Rosarióban a mindent eldöntõ telefonhívást. A beteg Messinek hormonális kezelésre volt szüksége, hisz a fiatal játékos a növekedési problémái miatt egy tizenegy éves izomzatával rendelkezett. Az eljárás 1000 dollárba került havonta, és két éven keresztül kellett folytatni. Messi a barcelonai Sant Pau kórház orvosának tanácsát követte: naponta két injekciót kapott, és hamarosan javulni kezdett az állapota.

Ezután következtek a papírokkal kapcsolatos problémák. A játékos a 14. életévének betöltése elõtt írt alá szerzõdést, hogy szerepelhessen a Barcelona korosztályos csapatában. Ez megfelel az RFEF szabályainak, Eduardo López, a Newell’s elnöke azonban nem indította el az átigazolást. Gaggioli a FIFA segítségét kérte, és végül egy portugál ügyvéd, Gonzalo Almeida oldotta meg az ügyet zürichi íróasztala mögül. Messi gránátvörös-kékben kezdte meg európai pályafutását, miközben ma is tudja, hogy ha Gaggioli akkor elfogadja azt a bizonyos madridi állásajánlatot, ma a Real Madridban szerepelhetne…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK