Zidane: Számomra a Barcelona csak egy csapat, a Real Madrid pedig sokkal több annál

Zinedine Zidane az Esquirre magazinnak adott mélyinterjút, ami a lap közel-keleti, távol-keleti, késõbb pedig spanyol változatában is megjelent. A francia legenda életérõl, családjáról, karrierjérõl beszél õszintén.

Van bennem egyfajta vonzalom az arab világ iránt. Ez olyasvalami, ami a véremben van, amit a szüleimtõl örököltem. Nagyon büszke vagyok arra, hogy francia vagyok, de arra is, hogy ezekkel a gyökerekkel rendelkezem.

Az ilyen jellegû sokszínûség bármely család számára nagy elõny. A gyerekek, akiknek a szülei különbözõ nemzetiségûek, több nyelvet beszélnek, sokkal nyitottabbak, mivel már gyermekkoruk óta kapcsolatba kerülnek különbözõ kultúrákkal. Legalábbis az én srácaimmal ez történt. Õk is több nyelvet beszélnek.

Mindent, amit tudok, édesapám tanított nekem, de mindenekelõtt a tisztelet fontosságát nevelte belém. Õ Algériából jött Franciaországba, ami számára sokkoló élmény volt, illetve nagyon nehezen illeszkedett be az új kultúrába, nehezen talált munkát és nehezen érvényesült. Külföldiként kétszer annyit kell tenned mások tiszteletének kivívásáért, közben pedig a legnagyobb tisztelettel kell bánnod mindenkivel, még a legrosszabb pillanatokban is. Ezt át fogom adni a saját gyerekeimnek is.

Szigorú neveltetésben részesültem, de most már meggyõzõdésem, hogy ez a fajta fegyelem volt az, ami az életem legbonyolultabb szakaszain átvezetett engem. Édesapám volt számomra a követendõ példa, én pedig megpróbáltam a karrierem során is eszerint mûködni. Talán kicsit túlságosan is.

Gyerekként imádtam az utcán futballozni, késõbb pedig ugyanezt éreztem a csúcson is. De amikor profivá válsz, és magasabbra jutsz a karrieredben, egyre kevesebb marad meg benned a kezdeti lelkesedésbõl, ami e felé a sport felé irányított téged. Egyszerûen átalakul. A futball munkává válik.

Az, hogy a labdarúgó-világbajnokság 2022-ben egy arab országban kerül megrendezésre, mindenkinek jó. A világnak ezen a részén jelenleg 400 millióan élnek, 2022-re pedig közel 700 millióan fognak, mégsem volt még itt világbajnoki torna. Teljesen biztos vagyok abban, hogy Katar meg fogja mutatni, készen áll a torna megrendezésére.

Elképzelhetõ, hogy egy nap leülök majd az edzõi székbe, de még rengeteg lépés áll elõttem, mielõtt komolyan gondolkozni kezdhetnék ezen. Mindenekelõtt meg kell szereznem a licencet. (nevet) Igazság szerint egyáltalán nem akarom elkapkodni ezt a döntést, elõbb pontosan tudni akarom, hogy milyen utat szeretnék majd bejárni a jövõben. Igaz, hogy ez egy olyan lehetõség, ami mindig a fejemben volt, amikor a jövõmön gondolkodtam.

A bátorság a kulcsa annak, hogy képes legyen valaki elérni azokat a célokat, amelyeket maga elé állít. Az élet olyan, mint egy tobogán (Szánkóhoz hasonló téli sportág. A szerk.). Néha olyan, mintha minden csak menne a maga útján, mindenfajta erõfeszítés nélkül, máskor pedig jönnek az emelkedõk, nos, ilyenkor van szükség leginkább a bátorságra.

 

Amikor visszavonultam, nem volt olyan sok nagyszerû játékos. Most pedig lenyûgözõ, hogy milyen sok sztár van kiemelkedõ tehetséggel. Ronaldo és Messi lehet, hogy mindenki felett áll, de az átlagos szint is igazán csodálatos.

Egyáltalán nem érint negatívan, hogy a Barcelona az elmúlt években lenyûgözõen magas szinten játszott, ez összességében jót tesz a futballnak. Azt viszont nem tagadhatom, hogy szeretném ha a Real Madrid az elmúlt két évben végzett munkájának köszönhetõen újra visszatérne a legjobbak közé.

Tudom, hogy ez ellentétben áll azzal, amit mondani szoktam, de számomra a Barcelona csak egy csapat, a Real Madrid pedig több annál. Minden kétséget kizáróan a világ legfontosabb klubja.

Ha õszinte akarok lenni, azt kell mondjam úgy hiszem, hogy a Real Madrid, amiben én játszottam, legyõzte volna ezt a Barcelonát. Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy óriási meccseket játszottunk volna egymással.

Nagyon élveztem a futsalt is, nagyon technikás sport, és rengeteg lehetõséged van a labdával játszani, vagy valamilyen meglepõ trükköt alkalmazni, amit mondjuk nem tudsz máshol megtenni.

A pályán teljesen más ember vagyok, mint a pályán kívül. Úgy gondolom, hogy ez mindenkire igaz.

Ha megnézed a 14 piros lapot, amit karrierem során kaptam, láthatod, hogy 12 ezekbõl provokációk eredménye volt. Nem mondom, hogy ez olyasvalami, amire büszke vagyok, és igazolni sem tudom az adott pillanatban mutatott reakcióimat, de szenvedélyes és temperamentumos játékos voltam, ami miatt így viselkedtem.

Az életem során mindig megpróbáltam egyfajta békéltetõként mûködni. Sosem próbáltam bosszantani vagy provokálni másokat. Ezért is gondolom azt, hogy ha valaki ezt teszi velem, az duplán eléri a hatását. Egyszerûen felrobbanok.

Apaként másképpen tekintek az életre, mint korábban. Ez nem csak arról szól, hogy mekkora felelõsség a gyermekeid tanítása, hanem arról, hogy te mit tudsz nyújtani nekik. El kell felejtened az öncélú életedet, amit elõttük éltél, ahol te voltál az univerzum középpontja, hiszen már egy teljesen új létet kell megteremtened, ahol minden energiádat mások fejlõdésére kell fordítanod. Ez csodálatos dolog, de amíg nem éled meg, nem tudhatod, hogy milyen.

Nehezebb felnevelni egy gyermeket, mint futballozni. Össze sem lehet hasonlítani a kettõt.

Forrás: Esquirre
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK