A feljutás küszöbén

A Castilla csapata éllovasként, 14 pont (!) elõnnyel zárta a Segunda B I. csoportját, így kedvezõ helyzetbõl várja a rájátszást, amelynek elsõ körében, amint hétfõ óta tudjuk, a pár éve még elsõ osztályú Cádiz CF csapatával kell összemérnie magát. A következõkben összefoglaljuk a Castilla idényének és sikerének a kulcsait, és megnézzük egészen pontosan mi vár rájuk a rájátszásban, illetve milyen esélyekkel néznek szembe a szezon utolsó fázisával.

A Castilla zsinórban második éve, hogy bejutott a csoportja legjobb négy csapata közé. Igaz, tavaly harmadikként került be a rájátszásba, és akkor rögtön az elsõ párharcban elbukott az Alcoyano ellen (2-4). Most egy jóval meggyõzõbb idényen van túl a csapat, amit jól mutat az a 14 pont elõny, amit az utolsó fordulóig sikerült összehozni a második Tenerifével szemben. A siker egyik kulcsa minden bizonnyal Alberto Toril személye, aki az elõzõ szezon féltávjánál vette át a csapat irányítását Alejandro Menéndeztõl. A Real Madrid ifi A-ból felhozott mesternek egy abszolút a középmezõnyben álló csapatot sikerült egy nagyszerû második körrel a harmadik helyre felhoznia. A rájátszásban aztán nem volt szerencséje a csapatának, amely minden helyzetét kihagyta az Alcoyano ellen. Az ellenfél végül két kontrából betalált, és 0-2-re nyert a Bernabéuban.

Toril, a sikeredzõ
Ezt az idényt már végig Toril irányítása alatt játszhatta a csapat, és ennek most látszik meg igazán az eredménye: 23 gyõzelem, 9 döntetlen, 6 vereség. 77 gólt lõtt a csapat, amivel messze a legeredményesebb a csoportjában (õket a Getafe B követi 60 találattal), és csupán 36-ot kapott, ami a második legjobb mutató a bajnokságban. Ezek az adatok jól mutatják a csapat erejét, egy olyan csoportban, ahol nagyon kemény ellenfelekkel kellett szembenézniük: a Lugo, Albacete, az Oviedo, a Tenerife és a Leganés mind-mind szebb idõket megélt, nagy hagyománnyal rendelkezõ csapatok, amelyeket az emberek a csoport élére vártak. A Castillának egy ilyen mezõnyben sikerült 14 pont elõnnyel kiharcolnia az elsõ helyet.

Idén minden bizonnyal nagyobb eséllyel futnak neki a rájátszásnak, hiszen a játékosok már megtapasztalták, hogy milyen komoly csapatok ellen játszani. A Tenerifét otthon 3-1-re verték a bajnokságban, a Lugót és a Leganést pedig oda-vissza (1-0, 1-5 és 1-3, 2-1). Egyedül az Albacete, a La Roda, az Alcalá és az Oviedo ellen nem sikerült egyszer sem gyõzni, viszont külön öröm volt, hogy a városi rivális Atlético B-t otthon és idegenben is 1-0-ra verte a csapat.

A csapat gyengéjét a felhalmozott rutin ellenére is a rutintalanságban kell keresni. A Castilla nem egy meccsen herdálta el a gyõzelmét az utolsó percekben, vagy egy olyan meccsen, amelyen ötször annyi gólhelyzetet alakított ki, mint az ellenfele. A másik tünete a csapat tapasztatlanságának, az a 14 piros lap, amit az idény alatt gyûjtöttek össze. Mindezt annak ellenére, hogy egyáltalán nem játszik durván a csapat. A 38 bajnokiból összesen 10 meccsen került emberhátrányba a Castilla, és ezek közül kettõn, kevesebb mint 10 emberrel fejezték meccset…

A Castilla kezdõje
Az idény során sok játékost kipróbált Toril, és nem mindegyik poszton van biztosan kezdõ alapember: a kapusoknál például szinten minden meccsen egymást váltotta Jesús és Mejías. A védelem két szélén már jóval egyértelmûbb a helyzet: szinte végig Carvajal és Casado foglalták el ezeket a posztokat. Fõleg Carvajal teljesített meggyõzõen, aki rengeteg mezõnymunkával segítette a támadásokat, és két gólt is szerzett. A védelem közepén Nacho helye tûnik biztosan, míg párjaként szóba jöhet Iván, Pablo Gil és a portugál Mendes is.

A középpályán Álex helye biztos, aki amolyan Xabi Alonsója a Castillának. Nagy mezõnymunkát végez, jól kezeli a labdát és a támadásokba is besegít. Mandi és Omar játszottak mellette az idény elsõ felén, de a télen érkezett vissza a Getafénak kölcsönadott Mosquera, aki visszanyerte a helyét a kezdõben. Minden bizonnyal a támadó szekciója a legerõsebb része a csapatnak: a széleken Jesé és Juanfran nagyon ügyes és gyors játékosok, akik amellett, hogy rengeteg labdát bejátszanak a 16-osra, gólerõsek is (9 és 4 gól). Elõttük játszik csatárként általában Joselu és Morata. Elõbbi játékos 19 góllal lett a csapat és a csoport legeredményesebb játékosa, míg Morata egy gyengébb szezonkezdet után szintén összegyûjtött 14 gólt. Nem szabad megfeledkezni Denisrõl, Óscar Planóról és Lucasról sem, akik általában csereként beállva szereztek összesen 15 gólt. Nem véletlenül ez a csapat volt messze a legeredményesebb, nemcsak a csoportjában, hanem az egész harmadosztályban.

Út a feljutásig
Most hétfõ délután sorsolták ki a rájátszás menetrendjét, amivel csak nagyon kevés ember van tisztában Magyarországon. Igaz, nem valami egyszerû megérteni: összesen négy csoport van a spanyol harmadosztályban, egyenként 38 csapattal. Mindegyik csoport elsõ négy helyezettje kerül be a rájátszásba, azaz összesen 16 csapat. A másodosztályba végül csak négy fog feljutni

Elõször a négy csoportelsõ játszik egymással, amolyan elõdöntõt. A két továbbjutó automatikusan feljut a másodosztályba, és már feljutóként még egy párharcot lejátszanak, hogy eldöntsék, ki a harmadosztály bajnoka. A Castillát a Cádiz CF-el, a negyedik csoport éllovasával sorsolták össze. Két meccsen dõl el az összes párharc: május 20-án, 20 órakor Cádizban játsszák az elsõ mérkõzést, majd a visszavágót egy hét múlva, az Alfredo Di Stéfano stadionban rendezik (a Bernabéut újítják). Ez lenne a rövidebb út, de a kiesés még nem jelentené a végállomást.

A másik ágon minden csoport második helyezettje a negyedikkel, és minden harmadik egymással mérkõzik meg. Összesen tehát 12 csapat játszik oda-vissza mérkõzést, amelyek közül ezután 6 marad. Ezen ág második körében csatlakoznak a kiesett éllovasok. Ezek mindenképp a csoportok harmadik helyezettjével találkoznak, míg a 2. és a 4. közötti párharc gyõztesei egymással mérkõznek meg. Így marad végül négy csapat, amelyek még egy párharcot játszanak (amolyan elõdöntõt), és ezeknek a gyõztesei jutnak fel a másodosztályba, a két gyõztes csoportelsõ mellé. 

Reméljük, hogy erre nem kerül sor, de ez azt jelenti, hogy amennyiben a Castilla kiesik a Cádiz ellen, még két párharc megnyerésével, de feljutna a másodosztályba, hat évvel azután, hogy kiesett onnan a csapat. Ha ez így lesz, jövõre Mourinho minden bizonnyal bátrabban fog nyúlni az utánpótlásba, és nem mellékesen a másodosztályban is Clásicót fognak játszani…

A Castilla rájátszás meccseit az oldalunkon is figyelemmel fogjuk követni, és egy helyszíni beszámolóval is jelentkezünk az Alfredo Di Stéfano stadionból.

A rájátszás párosításai (mellette a csapatok csoportban végzett helye):

  • CD Mirandés (1.) – CD Atlético Baleares (1.)
  • CD Cádiz (1.) – RM Castilla (1.)
  • Albacete (4.) – Orihuela CF (2.)
  • CF Badalona (4.) – CF Tenerife (2.)
  • SD Amorebieta (4.) – SD Linense (2.)
  • Real Jaén CF (4.) – SD Ponferradina (2.)
  • Huracán Valencia CF (3.) – Lucena CF (3.)
  • CD Lugo (3.) – SD Eibar (3.)
Forrás: www.marca.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK