Manuel Sanchís: A mostani Bayern hasonlít az 1998-as Madridra

Manuel Sanchís része volt a Real Madrid 1998-as Bajnokok Ligája gyõzelmének, amivel a csapat akkor egy 32 éves átkot tört meg. Érdekesség, hogy a spanyol veterán akkori edzõje most a Bayern München kispadján ül. Jupp Heynckes akkor felültette a Real Madridot Európa trónjára, most pedig a bajor együttessel is ez a szándéka. Sanchís szerint van hasonlóság a akkori Real Madrid és a mostani Bayern München között.

Az 1998-as Bajnokok Ligája gyõzelem minden Madrid szurkoló számára fontos pillanat volt. Milyen emlékei vannak arról a napról?
A döntõ a Real Madrid történelmének talán legfontosabb mérkõzése volt. Nem mondom, hogy a másik nyolc nem volt az, de erre 32 évet kellett várni. A szurkolókban, a játékosokban és a klubban ennyi idõ alatt csak nõtt és nõtt a sikeréhség, elképzelheti a vágyakozást, amikor eljött a nap. A legemlékezetesebb számomra a 66. percben lõtt gólunktól a lefújásig eltelt idõ volt. A nézõknek lehet, hogy ez egy örökkévalóság volt, de számomra csak egy szívdobbanás. A gólunk után elrepült az idõ.

Tehát 32 év után elõször jutott be a döntõbe a csapat, emiatt hatalmas volt a nyomás? Vagy inkább bizakodást lehetett érezni?
Óriási volt a nyomás. Roppant nagy volt. Voltak olyan játékosok, akiknek az volt az elsõ szezonjuk a Real Madridban, úgyhogy ez számukra egy teljesen új élmény volt. Igazából utólag még akár arra is gondolhattak, milyen könnyû is volt megnyerni a Bajnokok Ligáját. Mindenesetre számomra más volt, mivel már 15 éve ott voltam a csapatnál úgy, hogy nem nyertem meg ezt a címet. Elõdöntõig már eljutottam, de a PSV ellen idegben lõtt gólok miatt kiestünk. Ráadásul a klub már 32 éve nem nyert, tehát hatalmas volt rajtunk a nyomás.

A Madrid akkori edzõje most a másik csapatot irányítja. Mennyire volt fontos Jupp Heynckes akkoriban a keret számára?
Minden taktikai döntést õ hozott meg. Azt is biztosítania kellett, hogy a keret mentálisan készen álljon; nehéz év volt mögöttünk. A napokban volt lehetõségem beszélni vele, és egyetértettünk abban, hogy az egy nehéz idõszak volt. A bajnokságban rosszul szerepeltünk, ha pedig nem nyered meg a bajnoki meccseket, úgy nem beszélhetünk kiegyensúlyozottságról. Az is rendkívül nehéz, hogy a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában megfelelõen tudj koncentrálni. De sikerült minket egy olyan mentális állapotba terelnie, ami tökéletes volt ahhoz, hogy teljesen elfelejtettük a bajnoki szereplésünket és mindent beleadtunk az európai hadszíntéren.

Mit gondol, mik Heynckes legfontosabb jellemzõi, edzõi kvalitásai?
Nagyon kiegyensúlyozott csapatokat rak össze. Vannak edzõk, akik az erõs védekezésre, mások a támadásokra koncentrálnak. Szerintem Jupp megtalálja az egyensúlyt a kettõ között, aminek az eredményeképp nagyon erõsek a csapatai.

Ebben hasonlít az Ön akkori csapata és a mostani Bayern?
Igen, talán ez a legfontosabb kapcsolódási pont. Heynckes nagy hangsúlyt fektet az edzéseken, hogy egyformán foglalkozzon a védekezéssel és a támadással. Egységes csapatot épít, amely képes rendkívül zártan és nyitottan is játszani, ha épp erre van szükség. Amikor egy csapat nem kiegyensúlyozott, ezt nem tudja megtenni. Ezt csinálta meg a 98-as Madriddal is, és észrevettem, hogy a mostani Bayern is hasonlóan mûködik.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK